OMV Petrom și-a dublat valoarea vânzărilor de gaze naturale către traderul de profil de la Viena al grupului-mamă austriac. Tranzacțiile de achiziție s-au redus la jumătate

OMV Petrom și-a dublat valoarea vânzărilor de gaze naturale către traderul de profil de la Viena al grupului-mamă austriac. Tranzacțiile de achiziție s-au redus la jumătate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2022

OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, și-a dublat anul acesta valoarea tranzacțiilor de vânzare de gaze încheiate cu traderul de profil de la Viena din grupul-mamă austriac OMV, OMV Gas Marketing&Trading GmbH, de la 491 milioane lei în perioada februarie 2021 – ianuarie 2022 la peste 1,13 miliarde lei în intervalul 3 februarie – 14 decembrie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai mari tranzacții de vânzare au fost înregistrate în septembrie și octombrie, de peste 205 milioane lei, respectiv aproape 260 milioane lei.

După TAROM, nici Wizz Air nu mai programează curse spre Viena de la o anumită dată CITEȘTE ȘI După TAROM, nici Wizz Air nu mai programează curse spre Viena de la o anumită dată

În primele 9 luni ale anului, volumul de gaze vândut de OMV Petrom în interiorul grupului austriac s-a redus marginal, de la 7,3 la 7,25 TWh. Vânzările către terți au scăzut cu 11%, de la 29,39 la 26,26 TWh.

În schimb, ca reper, pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al tranzacțiilor pe termen mediu și lung a fost de 469 lei/MWh pentru cele încheiate în T1 2022 (81 lei/MWh în T1 2022), 471 lei/MWh pentru cele din T2 2022 (120 lei/MWh în T2 2021) și nu mai puțin de 917 lei/MWh pentru cele din T3 2022 (217 lei/MWh în T3 2021).  

Autoturismele electrificate din România au depășit 21% cotă de piață CITEȘTE ȘI Autoturismele electrificate din România au depășit 21% cotă de piață

Pe de altă parte, valoarea achizițiilor de gaze naturale ale OMV Petrom de la traderul austriac afiliat s-a redus la jumătate, de la peste 685 milioane lei în februarie 2021 – ianuarie 2022 la 345,7 milioane lei în februarie – decembrie 2022, potrivit sursei citate.

″Rezultatul excelent al activității de gaze naturale a fost generat în principal de tranzacțiile cu gaze naturale de la terțe părți, în mare parte din volumele cumpărate și vândute în afara României, în linie cu direcția noastră strategică de a dezvolta operațiuni în țările vecine″, se arată în cel mai recent raport trimestrial al OMV Petrom.

Peste 25 de tone de deșeuri, oprite la intrarea în România, în vestul țării/ Produsele veneau din Germania, Italia și Austria CITEȘTE ȘI Peste 25 de tone de deșeuri, oprite la intrarea în România, în vestul țării/ Produsele veneau din Germania, Italia și Austria

În raportul similar al companiei-mamă de la Viena se precizează că, în al treilea trimestru din 2022, grupul OMV a fost nevoit să cumpere gaze de pe piețele europene pentru a compensa reducerile semnificative de livrări de la gigantul rus de stat Gazprom, fapt care a avut un impact financiar negativ asupra OMV.

Segmentul de gaze și energie electrică al OMV Petrom a afișat un rezultat din exploatare de aproape 3,5 miliarde lei pe primele 9 luni ale anului, după pierderi de 465 milioane lei în intervalul similar din 2021.

Sute de mii de americani care au cumpărat o casă în acest an, când piața era sus, datorează deja mai mult decât valorează casa lor CITEȘTE ȘI Sute de mii de americani care au cumpărat o casă în acest an, când piața era sus, datorează deja mai mult decât valorează casa lor

După cum a relatat Profit.ro, în ultimii ani, tranzacțiile dintre OMV Petrom și OMV Gas Marketing&Trading GmbH au inclus și operațiuni comerciale complicate, cum ar fi achiziționarea de către OMV Petrom în 2019 a unei cantități de 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale lichefiate (LNG) din Norvegia, cu livrare în terminalul Revithoussa din Grecia, cantitate care a făcut ulterior obiectul unui swap cu Gazprom, care a livrat în schimb către OMV Petrom gaz prin interconectorii tradiționali onshore. OMV Gas Marketing&Trading GmbH activează ca trader pe toate hub-urile majore de gaze din Europa.

OMV Petrom și-a dublat și valoarea cumpărărilor de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) de la OMV Gas Marketing&Trading GmbH, de la 401 milioane lei în februarie 2021 - ianuarie 2022 la peste 850 milioane lei în perioada 3 februarie - 14 decembrie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom vanzari gaze
omv petrom trading gaze
omv petrom compania-mama de la viena
grupul austriac omv
omv gas marketing&trading gmbh