Bursa românească încheie săptămâna într-o notă negativă. Ordonanța pentru taxarea multinaționalelor atârnă greu. Piața nu face mișcare de revenire nici pe fondul unei sesiuni europene „pe verde”

Bursa românească încheie săptămâna într-o notă negativă. Ordonanța pentru taxarea multinaționalelor atârnă greu. Piața nu face mișcare de revenire nici pe fondul unei sesiuni europene „pe verde”

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 dec 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut o treime de procent, piața încercând de câteva ședințe o atenuare a volatilității și o stabilizare după șocul bursier adus de ordonanța care afectează multinaționalele din domeniile bancar, energie și telecom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Piața bursieră românească traversează o etapă de oscilații neconcludente după cutremurul bursier de săptămână trecută, investitorii căutând să găsească puncte de echilibru pe fondul unei etape de aversiune la risc marcată atât de incertitudinile legate de modificările de ordin legislativ, cât și de turbulențele din piețele financiare internaționale care au prăbușit indicele principal din Germania la minimul ultimilor 2 ani.

La București, indicele BET Plus a coborât cu 0,36%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,37%, până la nivelul de 7.415,91 de puncte. Piața pare blocată, după revenirea de luni, la o un nivel echivalent cu o treime din picajul precipitat de ordonanța de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip testează media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească încheie săptămâna într-o notă negativă. Ordonanța pentru taxarea multinaționalelor atârnă greu. Piața nu face mișcare de revenire nici pe fondul unei sesiuni europene „pe verde”

Piața digeră greu șocul și astăzi. Aceasta a arătat slăbiciune de vreme ce închiderea a fost negativă chiar și în coontextul unei zile de reveniri puternice în Europa: +1,67% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,27% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,74% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,71% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0.89% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,88% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

La București, sesiunea a fost mai puțin negativă decât apare la prima vedere, dacă ținem cont că cel mai tranzacționat titlu, cu schimburi însumând 10,30 milioane lei, cel al Băncii Transilvania (TLV), s-a apreciat cu 0,60%, până la prețul de 2,0100 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un declin de 0,70%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,24 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singura tzranzacție specială din piața deal, în valoare de 855.000 de lei.

Declin mai accentuat pe acțiunile din domeniul energetic

Piața a fost trasă în jos de scăderile acțiunilor celor 2 producători de gaze naturale care ar urma să resimtă în bilanțurile lor, de anul viitor, impactul combinat alș plafonării prețului pentru producția internă la 68 lei pe MWh și o taxă pe cifra de afaceri aplicabilă companiilor din domeniul energetic. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,15%, până la prețul de 0,3020 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,59 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 1,57%, până la prețul de 28,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 28,20 lei/acțiune.

Cele 2 acțiuni au avut de suportat și un șoc din mediul extern. Astăzi, la Londra, cotația internațională țițeiului de tip Brent s-a tranzaționat sub reperul de 53,00 dolari/baril, la minimele ultimului an și jumătate. Acesta este contextul în care indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cun un declin de 0,95%.

Din structura sa, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 1,84%, până la prețul de 9,6200 lei/acțiune, pe transferuri de 1,15 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au mers pe contrasens față de restul pieței, cu un avans de 2,71%, până la prețul de 7,9500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,96 milioane lei. Reintrarea unor bani încasați în contul distribuirii de dividende în valoare de 282 milioane lei pentru care data plății a fost astăzi, a influențat cotația, așa cum avertiza pentru Profit.ro încă de ieri că s-ar putea întâmpla Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.

Acțiunile Fondul Proprietatea vor avea susținere și anul viitor din partea programelor de răscumpărare

Piața a fost, în ansamblu, slabă, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 36,32 milioane lei (7,80 milioane euro). O activitate de tranzacționare de 1,32 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Alro Slatina (ALR), care au coborât cu 0,32%, până la prețul de 0,3070 lei/acțiune.

Pe volume echivalente cu 2,03 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,11%, până la prețul de 0,8850 lei/acțiune, într-o mișcare care a supraperformat indicelui financiar BET-FI, care a suferit un declin de 0,62%, până la nivelul de 34.293,17 puncte. Emitentul a comunicat astăzi că în intervalul 21-27 decembrie a achiziționat un număr de 2,65 milioane acțiuni proprii în cadrul celui de-al 9-lea program de răscumpărare, care se va încheia la finalul acestui an. Un nou program de buy-back va fi demarat pentru intervalul 1 ianuarie-31 decembrie 2019 și care vizează achiziția a 750 miliarde acțiuni ale Fondului, la prețuri ale pieței, în intervalul de 0,2000 lei/acțiune – 2,000 lei/acțiune, suma disponibilizată fiind 1,50 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica