Bursa românească, o piață a ofertelor de răscumpărare de aproape 150 milioane euro

Bursa românească, o piață a ofertelor de răscumpărare de aproape 150 milioane euro

Sursa: Paketesama / dreamstime.com

scris 20 sep 2017

Raportul semestrial al ASF indică faptul că, în intervalul ianuarie-iunie, la BVB, emitenții au derulat oferte de cumpărare a acțiunilor proprii în valoare de 614,52 milioane lei (133,62 milioane euro), din care aproape 95% o reprezintă operațiunea derulată de Fondul Proprietatea. Piața se ridică la aproape 150 milioane euro, dacă adunăm ofertele de răscumpărare lansate între timp de SIF Banat Crișana și Artego.

După ce, post-criză, ofertele de răscumpărare au proliferat în piețele bursiere mature, și la BVB programele de buy-back s-au intensificat după ce Fondul Proprietatea (FP) a oferit modelul începând cu 2011. Pentru prima jumătate a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat 7 prospecte pentru astfel de operațiuni de piață, spune raportul semestrial al instituției privind evoluția pieței de capital publicat astăzi.

Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor CITEȘTE ȘI Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor

Valoarea totală a ofertelor s-a ridicat la 614,52 milioane lei (133,62 milioane euro), în balanță cântărind în proporție de 94,77% operațiunea derulată în primăvară de Fondul Proprietatea și a cărei valoare a fost de 582,40 milioane lei.

Bursa românească, o piață a ofertelor de răscumpărare de aproape 150 milioane euro

Piața a urcă, între timp, către reperul de 150 milioane de euro. Cea mai importantă ofertă este derulată de SIF Banat Crișana (SIF1) pentru 20,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 3,64% din capitalul social. Prețul acesteia a fost majorat chiar luni la 2,5000 lei/acțiune, ceea ce ar urma să ridice valoarea operațiunii la 50,00 milioane lei (10,87 milioane lei).

După succesul din primăvară, producătorul de articole din cauciuc Artego a lansat la începutul acestei luni o ofertă de răscumpărare pentru un număr de 595.000 de titluri proprii, reprezentând 5,98% din capitalul social. Derulată la prețul de 7,00 lei/acțiune, în cazul unei subscrieri integrale, aceasta s-ar ridica la 4,16 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
artego
sif banat crisana
bvb
bursa
fondul proprietatea
rascumparare