Bursa închide în dezinteres o săptămână în care nu a participat la raliul european

Bursa închide în dezinteres o săptămână în care nu a participat la raliul european
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 dec 2016

Ultima sesiune de tranzacționare de la BVB a acestei săptămâni a fost anostă, cu un rulaj al pieței de acțiuni, depășind cu puțin peste 10 milioane lei. Este în nota de slăbiciune a acestei săptămâni în care efervescența de pe bursele europene, cu creșteri chiar și de peste 5% ale indicilor, nu s-a regăsit și la București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

5 zile din 5 zile ale acestei săptămâni, bursele mature europene au avut creșteri, tractate de așa-numitul rally al lui Trump din piața de acțiuni din SUA. Chiar dacă nu a mai avut dinamica din sesiunile precedente, și astăzi au fost aprecieri. Indicele celor mai tranzacționate acțiuni europene, Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,37%. Amplitudinea a fost apropiată și pentru indicii principalelor burse: +0,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,60% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,22% pentru indicele DAX de la Germania.

Dacă în toate celelalte 4 zile precedente Bursa de Valori București nu a participat la rally, indicii depreciindu-se între cu o dinamică între 0,20% și 0,40%, astăzi a fost o încercare de cuplare la trenul bursier european. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a câștigat cu 0,49%, atingând nivelul de 6.894,98 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,47%. Trăgând linia, într-o săptămână în care indicii europeni au avut aprecieri chiar și de peste 5%, indicele reprezentativ de la BVB a pierdut 0,76% față de valoarea de 6.948,28 puncte.

Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată

Aprecierile de la BVB s-au realizat însă pe volume foarte modeste, ședința de tranzacționare fiind una anostă. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 10,07 milioane lei (2,24 milioane euro), fiind departe chiar și de reperul de 3-4 milioane euro pentru o ședință de tranzacționare pe care Marcel Murgoci, director de tranzacționare la Estinvest Focșani, îl caracteriza drept „fatidic” pentru bursa locală într-o intervenție pentru Profit.ro.

Parcursul pieței de la București în raport cu bursele europene a fost într-o linie a dezinteresului semnalată pentru publicația noastră de Liviu Moldovan, fost trader și realizator de emisiuni TV pe teme economice care oferea exemplul mișcărilor de amplitudine mică pe volume slabe chiar în momente în care piețele internaționale se mișcă decisiv.

O treime din tranzacții pe Romgaz și altă treime pe titlurile bancare

Peste o treime din tranzacții au fost asigurate de transferurile în valoare de 3,69 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au staționat la nivelul de preț de 24,20 lei/acțiune al sesiunii precedente. Indicele energetic, în componența căruia producătorul de gaze naturale se află, s-a apreciat cu 0,21%, în timp ce indicele financiar BET-FI a alunecat cu 0,09% sub referință, închizând la nivelul de 29.085,71 puncte.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 1,70 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,64%, până la nivelul de 2,3750 lei/acțiune, care dau instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,66 miliarde lei (1,92 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urmat îndeaproape cu aproximativ 843.000 de lei transferuri în piața reglementată și o tranzacție specială pe piața deal în valoare de 837.000 de lei. Cotația a urcat cu 0,91%, până la nivelul de 11,12 lei/acțiune, în timp ce schimbul deal s-a efectuat la prețul de 11,16 lei/acțiune.

În rest, activitatea de tranzacționare a fost foarte slabă pe ceilalți emitenți, acțiunea de pe locul 4 în topul tranzacțiilor, Transgaz Mediaș (TGN), abia a adunat volume echivalente depășind cu puțin 436.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
brd
bvb
bursa
marcel murgoci
estinvest
liviu moldovan