Grupul Elliott a cumpărat 0,62% din acțiunile FP într-o singură zi

Grupul Elliott a cumpărat 0,62% din acțiunile FP într-o singură zi

Miliardarul american Paul Singer a ajuns să controleze mai mult de 20% din acțiunile FP.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 oct 2015

Achiziția a fost realizată vineri de firma Machester Securities, parte a grupului controlat de magnatul american Paul Singer, valoarea ridicându-se la 56 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Magnatul american Paul Singer și-a mărit expunerea pe Fondul Proprietatea (FP), ajungând în pragul Adunării Generale a Acționarilor din 29 octombrie la o participație de peste 20% din titlurile societății. Ultima achiziție s-a consemat în ședința de vineri, 23 octombrie, de la Bursa de Valori București, când firma Machester Securities, prin care grupul Elliott realizează plasamentele în România, a cumpărat 69,2 milioane acțiuni FP, la prețul de 0,8095 lei/acțiune. Tranzacția, însumând 56 milioane lei (13,94 milioane dolari) și reprezentând 86% din rulajul pe acest emitent de vineri, a fost intermediată de Swiss Capital, informează un comunicat al Fondului remis luni Bursei.

Elliott Management, companie financiară americană cu active de 26 miliarde dolari, și-a reînceput cumpărările de titluri FP în data de 22 septembrie, ceea ce l-a dus la o deținere reprezentând 19,87% din acțiunile societății și 21,06% din drepturile de vot, conform unei informări remise pieței miercurea trecută. Aceasta este cea mai importantă tranzacție recentă, depășind-o pe cea din data de 30 septembrie de la Londra, când Manchester Securities a cumpărat 145.000 de certificate de depozit (GDR) având ca activ suport 7,25 milioane acțiuni FP, la prețul de 9,98 dolari pe GDR, suma totală ridicându-se la.1,44 milioane dolari.

Grupul Elliott, expunere de 468 milioane dolari pe bursa românească

După achiziția consistentă de vineri, Manchester Securities și Beresford Energy, parte a grupului Elliott, au ajuns împreună la o participație de 20,48% din acțiunile Fondului Proprietatea (FP) care, la prețul închiderii de vineri de 0,82 lei/acțiune, se ridică la 1,88 miliarde lei (468,11 milioane dolari). Astfel, acesta este cel mai mare investitor străin de pe bursa românească.

Demersurile de investitor "activist" ale fondului de hedging controlat de Singer, în vârstă de 71 de ani, specializat pe achiziția de credit deteriorat în piețele internaționale, au impulsionat în anii precedenți programele de returnare de cash către acționari derulate de administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton. În vederea susținerii răscumpărărilor acțiunilor proprii, FP a vândut participații importante la companiile energetice în care statul este acționar majoritar. Ultima astfel de tranzacție s-a derulat săptămâna trecută, când Fondul a înstrăinat, în urma în urma unui plasament privat derulat la un preț de 28,50 lei/acțiune, 16 milioane titluri Romgaz SA Mediaș (SNG), pentru 456 milioane lei (117,14 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
paul singer
fondul proprietatea
franklin templeton
elliott
bvb
romgaz