Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Adrian Tănase, CEO-ul Bursei: Piața de capital are foarte multă lichiditate; este loc și pentru antreprenori, și pentru listări de stat. Ce recomandă ca investiții pe bursă

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Adrian Tănase, CEO-ul Bursei: Piața de capital are foarte multă lichiditate; este loc și pentru antreprenori, și pentru listări de stat. Ce recomandă ca investiții pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 iun 2020

Deși piața bursieră românească este încă sub stres după șocul coronavirus, investitorii au disponibile suficiente resurse atât pentru plasamentele în obligațiuni, cât și pentru listarea unor companii noi, spune la Profit TV Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București. Statul nu ar trebui să aștepte 2 ani pentru a veni cu exerciții de piață, ci să aibă o abordare punctuală, pentru că interesul investitorilor se menține ridicat față de unele companii.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi anunțat de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - 
Profit.ro Financial Forum 

„Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI

Mișcarea de revenire consistentă de la Bursa de Valori București începând cu sfârșitul lunii martie anticipează o recuperare economică, ce totuși ar putea să nu vină chiar imediat, spune Adrian Tănase, director general al operatorului de piață BVB, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

După rulajele consistente din prima parte a primăverii, piața a intrat într-o etapă de așteptare, în care investitorii nu mai văd o oportunitate la fel de mare să tranzacționeze și așteaptă să vadă în ce măsură elementele de evaluare fundamentală a companiilor listate susțin actualele cotații.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari

Tănase mizează pe o revenire treptată a volumelor pe măsură ce investitorii vor avea mai multe date din economia mondială și locală. „Este un element de risc foarte greu de cuantificat”, spune despre problema medicală a noului coronavirus și a măsurilor de răspuns cel care, înainte de a ocupa poziția de șef executiv al Bursei, de la începutul anului 2018, a avut pe mână banii de pensionare a aproape 2 milioane de români la fondurile de pensii administrate ING și NN.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Adrian Tănase, CEO-ul Bursei: Piața de capital are foarte multă lichiditate; este loc și pentru antreprenori, și pentru listări de stat. Ce recomandă ca investiții pe bursă

Din septembrie, când companii românești vor intra în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell – Tănase menționând Banca Transilvania (TLV) și Nuclearelectrica (SNN) – este de așteptat să fie un interes sporit din partea fondurilor de investiții străine destinate acestor piețe. „Sunt optimist în ceea ce privește lichiditatea și cred că perspectiva aceasta, de includere în indicii FTSE Russell, este una foarte bună pentru Bursa de Valori București”, spune directorul BVB.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ciprian Dascălu, BCR: Suntem cu activitatea economică la 55-60% dintr-o lună normală. Va fi o revenire într-un “V” mai lin CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ciprian Dascălu, BCR: Suntem cu activitatea economică la 55-60% dintr-o lună normală. Va fi o revenire într-un “V” mai lin

Bursa românească deschide și pentru exercițiile de piață noi. Antreprenorii au la îndemână piața de bonduri, care a fost foarte dinamică în ultimul an și jumătate. „Apetitul pentru bonduri există în piață”, spune Tănase. „Sunt foarte mulți bani care își caută randamente.”

Investitorii sunt deopotrivă interesați de tichete mici, de până la 1 milion de euro, după cum există disponibilitate și pentru operațiuni de piață majore, de 100-200 milioane euro. „Să nu credem că piața este blocată”, afirmă Tănase, explicând că dacă listarea unor companii cu propriile acțiuni depinde de o revenire în formă de „V” a economiei, în schimb pentru segmentul obligatar nu există această condiționalitate.

Statul este binevenit la bursă cu firmele sale

Tănase afirmă că și această etapă care urmează șocului pandemiei păstrează oportunități pe care statul nu ar trebui să și le reteze. Trimiterea este la legea adoptată de Parlament, care a plecat spre promulgare la Președinție, și care prevede sistarea pentru o perioadă de 2 ani a vânzării unor participații ale statului.

„Noile listări sunt foarte importante pentru a crește piața și mai ales din portofoliul statului, pentru că acolo sunt tichetele foarte mari și foarte interesante pentru toți investitorii care sunt prezenți pe piața de capital”, spune CEO-ul de la BVB, care recomandă statului o poziție mai flexibilă față de aducerea în piață a unor pachete de acțiuni.

El a oferit exemplul Nuclearelectrica, ale cărei titluri s-au aflat pe maxime istorice în această perioadă, dincolo de contextul de piață și unde Guvernul ar fi putut plasa către investitori un pachet suplimentar, dar și a companiei cea mai așteptată pe bursă: „Apetitul pentru o companie care produce energie verde, cum este Hidroelectrica și care este generator de cashflow, este ridicat chiar și în această perioadă.”

O piață mult mai matură decât în 2008. 18 conturi active

Listarea pachetelor de stat ar da oportunitate statului să finanțeze la costuri semnificativ reduse prin piața de capital a necesarului de investiții de miliarde de euro din sectorul energetic, după cum noile listări ar fi un debușeu bun pentru resursele care se acumulează în fondurile de pensii administrate privat.

În ceea ce privește ultimii jucători, Tănase spun că au fost jucători-cheie în absorbirea șocului recent și au arătat o maturizare a pieței față de anul crizei financiare 2008. Faptul că acțiunile au arătat un comportament diferit este, de asemenea, un simptom al acestei maturizări. Investitorii de retail au reacționat mai puțin negativ, dar și cei nerezidenți, ambii știind că în piață există susținere din partea fondurilor de pensii.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jobful pregătește intrarea pe piața din India și o evaluare de 10 milioane euro CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jobful pregătește intrarea pe piața din India și o evaluare de 10 milioane euro

Drept cea mai importantă parte a strategiei sale, BVB are dezvoltarea comunității de investitori locali, inclusiv prin stimularea economisirii voluntare și plasmentelor bursiere, care să fie complementară resurselor atrase obligatoriu prin fondurile de pensii.

Numărul de investitori activi a crescut cu aproximativ 3.000 de conturi de la declanșarea crizei coronavirus și a ajuns la 18.000 de conturi active, însă ținta este pentru 100.000 de investitori individuali pentru un termen mai extins. Pentru ca românii să fie atrași, spune Tănase, este nevoie, însă, de o simplificare fiscală pentru ca românii care economisesc și investesc pe bursă să nu fie nevoiți să completeze prea multe hârtii pentru câștiguri de câteva sute de lei sau 1.000 de lei.

Directorul de la bursă recomandă investiții de portofoliu constante cu orizonturi de timp de 20-25 de ani care pot aduce chiar și înzecirea conturilor. Pentru aceasta, cei care vor să facă pasul spre bursă nu trebuie să fie specializați în finanțe, ci doar să vizeze plasamente pe termen lung cu disciplină în a realiza depuneri lunare. „Lumea trebuie să înceapă să economisească și pe alte canale, nu doar prin acest cont obligatoriu de investire”, a afirmat Tănase, menționând cumpărările de unități în fondurile mutuale, schemele voluntare de pensii și investițiile directe pe bursă.

Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tanase
bvb
bursa
nuclearelectrica
ftse russell
fonduri de pensii
banca transilvania