Bursa de Valori București închide o săptămână de indecizie

Bursa de Valori București închide o săptămână de indecizie
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 sep 2018

Indicele BET a rămas ancorat în jurul reperului de 8.300 de puncte într-o zi cu tranzacții relevante pe acțiunile Romgaz și Fondul Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii activi pe piața de capital românească au tatonat pentru întreaga săptămână pentru a vedea dacă mișcarea de revenire pe care bursa s-a înscris de la jumătatea verii mai are susținere. Rezultatul este o secvență de sesiuni indecise, marcate de oscilații modeste. Lucrurile nu au fost diferite nici astăzi, când indicele compozit BET Plus a pierdut 0,16%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,20% până la nivelul de 8.304,71 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele principal caută un punct de echilibru după o respingere la sfârșitul lunii trecute din nivelul de retragere Fibonacci de 50% aplicabil impulsului descendent din aprilie-iulie, așa cum se vede pe graficul atașat. Secvența cu maxime din ce în ce mai cutezătoare și minime tot mai ridicate este (încă) intactă, iar mediile mobile de viteză susțin parcursul ascendent într-o mișcare pe care Profit.ro o anunța încă de la finalul lunii iulie ca având perspective de a căpăta complexitate, amplitudine și lungime în timp.

Bursa de Valori București închide o săptămână de indecizie

Bursa românească navighează într-un climat dificil pentru activele de risc, într-un context de tensiune politică în SUA și a riscurilor de escaladare a războiului financiar. Către finalul zilei, președintele american Donald Trump a indus un nou șoc în piață după ce a amenințat cu o ridicare cu încă 267 miliarde dolari a tarifelor aplicabile produselor din China.

Ziua a fost mai degrabă neconcludentă la nivelul burselor europene, cu închideri divergente la nivelul principalilor indici: -0,08% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,04% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,56% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,14% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,62% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, rulajul pieței de acțiuni a fost de 39,26 milioane lei (8,46 milioane euro), concentrat în proporție de peste 3 sferturi pe primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni. Remarecabilă a fost lichiditatea pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care a adunat schimburi de 14,29 milioane lei într-o zi în care cotația s-a corectat cu 0,15%, până la prețul de 32,70 lei/acțiune.

O dinamică similară au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3345 lei/acțiune, în zona maximelor locale, pe fondul unor transferuri de 1,99 milioane lei. Astăzi, în piață a ajuns știrea potrivit căreia Johann Pleininger, director OMV responsabil cu sectorul upstream, a declarat că grupul petrolier austriac este încrezător că va obține în această toamnă un cadru legislativ acceptabil din partea Guvernului României, ceea ce va permite companiei să dea undă verde unei investiții de circa 1 miliarde de euro în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Declarația vine în contextul în care președintele executiv OMV, Rainer Seele, președintele executiv al OMV, principalul acționar al OMV Petrom, s-a întâlnit miercuri cu liderul majorității parlamentare, Liviu Dragnea.

Acesta este contextul în care indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,01% sub referință. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,05%, până la nivelul de 37.955,90 de puncte. Totuși, cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 1,10% la nivelul capitalizării bursiere. Cotația a fost la închidere la 0,9000 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 11,89 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 0,23%, până la prețul de 2,1850 lei/acțiune, pe transferuri de 1,11 milioane lei.

Interes a existat și pe acțiunile bancare. Astfel, BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,14%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe schimburi de 3,15 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,53 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avansat cu 0,21%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe transferuri de 2,65 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
brd
bvb
omv petrom
bursa. fondul proprietatea
sif oltenia