Bursa ia o zi de pauză în trendul ascendent. Acțiunile Fondul Proprietatea merg neabătut pe noi maxime

Bursa ia o zi de pauză în trendul ascendent. Acțiunile Fondul Proprietatea merg neabătut pe noi maxime

Sursa foto: Maximusnd / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 feb 2021

Indicii principali de la BVB au avut deviații minore față de sesiunea precedentă în condițiile unor închideri divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni. Volumele se mențin consistente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele S&P500 de la New York Stock Exchange s-a consolidat peste reperul de 3.900 de puncte, la cele mai ridicate valori din istoria sa de 64 de ani, de când este măsurat, iar acesta este climatul în care și bursa românească s-a apropiat de vârful din 2007. Totuși, piața locală de acțiuni și-a luat un răgat de o zi în elanul susținut pe care se află încă de la sfârșitul anului trecut.

Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,11%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,10%, până la nivelul de 10.688,45 puncte, într-o mișcare ce pe graficul lunar arată a fi foarte robustă și care este încă susținută de volume bune. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 49,85 milioane lei (10,22 milioane euro), fiind peste media ultimilor ani care a adus promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare finanicară FTSE Russell.

Bursa ia o zi de pauză în trendul ascendent. Acțiunile Fondul Proprietatea merg neabătut pe noi maxime

Chiar dacă dinamica a fost slabă la nivelul principalilor indici, nu înseamnă că piața a fost în inerție. Aparenta nemișcare a fost rezultatul anulării unor forțe de sens contrar. În top 6 tranzacționare, primele 3 acțiuni au închis pe creștere și următoarele 3 titluri s-au scufundat sub nivelurile de referință ale ședinței precedente.

Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,46%, până la prețul de 32,65 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 6,44 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au explodat cu 2,51% pe un nou maxim de 1,6350 lei/acțiune, pe o activitate de 6,21 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 2,99%, până la prețul de 24,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,20 milioane lei.

Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK CITEȘTE ȘI Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK

Pe contrasens, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,13 milioane lei. Un declin similar, de 1,60%, l-au suferit titlurile OMV Petrom (SNP) și BRD Groupe Société Générale (BRD), până la prețurile de 0,3995 lei/acțiune și 14,80 lei/acțiune, pe rulaje de 5,58 milioane lei și, respective 2,74 milioane lei. Titluri ale companiei petroliere în valoare de 1,20 milioane lei, au fost schimbate, de asemenea, în piața deal.

Pe același segment am consemnat transferuri speciale de 2,78 milioane lei pe titlurile SIF Moldova (SIF2) și de 2,10 milioane lei pe acțiunile Digi Communications (DIGI). Pe o lichiditate neobișnuită pentru respectivul emitent, în echivalent 1,58 milioane lei, titlurile BRK Financial Group (BRK) au avut un salt de 4,41%, până la prețul de 0,0948 lei/acțiune.

Nehotărârea pieței s-a văzut și prin închiderea divergentă la nivelul indicilor sectoriali: indicele financiar BET-FI a urcat cu 1,39%, până la nivelul de 46.697,58 puncte, iar indicele energetic BET-NG s-a retras cu 0,24%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
brk financial