Bursa își croiește drum către maximele anului. Acțiunile de pe segmentul energiei revin în prim-plan

Bursa își croiește drum către maximele anului. Acțiunile de pe segmentul energiei revin în prim-plan

Sursa foto: Skypixel / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iun 2019

Acțiunile românești au avut o sesiune de recuperare după impulsul pozitiv al burselor internaționale la acest început de săptămână, iar indicii principali au câștigat 2 treimi de procent, apropiindu-se de cele mai ridicate valori din 2019. Activitatea de tranzacționare pe acțiunile cu profil energetic au depășit jumătate din rulajul pieței.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa românească a schimbat cel puțin pentru o zi protagoniștii, însă acesta pare a fi prețul plătit pentru atingerea de noi maxime. După un impuls ascendent susținut, acțiunile bancare, cele care au catalizat și mișcarea indicilor, dau oarecare semne de istovire, atât din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor, cât și al volumelor.

Astfel, astăzi, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,66%, până la prețul de 2,3000 lei/acțiune, pe abia al 3-lea rulaj al zlei, de 4,73 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 12,06 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,85 milioane lei. Cele 2 titluri dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală. Deocamdată, așteptările ridicate din piețele internaționale pentru un nou influx de lichiditate din băncile centrale nu se traduc deocamdată printr-o revărsare de bani către BVB.

EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate”

Totuși, contextul este unul pozitiv. Altă acțiune tradițional țintă de investitorii profesioniști străini a fost protagonistă la BVB. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,02%, până la prețul de 0,3950 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 29,81 milioane lei.

Forța de tractare este iimportantă pentru întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,64%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat până la nivelul de 8.582,84. Din punct de vedere tehnic, ultimul este deja la a 3-a ședință pozitivă, după testarea la finalul săptămânii trecute a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), care, aflată în urcare, dă robustețe tendinței de creștere.

Bursa își croiește drum către maximele anului. Acțiunile de pe segmentul energiei revin în prim-plan

Piața românească și-a găsit elan favorabil mai mult din ecoul sesiunilor precedente ale burselor mari, pentru că astăzi ziua a fost mai degrabă neconcludentă. În Europa, principalii indici continentali și regionali au avut închideri divergente: +0,05% indicele Euro Stoxx 50, -0,53% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,19% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,23% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,14% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,23% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Tot divergente au fost și închiderile pentru acțiunile companiilor din domeniul energiei care au asgurat peste jumătate din activitatea de tranzacționare cu acțiuni de la BVB de 55,40 milioane lei (11,72 milioane euro). Astfel, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,92 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat pe nivelul de referință al ședinței precedente de 10,50 lei/acțiune.

Titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,54%, până la prețul de 369,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,09 milioane lei. Prin contrast, cele ale Romgaz (SNG) s-au corectat cu 0,16%, până la prețul de 31,75 lei/acțiune, pe transferuri de 2,44 milioane lei, iar cele ale Electrica (EL) au pierdut 0,45%, până la prețul de 11,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei. Evoluția neconludentă de pe acest segment a făcut, de altfel, ca indicele enegetic BET-NG să subperformeze pieței, cu un avans de numai 0,24%.

Tot sub media pieței, cu un câștig de 0,48%, s-a aflat și indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 38.354,95 de puncte. Cel ma important emitent dn structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a consemnat o creștere de 1,49% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 1,0200 lei/acțiune într-o sesiune cu schimburi de aproximativ 745.000 de lei. Tranzacții chiar mai mari, de aproximativ 774.000 de lei, s-au înregistrat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,1100 lei/acțiune cu o zi înainte de AGA de la SF Banat Crișana în care SIF-ul de la Craiova a cerut distribuția de dividende în sumă de 77,62 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
transgaz