Bursa – inerție la ceas aniversar. Impulsul de lichiditate dat de vânzarea FP la OMV Petrom se prelungește pentru încă o ședință

Bursa – inerție la ceas aniversar. Impulsul de lichiditate dat de vânzarea FP la OMV Petrom se prelungește pentru încă o ședință

Sursa foto: Wrangler | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 dec 2022

Indicii principali de la BVB au avut oscilații neconsludente într-o zi în care bursele dezvoltate au suferit un recul important.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dincolo de ședința de tranzacționare desfășurată informatic, Bursa de Valori București a avut propriul ei eveniment de marcat, respectiv 140 de ani de la înființarea printr-un decret regal dat la 1 decembrie 1882 de Regele Carol I al României. În anul 1914, înainte de declanșarea Primului Război Mondial, la cota pieței locale erau 63 de serii de acțiuni și 58 de obligațiuni, amintește Radu Hanga, președintele BVB.

Bursa a avut o pauză de aproape jumătate de veac, după ce la 11 iulie 1948 a fost suspendată în ceea ce primul anunț din strada Doamnei nu menționa decât că ar fi „închis pentru inventar”. Acum, bursa românească are 370 de companii pe piața reglementată și în sistemul multilateral de tranzacționare cu o capitalizare agregată de 150 miliarede lei, echivalentul a 13,5% din Produsul Intern Brut al României din anul 2021 și are listate 140 de emisiuni de obligațiuni.

Clariant anunță o depreciere de 228 milioane euro a fabricii din România, după performanțe slabe. Acțiunile scad CITEȘTE ȘI Clariant anunță o depreciere de 228 milioane euro a fabricii din România, după performanțe slabe. Acțiunile scad

Totuși, din cei 128.000 de investitori pe care îi numără acum bursa, foarte puțini s-au activat cu ordine la ceas aniversar. Rulajul pieței de acțiuni a fostd e 46,08 milioane lei (9,36 milioane euro), cu puțin peste media ultimilor ani, dar nu mai puțin de 42,68% din acesta a fost asigurat de transferurile în valoare de 19,67 milioane lei pe titlurile OMV Petrom (SNP), activitate dinamizată de oferta de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea (FP) în această săptămână pentru 1,77 miliarde de acțiuni, reprezentând 2,85% din capitalul social al companiei petroliere.

Practic, sunt investitori care au spațiu să marcheze profit față de prețul de 0,4300 lei/acțiune al ofertei, care s-a consumat la un preț cu 7,42% sub cel din piața reglementată de la momentul anunțului operațiunii de piață cu o valoare de 764,14 milioane lei (154,95 milioane euro). Cotația a coborât cu 1,09%, până la prețul de 0,4550 lei/acțiune. În sesiunea precedentă emitentul a adunat tranzacții de 90,87 milioane lei.

Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă! CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă!

Dincolo de acest imbold de lichiditate și de întâlnirea fizică a investitorilor la evenimentul aniversar, ziua a fost mai degrabă anostă. Ordinele nu au fost semnificative astfel încât să dea direcție pieței. În top 10 tranzacționare, 2 acțiuni au fost în staționare, 3 titluri au avut închideri peste referință și 5 acțiuni au avut deprecieri.

Piața a fost divergentă și la nivelul indicilor: -0,20% pentru indicele compozit BET-XT, +0,15% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.929,65 puncte, -0,70% pentru indicele energetic BET-NG, și -0,14% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.914,53 este într-o mișcare de ajustare după trecerea în viteză peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), ea care definește trendul.

Bursa – inerție la ceas aniversar. Impulsul de lichiditate dat de vânzarea FP la OMV Petrom se prelungește pentru încă o ședință

Piața a rezistat bine, deși a prins pe iorarul de tranzacționare impulsul inițial de vânzare de pe bursele mari care a adus deprecieri de aproape 3% pentru indicii principali din SUA și Germania. Mai mult decât atât, emitenți de primă mărime de pe segmentul financiar au avut aprecieri: +0,49%, până la prețul de 20,45 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au întrunit a 2-a activitate a ședinței, de 4,34 milioane lei, și +0,71%, până la prețul de 1,9740 lei/acțiune, pentru Fondul Proprietatea, care a adunat transferuri de 3,28 milioane lei.

Pe contrasens, la capitolul producătorilor de energie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,38%, până la prețul de 39,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,35 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un recul de 1,63%, până la prețul de 42,25 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 1,88 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica