Bursa românească este nehotărâtă. Etapa de evoluții laterale se poate prelungi pentru câteva săptămâni

Bursa românească este nehotărâtă. Etapa de evoluții laterale se poate prelungi pentru câteva săptămâni

Sursa foto: Dana Rothstein, dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mar 2017

Indicii principali de la BVB au avut oscilații minime pe fondul unui rulaj la jumătatea celui anual. Nicu Grigoraș, broker de la Intercapital Invest, spune că această etapă de nehotărâre ar putea continua și în următoarele săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața bursieră locală este în pierdere de viteză, cu o derivă a cotațiilor, astăzi, pe fondul unui rulaj al pieței de acțiuni de 20,57 milioane lei (4,52 milioane euro). „A fost o ședință cu lichiditate foarte scăzută, la jumătate față de media anuală de 37,57 milioane lei”, a declarat pentru Profit.ro Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest.

Indicele BET Plus a alunecat cu 0,04% sub referință, în timp ce indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,05% până la nivelul de 7.890,13 puncte. „Piața este nehotărâtă, în ton cu piețele externe unde, de asemenea, avem o evoluție lineară”, spune Grigoraș.

EXCLUSIV Greg Konieczny (FP): Nevoie urgentă de investiții la Aeroportul București. Traficul crește foarte mult CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Greg Konieczny (FP): Nevoie urgentă de investiții la Aeroportul București. Traficul crește foarte mult

În Europa, indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, a coborât cu 0,02%, potrivot Bloomberg, însă bursele europene au avut o zi pozitivă: +0,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,83% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, creșteri am consemnat pentru indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga, de 1,93% și, respectiv 0,58%, în timp ce indicele BUX de la Budapesta s-a corectat cu 0,13%.

Piețele financiare au transmis un semnal de ieșire, având la finalul săptămânii trecute o volatilitate mai ridicată după scăderea abruptă a barilului de petrol și decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene, însă ulterior au revenit în zona de evoluție laterală, spune Grigoraș, care se așteaptă ca și în următoarele săptămâni să vedem o astfel de etapă de consolidare pe volume mici. „Piața încearcă o zonă corectivă de câteva săptămâni, dar nu e consistentă” (ca amplitudine a deprecierii), spune brokerul de la Intercapital căruia i se pare normal ca bursele „să se odihnească”, să aibă „un moment de respiro” după ce au urcat cu 10-15% în ultimele săptămâni.

Activitate de tranzacționare sporită pe titlurile cu profil financiar

Cele mai mari tranzacții, în valoare de 5,40 milioane lei, s-au efectuat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat pe nivelul de preț de 0,8750 lei/acțiune al ultimei sesiuni bursiere a săptămânii precedente. Titlurile SIF au avut o zi slabă, ceea ce a influențat și indicele financiar BET-FI, care a avut cel mai mare declin, de 0,25%, până la nivelul de 31.431,13 puncte.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 2,93 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,54%, până la prețul de 2,7500 lei/acțiune, nivel care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,02 miliarde lei (2,20 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,68%, până la prețul de 11,88 lei/acțiune, echivalent și cu ultima valoare de tranzacționare din 2016, pe volume însumând 1,32 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer de tip deal, în valoare de 594.000 de lei.
Grigoraș spune că acțiunile bancare românești beneficiază de o mișcare favorabilă pe întregul sector la nivel european, după ce comentariile de săptămâna trecută ale președintelui BCE Mario Draghi.

Tranzacții de aproximativ 5,85 milioane lei pe cele mai lichide 3 acțiuni din sectorul energetic

Prin contrast, titlurile de pe segmentul energetic și utilități au o evoluție slabă, mai degrabă laterală. Indicele sectorial BET-NG a pierdut cu 0,04%. Cele mai mari tranzacții pe acest segment s-au realizat pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN) și Electrica (EL), de 2,26 milioane lei și, respectiv 2,03 milioane lei. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-a corectat cu 0,17%, până la prețul de 0,2970 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,56 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicu grigoras
intercapital invest
fondul proprietatea
banca transilvania
bvb
brd
bursa
transgaz