Bursa revine pe tendință pozitivă susținută de acțiunile bancare. Un nou emitent pe piața AeRO și tranzacție de tip deal cu 1% din acțiunile SIF Moldova

Bursa revine pe tendință pozitivă susținută de acțiunile bancare. Un nou emitent pe piața AeRO și tranzacție de tip deal cu 1% din acțiunile SIF Moldova

Sursa foto: Siri Wannapat / dreamstime.com

scris 9 dec 2020

Indicii principali de la BVB au câștigat 2 treimi de procent pe fondul unei activități suficient de reduse astfel încât să situeze pe locul 2 în clasamentul schimburilor din piața reglementată compania 2Performant, listată pe segmentul AeRO.

După 2 sesiuni de corecții, bursa românească și-a reluat creșterea. La aceasta a cântărit decisiv amendarea drastică a unui recul consistent din ziua precedentă de către titlurile Băncii Transilvania (TLV). Pe transferuri de 2,62 milioane lei, acestea au avut o recuperare de 2,53%, până la prețul de 2,2300 lei/acțiune care conferă celei mai mari instituții de credit din România o capitalizare de piață de 12,79 miliarde lei (2,63 miliarde euro).

Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,40%, până la prețul de 14,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,40 milioane lei și titlurile grupului Erste (EBS) din Austria, listate secundar la București, au avut un salt de 3,15%.

„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA CITEȘTE ȘI „AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

Sunt antrenări la cumpărare care surprind tendința întregii piețe. Indicii BET Plus și BET s-au apreciat fiecare cu câte 0,67%, ultimul închizând la nivelul de 9.532,93 puncte, nu departe de maximul post-COVID atins săptămâna trecută. Indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești se află într-o evoluție puternic ascendentă deasupra mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, ceea ce are conotații pozitive și pentru perioada următoare.

Bursa revine pe tendință pozitivă susținută de acțiunile bancare. Un nou emitent pe piața AeRO și tranzacție de tip deal cu 1% din acțiunile SIF Moldova

Piața a fost, însă, slabă sub aspectul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 41,49 milioane lei (8,52 milioane euro), nu departe de media zilnică a ultimilor ani, dar la acesta o contribuție decisivă din partea unui transfer special cu 10,00 milioane acțiuni SIF Moldova (SIF2), reprezentând 1,01% din capitalul social al emitentului. Efectuat la prețul de 1,2000 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 12,00 milioane lei. Societatea care parcurge un proces de schimbare a denumirii în Evergent Investments a notificat ieri piața că a răscumpărat din piață un număr de 2,00 milioane acțiuni proprii și demarează pentru perioada 9 decembrie – 26 februarie un nou stadiu al programului de buy-back aprobat de acționari. În respectiva etapă ținta este de 4,00 milioane acțiuni.

La același capitol al fondurilor închise de investiții al cărui indice financiar BET-FI a supraperformat pieței cu o apreciere de 0,79%, până la nivelul de 40.320,29 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) a crescut cu 0,75%, până la prețul de 1,3500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,48 milioane lei.

Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important CITEȘTE ȘI Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important

Sectorul energetic a avut o zi slabă. Indicele energetic BET-NG a urcat doar marginal, +0,06%, peste referința zilei precedente, iar singurul emitent care a depășit reperul de 1 milion de lei de la aceasta categorie, Electrica (EL), a pierdut 1,22% la nivelul capitalizării bursiere. Titlurile au închis la prețul de 12,15 lei/acțiune, însă intraday a fost atins reperul de 12,50 lei/acțiune care reprezintă cea mai ridicată valoare pe acest simbol din ultimii 3 ani.

Bursa românească a consumat și o poveste locală. Titlurile companiei de tehnologie 2Performant (2P) s-au listat pe piața AeRO și la prețul de închidere de 29,00 lei/acțiune este validată de piață ca o companie cu o valoare de 30,58 milioane lei (6,28 milioane euro).

Pe sectorul obligațiunilor investitorii au fost, de asemenea, puțin activi. S-au distins totuși, prin tranzacții de 1,69 milioane lei, titlurile de stat cu scadența în anul 2023 (R2312A). Prețul de închidere este cu 0,8% peste valoarea nominală la care s-a derulat oferta primară în săptămânile precedente.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
sif moldova
fondul proprietatea
2performant
electrica