Bursa – o etapă prelungită de mișcări neconcludente. A 18-a sesiune consecutivă cu oscilație mai mică de 1% a indicelui BET

Bursa – o etapă prelungită de mișcări neconcludente. A 18-a sesiune consecutivă cu oscilație mai mică de 1% a indicelui BET

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 feb 2023

Piața de acțiuni din România este într-o perioadă de blocaj, cu volume mici și ezitare în a păstra impulsul ascendent pe care s-a înscris la jumătatea toamnei trecute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raliul debutul de an pe bursele dezvoltate este în impas. La New Yor Stock Exchange este presiune din partea investitorilor care marchează profituri și pe indicele DAX40 din Germania respingerea puternică din ședința de joi – a cărei lumânare aferentă este de tip „stea căzătoare” („shooting star” ce de regulă premerge o secvență de deprecieri) -  a fost urmată de un nou declin de 1%.

Acesta este contextul în care și la BVB avem o etapă de ezitare. Indecizia este și o consecință a prudenței investitorilor de a lua poziții decisive înainte de raportările anuale preliminare. Efectul se vede și la nivelul volumelor. În ultima sesiune a săptămânii rulajul piețeid e acțiuni a fost de numai 32,06 milioane lei (6,54 milioane euro).

FOTO Bard, rivalul Google pentru ChatGPT, prins cu răspunsuri eronate în anunțul de lansare. Acțiunile Alphabet se prăbușesc CITEȘTE ȘI FOTO Bard, rivalul Google pentru ChatGPT, prins cu răspunsuri eronate în anunțul de lansare. Acțiunile Alphabet se prăbușesc

Fără ordine consistente, nici piața nu are o direcție clară. Cele mai lichide acțiuni au avut mișcări de sens contrar: -0,63%, până la prețul de 0,4695 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat transferuri de 10,69 milioane lei, +0,40%, până la prețul de 19,90 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) ce au însumat schimburi de 3,84 milioane lei, și +0,45%, până la prețul de 13,50 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) ce au întrunit o activitate de 3,28 milioane lei.

Închiderile au fost divergente și la nivelul indicilor: +01,5% pentru indicele compozit BET-XT, -0,07% pentru indicele finanicar BET-FI care a închis la nivelul de 50.046,08 de puncte, -0,06% pentru indicele energetic BET-NG și +0,17% pentru indicele reprezentativ BET, care la nivelul de 12.251,01 de puncte are din punct de vedere tehnic cale liberă pentru a atinge noi maxime locale, după tesarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21).

Bursa – o etapă prelungită de mișcări neconcludente. A 18-a sesiune consecutivă cu oscilație mai mică de 1% a indicelui BET

Este de altfel, a 18-a sesiune consecutivă de la BVB în care indicele BET are o deviație mai mică de 1% față de nivelul de referință.

Titlurile MedLife (M) au urcat cu 2,56%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,29 milioane lei. În aceeași notă pozitivă, titlurile Electrica (EL) au avut o revenire de 1,14%, până la prețul de 8,8800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,22 milioane lei, și titlurile One United Properties (ONE) au câștigat 1,69%, până la prețul de 0,9040 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,05 milioane lei, la o zi după anunțul privind obținerea autorizației de construcție la One Lake District..

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit, de asemenea, de titlurile Digi Communications (DIGI) care au alunecat cu 0,30% sub referință, la prețul de 32,90 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
digi
electrica
medlife