Bursa, înapoi în 2014. Peste jumătate din rulajul pe acțiuni sunt tranzacții deal

Bursa, înapoi în 2014. Peste jumătate din rulajul pe acțiuni sunt tranzacții deal
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 nov 2015

Astăzi la BVB s-au realizat transferuri speciale de 21,34 milioane lei, mai mult decât în piața reglementată. Ședința amintește de anul trecut, când multe zile piața deal însuma valori superioare celor de pe segmentul regular.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi tranzacții speciale cu 15,5 milioane acțiuni ale Fondului Proprietatea (FP), în valoare de 12,55 milioane lei, acestea reprezentând o sumă apropiată de cea a schimburilor realizate pe primii trei emitenți din piața reglementată. De altfel, activitatea pe piața deal de 21,34 milioane lei a reprezentat 53,19% din întregul rulaj de 39,8 milioane lei a pieței de acțiuni de la BVB. Celelalte transferuri speciale s-au realizat cu acțiuni Romgaz Mediaș (SNG), în valoare de 4,76 milioane lei, cărora li se adaugă un schimb cu 2,3 milioane acțiuni SIF Oltenia (SIF5) pentru care s-au plătit 4,02 milioane lei, sumă rezultată din prețul de 1,75 lei/acțiune.

Este un tablou deloc încurajator care amintește de o perioadă traversată în urmă cu un an. La începutul lunii iunie 2014, chiar înaintea listării Electrica (EL), Bursa de Valori București prezenta o statistică potrivit căreia în perioada ianuarie-mai 2014 se realizaseră 632 de tranzacții speciale în valoare de 2,02 miliarde lei. Volumul este ridicat însă nu este neobișnuit, în toate piețele emergente investitorii având la dispoziție această facilitate, nuanța atunci directorul general al Bursei, polonezul Ludwik Sobolewski.

Doar două luni mai târziu Daniel Iancu, fondator și administrator al formului bursier Adunarea Generală a Forumiștilor - agf.ro, declara că, fără investitori de retail, bursa românească riscă să rămână o piață a tranzacțiilor deal. "Piața pentru a avea lichiditate, cei mari trebuie să-și aibă contrapartea în investitorii de retail. Altfel tranzacționează singuri și se face o tranzacție la câteva ore", spunea Iancu.

Piața regular a fost acaparată astăzi de tranzacțiile pe doi emitenți, Banca Transilvania (TLV) și Romgaz, care au adunat fiecare peste 5 milioane lei, iar împreună peste jumătate din rulajul pe acest segment. Titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 1,17%, până la prețul de 2,60 lei/acțiune, probabil într-o încercare a investitorilor de a împinge cotația pe un parcurs către maximul recent de 2,68 lei/acțiune.

Acțiunile Romgaz au coborât cu 0,53%, până la nivelul de 28,05 lei/acțiune, în continuarea tendinței recente care a condus-o către minimul de la listare de 27,95 lei/acțiune. Ca și în cazul acestei acțiuni, ședința a fost "roșie" la nivelul indicilor. A subperformat, din nou, indicele energetic BET-NG, care a pierdut 0,64%, în timp ce indicele finanicar BET-FI a scăzut cu 0,50%, până la nivelul de 30.686,73 puncte. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri a coborât cu 0,22%, până la 7.174,47 puncte, un declin apropiat de cel de 0,21% al indicelui compozit BET Plus.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
ludwik sobolewski
fondul proprietatea
deal
romgaz
agf
daniel iancu
bursa