Bursa își reia creșterea pe volume sporite. Investitorii individuali sunt optimiști, dar ezitarea la cumpărare ar urma să apară la pragul psihologic reprezentat de maximul din anul 2007

Bursa își reia creșterea pe volume sporite. Investitorii individuali sunt optimiști, dar ezitarea la cumpărare ar urma să apară la pragul psihologic reprezentat de maximul din anul 2007

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 feb 2021

După o etapă corectivă în ultima parte a săptămânii trecute, indicii principali de la BVB au revenit pe o traiectorie pozitivă într-o sesiune animată la bursă, în care 13 instrumente financiare au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii activi la Bursa de Valori București au încă în față necunoscuta raportărilor anuale preliminare, însă au introdus ordine mai consistente atât în piața obligațiunilor, care a adunat schimburi de 24,19 milioane lei (4,96 milioane euro), cât și pe emitenți care deja au afișat rezultatele exercițiului financiar din 2020.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 14,14 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 17,94 milioane lei. Instituția de credit a afișat o scădere cu o treime a profitului net, la 963 milioane lei, prin creșterea provizioanelor și a notificat piața că anticipează un val de credite neperformante.

iHunt, producător român de telefoane mobile: afaceri în creștere cu 71% în 2020, profitul a depășit 6 milioane de lei CITEȘTE ȘI iHunt, producător român de telefoane mobile: afaceri în creștere cu 71% în 2020, profitul a depășit 6 milioane de lei

De asemenea, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,64%, până la prețul de 0,3930 lei/acțiune, pe o activitate de 6,43 milioane lei. Compania petrolieră a propus păstrarea nivelului de 0,0310 lei/acțiune al dividendului brut, deși profitul net a scăzut cu 64%, la 1,29 miliarde lei, de la 3,65 miliarde lei.

Dacă volumele s-au concentrat pe acești 2 emitenți, dinamica pieței a fost imprimată de 2 acțiuni care au fost motor al trendului ascendent accelerat la cumpăna dintre ani. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani semnalează reluarea creșterii pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), cu o apreciere de 1,54%, până la prețul de 23,15 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,00 milioane lei. Titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut un salt de 6,25%, până la prețul de 0,5780 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,04 milioane lei.

Programul Tezaur, pregătit să fie disponibil populației și online. Statul vinde acum populației titluri Tezaur prin Poștă și Trezorerie CITEȘTE ȘI Programul Tezaur, pregătit să fie disponibil populației și online. Statul vinde acum populației titluri Tezaur prin Poștă și Trezorerie

Sunt mișcările care au antrenat un impuls la nivelul întregfii piețe. Indicele compozit BET-Plus a câștigat 0,35% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,33%, până la nivelul de 10.535,50 puncte. Sub aspect tehnic, retragerea are un moment de ezitare în zona mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5).

Bursa își reia creșterea pe volume sporite. Investitorii individuali sunt optimiști, dar ezitarea la cumpărare ar urma să apară la pragul psihologic reprezentat de maximul din anul 2007

„Ar avea resursele necesare să urce spre acel maxim de 10.800 de puncte”, spune Murgoci de la Estinvest despre indicele celor mai lichide acțiuni românești. „Odată ce ne apropiem de acel maxim există o reticență dacă să mai cumpere sau nu”, adaugă brokerul referindu-se în primul rând la investitorii individuali.

Sentimentul pozitiv al pieței, susținut de elanul pe noi valori record și a bursei americane, a fost reflectat și de rulajul sporit al pieței de acțiuni, de 66,79 milioane lei (13,70 milioane euro). Acțiunile care au dus greul lichidității în ultimul deceniu au rămas, totuși, în planul secund. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,6150 lei/acțiune, pe transferuri de 3,58 milioane lei, și titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,22%, până la prețul de 2,2850 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,50 milioane lei.

Link

La climatul favorabil a contribuit și știrea potrivit căreia economia României a avut un declin sub așteptări în 2020, spune Murgoci care punctează și că entuziasmul investitorilor a fost canalizat către companiile care au venit în ultimul an și jumătate pe piața AeRO precum Norofert (NRF), iHunt (HUNT), Holde Agri Invest (HAI), MAM Bricolaj (MAM) sau SafeTech Innovations (SAFE). Creșterea cu 7% a bursei de la începutul anului, încurajează investitorii care arată un tonus optimist, adaugă brokerul. „Nu suferă nimeni de migrene.”

Pe contrasens față de acest parcurs al pieței, titlurile SIF au tras în jos indicele financiar BET-FI pentru un declin de 0,19%, până la nivelul de 46.397,44 puncte. Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniile de energie și utilități, a supraperformat pieței, cu o apreciere de 0,46%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 32,50 lei/acțiune, pe o activitate de 2,27 milioane lei, și titlurile Transelectrica (TEL) au suferit un recul de 1,42%, până la prețul de 27,80 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 913.000 în continuarea unui parcurs negativ imprimat de raportarea anuală preliminară anuală de luni dimineața.

CEO-ul Norofert, antreprenorul care a adus pe bursă acțiunea momentului: UE distruge business-urile mici și mijlocii, protejează marile corporații! De ce a ales investiția în America în detrimentul UE CITEȘTE ȘI CEO-ul Norofert, antreprenorul care a adus pe bursă acțiunea momentului: UE distruge business-urile mici și mijlocii, protejează marile corporații! De ce a ales investiția în America în detrimentul UE

Pentru a 2-a sesiune consecuitivă, titlurile BRK Financial Group (BRK), listate la BVB în anul 2005, au avut un salt în limita plafonului maximal de 15% admis de sistemul pieței într-o zi de tranzacționare pentru emitenții de la respectiva categorie. Schimburile de 1,81 milioane lei sunt mult peste media obișnuită pe acest simbol.

Titlurile MedLife (M) au crescut cu 2,00%, până la prețul de 10,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,02 milioane lei, iar din același val de listări a anilor 2016-2018, titlurile Purcari Wineries (WINE) au staționat la prețul de 24,60 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,05 milioane lei.

Interesul a fost bun și pe segmentul titlurilor de stat. Emisiunea scadentă în decembrie 2023 listată la sfârșitul anului trecut (R2312A) a adunat cele mai mari tranzacții, de 13,16 milioane lei, obligațiunile guvernamentale denominate în euro cu maturitate în 2025 (R2512AE) au întrunit transferuri de 8,68 milioane lei, și titlurile cu scadența în august 2022 (R2208A) au cumulat o activitate de 1,26 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast