La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iun 2019

Transportatorul de gaze naturale Transgaz va acorda un dividend brut de 21,66 lei/acțiune, care, la ultimul preț de piață, conferă acționarilor un randament net de 5,54%, în baza propunerii Consiliului de Administrație. Acționarul majoritar Ministerul Economiei avusese o propunere alternativă mai generoasă, pentru un dividend de 37,89 lei/acțiune, însă, în contextul schimbărilor politice, și-a „trântit” propria variantă. Reacție foarte negativă în piață, unde acțiunile au scăzut cu 4% în numai câteva minute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții companiei Transgaz Mediaș (TGN) spun că se bucură că vor avea mai multe resurse pentru finanțarea planurilor de dezvoltare ale societății, în condițiile în care din bilanțuri vor ieși mai puțini bani care să plece către acționari. Prin contrast, investitorii de pe bursă vor avea un aport de cash mai mic de la compania națională de transport a gazelor naturale după ce au pierdut un aliat în Ministerul Economiei în ceea ce privește politicile de dividend.

Este rezultatul votului de astăzi, din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, într-un cvorum de 66,84% din capitalul social cu privire la repartizarea profitului net de 495,67 milioane lei (104,80 milioane euro) obținut de societate. Astfel, compania va distribui dividende în valoare însumată de 255,02 milioane lei (53,92 milioane euro), reprezentând 51,45% din câștig. Dividendul brut de 21,66 lei/acțiune, care, raportat la ultimul preț de închidere de la BVB de 371,50 lei/acțiune, poartă un randament net de 5,54%, este cel propus de Consiliul de Administrație. Suma de 240,65 milioane lei va rămâne pentru constituirea surselor proprii de finanțare ale societății.

Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad CITEȘTE ȘI Asaltat în fortăreața sa de la Craiova de SIF Banat Crișana, șeful de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, lansează propriul atac pe terenul adversarului. Ce solicită pentru AGA de la Arad

Propunerea alternativă, mai generoasă, care ar fi direcționat sume mai mari către acționari, a picat în AGOA. Aceasta, care viza repartizarea unui dividend brut de 37,89 lei/acțiune, aparținea chiar acționarului majoritar, statul român, care, prin Ministerul Economiei, are o participație din 58,51% din titluri. Varianta respectivă era în baza politicii adoptate de Guvern începând cu anul 2017 de a solicita dividende reprezentând 90% din câștigurile nete.

Picarea acestei propuneri a cauzat dezamăgire în piață. Titlurile Transgaz au scăzut cu 4,44%, până la prețul de 355,00 lei/acțiune, ca o primă reacție. La acest nivel, randamentul net este de 5,80%. 

Și anul trecut la Transgaz au fost 2 propuneri concurente și, deși a fost nevoie de mai mult de AGA de bilanț, propunerea statului a avut câștig de cauză. Anul acesta, lucrurile s-au inversat, într-un alt context politic. După îndepărtarea liderului majorității parlamentare Liviu Dragnea, încarcerat, și a consilierului guvernamental Darius Vâlcov, demisionar, principalii promotori al politicilor economice din ultimii 2 ani și jumătate, varianta Consiliului de Administrație este adoptată chiar cu votul decisiv al Ministerului Economiei.

Conducerea Transgaz intrase „în colimatorul” lui Dragnea, care, în această primăvară, într-un discurs la Dumbrăveni, în județul Suceava, îi cerea ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, să analizeze politicile transportatorului de gaze și îi lansa un avertisment public în paralel directorului general Ion Sterian. „Îl rog pe domul Sterian de la Transgaz să nu mai blocheze extinderea rețelelor de gaze naturale în România”, afirma șeful de atunci al PSD. „Să nu credeți că dacă sunteți înconjurat de 8 sau 9 generali SRI ca și consilieri, puteți să faceți ce vreți cu averea României. V-o spun de aici, de la Dumbrăveni!”

Chiar și cu dividendul mic, statul va avea de încasat, la data plății de 16 iulie, suma de 149,21 milioane lei (31,55 milioane euro) pentru buget. Restul până la 105,81 milioane lei (22,37 milioane euro) va merge către investitorii de portofoliu activi la Bursa de Valori București, care astăzi au votat cu propunerea „lui Dragnea”. Aceștia trebuie să ia notă, pe de altă parte, că etapa repartizărilor de dividende până la 90% din câștigul companiilor având capital majoritar de stat, politică impusă de tandemul Dragnea-Vâlcov începând cu 2017, ar putea să se fi încheiat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
bvb
bursa
dividende
ministerul economiei
liviu dragnea
darius valcov