Bursa românească ratează cuplarea la un raliu care a dus indicele de tehnologie american pe noi maxime istorice. Volumele sunt foarte slabe

Bursa românească ratează cuplarea la un raliu care a dus indicele de tehnologie american pe noi maxime istorice. Volumele sunt foarte slabe

Sursa foto: Volkovslava / dreamstime.com

scris 2 iul 2020

Într-o zi în care pe niciun emitent nu a fost depășit reperul unor tranzacții de 4 milioane lei, piața a avut o evoluție neconcludentă, în pofida sesiunii prepodenderent favorabilă pentru activele de risc la nivel mondial.

Ședință nouă de indecizie la BVB în linia evoluțiilor din ultimele săptămâni, cu oscilații reduse și volume mici. În top 10 tranzacționare, 3 acțiuni au închis „pe roșu”, 3 titluri au consemnat deprecieri, iar 4 simboluri au fost în staționare. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,33 milioane lei (3,79 milioane euro), piața slabă ratând cuplarea cu ziua foarte bună pentru activele de risc pe plan internațional.

Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange s-a întors intraday peste reperul de 26.000 de puncte, iar indicele bursei de tehnologie Nasdaq a atins o nouă valoare record, ceea ce a determinat o sesiune puternic pozitivă și în Europa: +2,84% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,49% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,84% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,78% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,59% pentru indicele PX de la Praga.

Wirecard, aflată în centrul unui scandal contabil de amploare, cu operațiuni și în România, pregătește vânzarea activelor. Administrator: Există un interes puternic printre investitori CITEȘTE ȘI Wirecard, aflată în centrul unui scandal contabil de amploare, cu operațiuni și în România, pregătește vânzarea activelor. Administrator: Există un interes puternic printre investitori

La BVB, închiderile au fost chiar negative, influențate de ajustarea ex-dividend de 5,02% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 30,25 lei/acțiune, pe transferuri de 2,06 milioane lei. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,28% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,31%, până la nivelul de 8.662,95 puncte.

Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești este blocat de 17 ședințe între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească ratează cuplarea la un raliu care a dus indicele de tehnologie american pe noi maxime istorice. Volumele sunt foarte slabe

Pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,58%, până la nivelul de 42.980,25 puncte, într-o zi în care și cel mai lichid emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 0,40% la nivelul capitalizării bursiere. Cotația a închis la prețul de 1,2700 lei/acțiune, pe o activitate de 1,68 milioane lei. La același capitol, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat la prețul de 2,2000 lei/acțiune, pe fondulunor schimburi de 2,95 milioane lei.

Tot pe nivelul de referință al sesiunii precedente, respectiv de 0,3250 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,06 milioane lei, au fost și titlurile OMV Petrom (SNP). Indicele energetic BET-NG a înregistrat un declin de 1,54%, sub impactul aceleiași corecții ex-dividend de la Romgaz.

Cele mai mari tranzacții ale ședinței, de 3,91 milioane lei, au fost pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au depreciat cu 0,23%, până la prețul de 2,1450 lei/acțiunecare conferă instituției de credit românești o capitalizare de piață de 11,19 miliarde lei (2,31 miliarde euro). La același capitol, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 1,88%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 936.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia