Bursa pierde un procent. Activitate de tranzacționare intensificată, în special pe acțiunile OMV Petrom

Bursa pierde un procent. Activitate de tranzacționare intensificată, în special pe acțiunile OMV Petrom

Sursa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 dec 2022

După șocul din sesiunea precedentă, atras de măsurile de suprataxare a producătorilor de gaze naturale, indicele BET a consemnat o nouă ședință negativă, pe volume aproximativ duble față de media ultimelor luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Penultima sesiune de tranzacționare a anului de la Bursa de Valori București a fost una „roșie”, catalizată în principal de factorii interni întrucât altminteri indicii principali din SUA și Germania au avut un raliu consistent, cu aprecieri de peste un procent.

Piața românească a rămas în inerția de vânzare a zilei precedente în care investitorii au reacționat la decizia Guvernului de a suprataxa cu 60% profiturile producătorilor de gaze naturale care depășesc cu 20% media câștigurilor anilor 2018-2021.

Titlurile de stat plasate în prima parte a acestei luni de Ministerul Finanțelor intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală. „Nu veți scăpa de noi; vom reveni cât de curând.” CITEȘTE ȘI Titlurile de stat plasate în prima parte a acestei luni de Ministerul Finanțelor intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală. „Nu veți scăpa de noi; vom reveni cât de curând.”

Impactul s-a resimțit în primul rând pe titlurile OMV Petrom (SNP), care, pe transferuri de 32,34 milioane lei, mult peste media obișnuită, au închis la prețul de 0,4195 lei/acțiune, cu 1,99% sub referința ședinței anterioare, dar și cu 2,44% sub prețul de 0,4300 lei/acțiune al ofertei publice prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut pentru suma de 764,14 milioane lei (154,95 milioane euro) restul participației sale de 1,77 miliarde de acțiuni ale companiei petroliere, reprezentând 2,85% din capitalul social al acesteia.

Pe o activitate de 5,37 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și-au continuat, de asemenea, corecția, dar într-un ritm ceva mai atenuat, -0,40%, pentru o închidere la prețul de 37,55 lei/acțiune.

EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag UPDATE Precizări Teleferic Prahova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag UPDATE Precizări Teleferic Prahova

Piața în ansamblul ei este contaminate de mutarea decisive a guvernului și sentimental negative s-a răsfrânt inclusive asupra acțiunilor bancare: -2,30%, până la prețul de 19,98 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,87 milioane lei, și -1,68%, până la prețul de 12,88 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au adunat schimburi de 2,00 milioane lei.

Sunt mișcări care au imprimat direcția general negativă a pieței: -0,95% pentru indicele compozit BET-XT, -0,31% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.582,39 de puncte, -1,05% pentru indicele energetic BET-NG, și -0,96% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.616,55 de puncte este la a 2-a închidere consecutivă sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat..

Bursa pierde un procent. Activitate de tranzacționare intensificată, în special pe acțiunile OMV Petrom

Pe contrasens față de restul pieței au fost titlurile Fondul Proprietatea, care au avansat cu 0,75%, până la prețul de 2,0250 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,03 milioane lei. Tot la capitolul financiar, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au câștigat 0,89%, pe volume echivalente cu 1,90 milioane lei.

Într-o zi în care activitatea pe piața de acțiuni s-a ridicat la 66,76 milioane lei (13,50 milioane euro), reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 0,36%, până la prețul de 42,30 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica