Bursa, reacții minime după alegerile europarlamentare

Bursa, reacții minime după alegerile europarlamentare
scris 27 mai 2019

După prima oră de tranzacționare de la BVB, indicii pricipali au deviații minore față de nivelurile de referință, investitorii activând puține ordine după alegerile europarlamentare, unde datele de exit-poll și rezultatele parțiale indică pierderi majore de voturi pentru partidele coaliției guvernamentale față de scrutinul din 2016.

Investitorii din piața de capital românească s-au „călit” peste ani față de volatilitatea din politica românească. Implicit, după mutări consistente în spectrul politic adesea volatilitatea de pe bursă a fost redusă. Este și cazul deschiderii ședinței de astăzi de la Bursa de Valori București, unde reacția pieței este minimă la primele informații legate de alegerile europarlamentare.

După prima oră de tranzacționare, indicele compozit BET Plus avansează cu 0,13%, iar indicele reprezentativ BET se apreciază cu doar 0,12%, până la nivelul de 8.199,19 puncte, după datele conform cărora partidele coaliției majoritare au obținut performanețe mult sub așteptări, dar și semnificativ sub cele de la alegerile parlamentare din anul 2016.

Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace CITEȘTE ȘI Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace

„Este o creștere, dar nu una masivă”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, adăugând că reacția investitorilor este în acord cu faptul că alegerile influențează direct doar numărul de fotolii din Parlamentul European, dar nu au aplicabiolitate directă în guvernarea actuală. Cel mult, ar urma să fie modificăîri la nivelul fiecărui partid în parte.

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 1,88 milioane lei, se situau titlurile Băncii Transilvania (TLV) care urcau cu 0,70%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune, cea mai înaltă valoare de la începutul corecțiilor la debutul lunii mai. Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) și Romgaz Mediaș (SNG), situate pe locurile 2 și 3 în clasamentul lichidității, aveau însă deprecieri de 0,41% și, respectiv 0,44%. Indicele financiar BET-FI pierdea, de asemenea, 1,55%, însă sub impactul corecțiilorex-dividend de la SIF Oltenia (SIF5).

În România, reacția de optimism mai degrabă importată din piețele vest-europene, unde este o relativă reacție de ușurare, intepretarea investitorilor fiind că partidele populiste și naționaliste au obținut rezultate sub așteptări, spune Murgoci. Totuși, la BVB reacția încă este precaută. „Nu sunt volume foarte mari, nu sunt creșteri foarte importante”, a conchis brokerul.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
marcel murgoci
fondul proprietatea
romgaz
estinvest