Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon

Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mai 2019

Cumpărătorul pachetului de o treime din acțiunile Cemacon Zalău pus în vânzare de fondul Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, gravitând în jurul grupului bancar austriac Erste, este Dedeman. Fondatorii retailerului din Moldova, frații Dragoș și Adrian Pavăl, au ajuns să concentreze 87,46% din acțiunile producătorului de cărămidă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce anul trecut au devenit acționari majoritari la Cemacon Zalău (CEON) printr-o ofertă publică de preluare, fondatorii Dedeman își majorează acum participația prin achiziția unui pachet major pentru care a plătit 49,71 milioane lei (10,44 milioane euro). Frații Dragoș și Adrian Pavăl au ajuns să concentreze, prin companiile Dedeman și PIF Industrial, nu mai puțin de 87,46% din titlurile producătorului de materiale de construcții.

Printr-un transfer de tip deal din ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute, Dedeman a cumpărat 157,81 milioane acțiuni Cemacon, reprezentând 31,21% din capitalul social. Efectuat la prețul de 0,3150 lei/acțiune, cu 3,67% peste referință, ceea ce a ridicat valoarea acestuia la 49,71 milioane lei (10,44 milioane euro).

Vânzătorul a fost fondul Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, înregistrat în Olanda, în acționariatul căruia se află CEFS, entitate aparținând omului de afaceri Florin Pogonaru, și grupul bancar austriac Erste. Acțiunile au fost dobândite de fond în urma unei conversii a unei creanțe de 12 milioane de euro a BCR în raport cu producătorul de materiale de construcții. Operațiunea a fost unul dintre cazurile de conversii de datorie în equity foarte contestate, unul din cazurile date ca exemplu de reducere artificială a profitului băncilor.

Antibiotice Iași, vânzări trimestriale cu 10% mai mari, profit net în stagnare CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, vânzări trimestriale cu 10% mai mari, profit net în stagnare

Fondatorii Dedeman au o prezență tot mai relevantă pe bursă. În luna decembrie a anului trecut, Pavăl Holding, a cumpărat 165,33 milioane acțiuni Alro Slatina (ALR), reprezentând 23,16% din capitalul social al producătorului de aluminiu. Efectuat la prețul de 3,00 lei/acțiune al plasamentului privat, schimbul s-a ridicat la 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro), reprezentând peste 2 treimi din operațiunea de piață prin care prin care companiile Vimetco și Conef, cu care miliardarul rus Vitali Matchitski controlează Alro, au vândut 33,7% din titluri.

Fondatorii Dedeman au fost activi pe bursa românească, unde în 2018 au dobândit 7,4% din acțiunile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) și un pachet semnificativ la Electrica (EL).

viewscnt
Afla mai multe despre
cemacon zalau
dedeman
dragos paval
alro slatina
bvb
bursa
conpet
electrica