Bursa încheie o săptămână în care toate ședințele de tranzacționare au fost pozitive. Au revenit și volumele. Se înscrie indicele BET pe o traiectorie către noi maxime?

Bursa încheie o săptămână în care toate ședințele de tranzacționare au fost pozitive. Au revenit și volumele. Se înscrie indicele BET pe o traiectorie către noi maxime?

Sursa foto: Volkovslava / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 feb 2018

Consumarea etapei de raportări financiare a descătușat piața de la BVB, volumele de tranzacționare revenind în ultimele 2 ședințe bursiere. Indicii ricoșează puternic din nivelurile de retragere, „taurii” preluând inițiativa în încercarea de a imprima o direcție ascendentă pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare de la Bursa de valori București s-a încheiat cu o sesiune „verde”, pe un rulaj de 64,31 milioane lei (13,80 milioane euro), în creștere față de etapa de blocaj care a caracterizat începutul acestei luni. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,82%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,84%, până la nivelul de 8.328,50 puncte, care este cu 4,07% peste nivelul de 8.002,55 de puncte de vinerea trecută.

Este un avans care rezultă din 5 sesiuni, toate pozitive. Impulsul ascendent este puternic după ce indicele BET a ieșit dintr-o „capcană” în care s-a aflat preț de 8 sesiuni și a cărei limite au fost date de mediile mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200) și 21 de zile (EMA21). Trecerea peste ultimul dintre repere a validat intrarea la cumpărare a mai multor investitori.

Bursa încheie o săptămână în care toate ședințele de tranzacționare au fost pozitive. Au revenit și volumele. Se înscrie indicele BET pe o traiectorie către noi maxime?

Așa cum se vede pe graficul atașat, corecția inițiată în ultima parte a lunii trecute este confirmată a fi încheiată de mediile mobile care definesc tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) care s-au reintersectat și deaspura cărora evoluează prețul, cu conotații pozitive pentru parcursul bursier ulterior. Trecerea  oscilatorului Real Strength Index, în configurația sa clasică de 14 perioade, peste nivelul de 50 de puncte, indică soliditatea tendinței recente. Este de văzut în ce măsură este o mișcare care să aibă suflu pentru a duce indicele BET pe un nou maxim local în săptămânile următoare.

ANRE a elaborat proiectul de ordin prin care creează premizele apariției a două piețe spot ale gazelor, una administrată de BRM, iar cealaltă de OPCOM CITEȘTE ȘI ANRE a elaborat proiectul de ordin prin care creează premizele apariției a două piețe spot ale gazelor, una administrată de BRM, iar cealaltă de OPCOM

Sub acest aspect, există premise pentru o astfel de mișcare în condițiile în care și piețele financiare par a se fi calmat după șocul declanșat la începutul săptămânii trecute de prăbușirea de peste 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial de la New York.

În Europa săptămâna s-a încheiat, de asemenea, într-o notă pozitivă. Cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia care s-a corectat cu 0,69%, în rest au fost aprecieri pe linie: +1,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,83% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,86% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,60% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,04% pentru indicele PX de la Praga.

Activitate de tranzacționare intensificată de raportările financiare ale companiilor de pe segmentul energetic

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 16,41 milioane lei, s-au aflat titlurile Transgaz Mediaș (TGN) care s-au corectat cu 1,11%, până la prețul de 401,50 lei/acțiune. Transportatorul de gaze naturale a anunțat majorarea cu 1%, la 602 milioane lei a profitului net în 2017.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a câștigat 1,19%, titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 1,57%, către un nou maxim local de 35,55 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,41 milioane lei. Producătorul de gaze naturale a obținut în 2017 cel mai bun profit net de la listare, de 1,87 miliarde lei, în urcare cu 82,35% față de anul precedent.

Titlurile Electrica (EL) au avansat cu 0,84%, până la prețul de 11,9400 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,21 milioane lei, iar cele ale transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 2,69%, până la prețul de 25,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,35 milioane lei.

După avansul susținut din ultima perioadă, accelerat ieri de raportarea financiară care indica un profit net de 303,05 milioane lei în 2017 pentru companie, aproape triplu față de exercițiul financiar precedent, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 1,44%, la 8,22 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,52 milioane lei. Cel mai important emitent în structura indicelui energetic, OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3080 lei/acțiune, pe volume de 1,45 milioane lei.

Tranzacții de 18 milioane lei pe acțiunile bancare

Al 2-lea rulaj al zilei, de 13,27 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,65%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune. Instituția de credit a raportat ieri un profit net de 1,24 miliarde lei, în scădere cu 2,7% față de rezultatul întregistrat în anul 2016. Banca Transilvania a anunțat tot în această săptămână ca lansează o ofertă de preluare pentru o treime din acțiunile Victoriabank din Republica Moldova, operațiune de piață ce poate scoate din bilanțul instituției de credit peste 100 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 1,48%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,76 milioane lei.

1% din acțiunile Purcari s-au plimbat deja pe bursă

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea au staționat pe nivelul de preț de 0,9190 lei/acțiune, în zona maximelor din piața secundară, pe transferuri de aproape 588.000 de lei. Indicele fondurilor închise de investiții, BET-FI, a subperformat pieței, cu un avans de 0,44%, până la nivelul de 41.779,95 puncte.

De la acest capitol titlurile SIF au avut o activitate de tranzacționare modestă pe piața reglementată, dar pe piața deal am înregistrat singura tranzacție specială cu 4,00 milioane acțiuni SIF Moldova (SIF2). Realizat la prețul de 1,5500 lei/acțiune, cu 4,45% peste referință, schimbul se ridică la 6,20 milioane lei.

După primele 2 zile de tranzacționare, titlurile Purcari Wineries (WINE) se regăsesc la nivelul de 19,85 lei/acțiune, cu 4,47% peste prețul ofertei publice de listare. În cele 2 zile, s-au schimbat cu puțin peste 206.000 de acțiuni, reprezentând 1,03% din totalul acțiunilor producătorului de vinuri din Republica Moldova și echivalentul a 2,10% din pachetul plasat pe bursă. Schimburile au însumat 4,12 milioane lei în cele 2 sesiuni ale companiei în ring. La ultima cotația, valoarea de piață a companiei se ridică la 397,00 milioane lei (85,20 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
romgaz
brd
purcari wineries
transgaz
sif moldova