Bursa românească încheie săptămâna în scădere. Volumele sunt debalansate: Banca Transilvania și restul lumii

Bursa românească încheie săptămâna în scădere. Volumele sunt debalansate: Banca Transilvania și restul lumii

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 ian 2019

Pentru a 4-a zi consecutivă, indicii principali de la Bursa de Valori București au suferit scăderi, tonul acestora fiind dat de acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Și ultima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una de scădere pe bursa românească, declinul principalilor indici fiind de aproximativ 2%. Declinul s-a reluat marți, în continuarea unei mișcări negative abrupte precipitate la sfârșitul anului trecut de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

În cea mai mare parte a orarului de tranzacționare de astăzi, cotațiile au oscilat cu 0,70-0,80% sub referință, dar tendința descendentă s-a accentuat în ultima parte a orarului de tranzacționare, când în special ordinele de vânzare activate pe emitenții preferați tradițional de investitorii instituționali nerezidenți au accentuat declinul pieței. Graficul intraday atașat pentru indicele BET arată această accelerare a vânzărilor.

Bursa românească încheie săptămâna în scădere. Volumele sunt debalansate: Banca Transilvania și restul lumii

Nici vântul dinspre Europa nu a fost favorabil, indicii principali continentali și regionali având preponderent închideri „roșii”: -0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,36% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,51% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,01% pentru indicele BUX de la Budapesta, +0,22% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,42% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,98%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 2,01%, până la nivelul de 7.240,73 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor lichide se află pe un impuls descendent după testarea retragerii Fibonacci de 38,2% a întregii mișcări de scădere de la finalul anului trecut. Pe graficul zilnic s-a conturat un semnal negativ, respectiv trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), indicator numit în piețele financiare internaționale „intersecția morții” („death cross”) și care anunță de regulă un trend descendent consistent.

Bursa românească încheie săptămâna în scădere. Volumele sunt debalansate: Banca Transilvania și restul lumii

Interesul din sesiunea de astăzi a fost concentrat puternic la BVB, schimburile însumând 23,71 milioane lei cu acțiuni Banca Transilvania (TLV), reprezentând peste jumătate din rulajul de 41,76 milioane lei (8,92 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cotația a căzut cu 4,62%, până la prețul de 1,9000 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,14 miliarde lei (1,95 miliarde euro).

Pe a 2-a activitate de tranzacționare a zilei, de 5,68 milioane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un recul de 2,65%, până la prețul de 11,00 lei/acțiune.

Aversiunea la risc față de acțiunile bancare a crescut din nou în această săptămână, după ce mesajul de la Banca Națională a României cu privire la taxa pe activele bancare a mărit sentimentul că există o doză mare de necunoscut. „Este un proiect, o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în conferința de presă care a urmat discursului de motivare a deciziei de politică monetară. „Sunt părți din lege pe care cu greu le înțelegem.”

Tranzacție așteptată pe piața hotelieră: Lido vinde a 6-a parte din deținerea de la hotelul Intercontinental, emblemă a Bucureștiului CITEȘTE ȘI Tranzacție așteptată pe piața hotelieră: Lido vinde a 6-a parte din deținerea de la hotelul Intercontinental, emblemă a Bucureștiului

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 1,02%, până la prețul de 0,8770 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,64 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent a fost realizată și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,18 milioane lei. Tot la capitolul fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut o evoluție ceva mai atenuată care a făcut ca și indicele financiar BET-FI să supraperformeze pieței, cu un declin de 0,76%, până la nivelul de 34.702,01 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o amplitudine mai mare a scăderii, de 1,34%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au pierdut 0,53%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,59 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 2,84%, până la prețul de 0,2910 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,21 milioane lei.

Într-o zi în care a anunțat o majorare a tarifelor către clienți, Digi Communications (DIGI), compania care deține operatorul telecom RCS&RDS, a câștigat 0,78% la nivelul capitalizării bursiere, pe tranzacții de 1,04 milioane lei. Cotația de închidere de 25,90 lei/acțiune este oricum cu 35,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota bursei mai 2017.

Altă companie listată recent, MedLife (M) a avut o zi pozitivă pentru titlurile sale, care au urcat cu 1,89%, până la prețul de 27,00 lei/acțiune, pe un rulaj de aproape 810.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
medlife