Bursa de la București, timidă în așteptarea deciziei de politică monetară din SUA

Bursa de la București, timidă în așteptarea deciziei de politică monetară din SUA

BVB este doar una dintre bursele lumii care așteaptă direcția de la o decizie a Rezervei Federale Americane.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 oct 2015

Oscilațiile la nivelul indicilor de la BVB au fost modeste, investitorii fiind mai degrabă în așteptare, în condițiile în care și piețele externe își caută direcția înaintea deciziei privind dobânda-cheie pe dolar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a mai stat o tură. Așteaptă direcția celui mai important dintre parametrii financiari de urmărit în lume: dolarul. Fluctuațiile au fost modeste, pe fondul unei lichidități în media ultimei perioade. Investitorii locali se uită la bursele străine, unde variațiile au fost mai mult negative și abia mâine se va vedea direcția pieței în funcție de decizia de politică monetară a Rezervei Federale Americane, a explicat contextul ședinței de tranzacționare de astăzi bloggerul bursier Traian Stan. Datele economice venite din SUA au fost deocamdată contradictorii și numai hotărârea privind dobânda pe dolar va mișca piețele. Tendința a fost mai degrabă pentru deprecieri. "E firesc să scadă pe o incertitudine atât de mare privind decizia Fed", a comentat Stan. Ședința de politică monetară a Fed are loc marți și miercuri.

Cele mai multe tranzacții, în valoare de 11,72 milioane lei, s-au efectuat cu acțiunile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 1,97%, până la prețul de 0,798 lei/acțiune, după avansul consistent de vineri când grupul american Elliott Management a cumpărat 69 milioane de titluri FP (reprezentând 0,62% din capitalul social) cu 56 milioane lei (12,63 milioane euro). "FP este pe locul întâi în topul lichidității după vânzarea pachetului de la Romgaz. Este o opțiune care a afectat toată piața și dă o notă generală pentru investitori", spune Stan, investitor cu experiență de peste zece ani în piața locală de capital.

Scăderi de până 1% pe principalii indici

Oscilațiile au fost sub 0,5% sau marginal peste această valoare pentru indicii BET-FI, BET-XT și BET-BK. Mai mare a fost amplitudinea pentru indicele BET, al celor mai lichide titluri, care a coborât cu 0,84%, până la nivelul de 7.068,63 puncte și pe indicele energetic BET-NG care a scăzut cu 1,12%. Aceștia au fost influențați de parcursul negativ peste medie a acțiunii OMV Petrom (SNP), care s-a depreciat cu 3,03%, până la prețul de 0,32 lei/acțiune, pe fondul unor rulaje de 600.000 de lei, conform platformei de tranzacționare a casei de brokeraj IFB Finwest. "Acțiunea SNP rămâne o perdantă continuă la BVB", spune Stan care subliniază dependența acestui titlu de parcursul în piețele internaționale a prețurilor petrolului. Cotația futures a țițeiului brut a coborât sub pragul de 43 dolari/baril astăzi la deschiderea piețelor americane, conform portalului Yahoo Finance.

Interesul se concentrează pe o acțiune care a crescut cu 40% de la începutul anului

Pe locul al doilea în clasamentul rulajelor, cu schimburi însumând 4,36 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,03%, până la prețul de 2,43 lei/acțiune. Traian Stan, autor al portalului Ghid Bursier, observă și efectuarea unei tranzacții speciale cu 592.000 acțiuni la prețul de 2,46 lei/acțiune, cu cu 3 bani peste închiderea din piața regular, ceea ce ridică valoarea transferului deal la 1,45 milioane lei. "Unii merg în continuare pe această acțiune chiar dacă a ajuns să aibă un randament de 40% în acest an", spune el.

Codul Fiscal ar urma să influențeze rezultatele companiilor de stat

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale a urcat cu 0,36%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, pe al treilea rulaj al zilei, de 3,32 milioane lei. Aceasta a fost urmată de titlurile Romgaz SA (SNG) care au scăzut cu 0,51% și cele ale Electrica SA (EL) care au staționat pe nivelul de preț de 11,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,77 milioane lei și, respectiv 1,37 milioane lei. Codul Fiscal va influența rezultatele financiare ale companiilor de stat, atrage atenția Stan: "Or să aibă probleme din punctul acesta de vedere."

Maximum 10-15 ședințe de tranzacționare pentru găsirea unei direcții

Dintre titlurile SIF niciunul nu a depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei, cel mai lichid dintre acestea fiind SIF Transilvania (SIF3), care a avansat cu 1,29%, până la prețul de 0,2755 lei/acțiune, pe tranzacții totalizând 0,73 milioane lei. În a doua zi de prezență pe piața reglementată titlurile producătorului de cabluri Romcab SA Târgu Mureș (MCAB) s-au corectat cu 0,75%, pe un rulaj de 0,32 milioane lei, în creștere față de cel al sesiunii bursiere de ieri în care titlurile au urcat cu 6,10%. Stan amintește că și în ultima zi pe Rasdaq acțiunea Romcab a urcat în limita plafonului de 15%. Societatea are, în opinia sa, posibilitatea de a se dezvolta, dar pentru asta este nevoie de o administrare corectă a problemei îndatorării pentru că deocamdată "are mai multe datorii decât rezultate pozitive".

Expectativa la nivelul piețelor ar putea să nu dureze mai mult de 2-3 săptămâni. Coridorul lateral de variație de strânge și în curând piața ar trebui să-și găsească o direcție, expune perspectiva tehnică Traian Stan.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
fondul proprietatea
fp
brd
romgaz
omv petrom
snp
banca transilvania
traian stan
romcab