Bursa românească – la cea mai bună sesiune din ultimele 4 săptămâni. Apreciere consistentă pe acțiunile Băncii Transilvania

Bursa românească – la cea mai bună sesiune din ultimele 4 săptămâni. Apreciere consistentă pe acțiunile Băncii Transilvania

Sursa foto: Patchakorn Phom-in - dreamstime.com

scris 11 aug 2020

Într-un context în care la New York Stock Exchange avem noi maxime de la declanșarea crizei coronavirus, și la BVB am avut cea de-a 4-a apreciere din această vară.

O etapă de impas la Bursa de Valori București, marcată de oscilații neconcludente și lichiditate redusă, a fost întreruptă de o sesiune de tranzacționare intensă, cu un salt de un procent și jumătate la nivelul indicilor și volume sporite. Este rezultatul unei activări a cumpărătorilor în contextul în care indicele Dow Jones Average Industrial, care măsoară acțiunile celor mai vizibile companii listate la New York , a atins reperul de 28.000 de puncte pentru prima dată de la valul de vânzări precipitat în februarie-martie de șocul indus în economii de blocajele promovate pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Ziua a fost de un „verde aprins” și în Europa: +2,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,71% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,41% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,04% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,35% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,17% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,55% pentru indicele PX de la Praga.

Ministrul Finanțelor vine la Bursă să deschidă ședința de joi, pentru debutul titlurilor Fidelis CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor vine la Bursă să deschidă ședința de joi, pentru debutul titlurilor Fidelis

La București, avansul a fost, de asemenea, robust. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 1,44% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,46%, până la nivelul de 8.745,68 puncte, unde din punct de vedere tehnic, s-a oprit în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească – la cea mai bună sesiune din ultimele 4 săptămâni. Apreciere consistentă pe acțiunile Băncii Transilvania

Este sesiunea cu cea mai mare apreciere de la saltul de 2,19% al indicelui BET din data de 16 iulie și notabil aprecierile au fost pe volume. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 58,13 milioane lei (12,02 milioane euro). Nu mai puțin de 57,21% din această activitate a fost concentrată pe primele cele mai lichide simboluri.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un impuls de 2,07%, până la prețul de 2,2150 lei/acțiune, pe transferuri de 17,35 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,50%, până la prețul de 11,98 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,09 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 1,2500 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,81 milioane lei. La capitolul fondurilor închise de investiții, deși pe o activitate mai redusă, titlurile SIF au avut o performanță superioară, ceea ce a determinat o apreciere de 1,35% a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 45.522,01 puncte.

Acțiunile SIF Oltenia scad după oferta publică de răscumpărare. Președintele Tudor Ciurezu spune că ar fi efectul temerii investitorilor că societatea va fi preluată de o conducere ce nu va mai face repartizări de cash CITEȘTE ȘI Acțiunile SIF Oltenia scad după oferta publică de răscumpărare. Președintele Tudor Ciurezu spune că ar fi efectul temerii investitorilor că societatea va fi preluată de o conducere ce nu va mai face repartizări de cash

Celălalt indice indice sectorial de la BVB, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor din domeniul de energie și utilități, a avut o creștere de 1,44%, în linie cu media pieței într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 3,13% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 0,3295 lei/acțiune, pe transferuri de 4,37 milioane lei.

Prin contrast, titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 10,70 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 6,02 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 16,86 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,79 milioane lei. Compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă a notificat piața că pe data de 6 august a constituit la Eximbank un depozit la termen cu dobândă anuală de 2,65%, pentru suma de 208,93 milioane lei, scadența fiind pe un an.

O activitate de 1,25 milioane lei, peste lichiditatea obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Teraplast Bistrița (TRP), care au avut un salt de 3,13%, până la prețul de 0,4610 lei/acțiune. Producătorul de materiale de construcții a raportat pentru primele 6 luni ale acestui an un profit net de 29,54 milioane lei, dublu față de cel de 14,66 milioane lei de la S1 2019. Investitorii mizează pe intrarea în bilanțul companiei a cel puțin 400 milioane lei din vânzarea diviziei Steel către gigantul irlandez Kingspan anunțată la sfârșitul lunii trecute.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
teraplast
electrica