Bursa schițează o mișcare de revenire în ultima sesiune a săptămânii. Volumele sunt la cota de avarie

Bursa schițează o mișcare de revenire în ultima sesiune a săptămânii. Volumele sunt la cota de avarie

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mai 2018

Indicele principal de la BVB, apăsat de vânzările recente, s-a apreciat cu aproape 1 procent. Este o revenire neînsoțită de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost mai mic de 3 milioane euro. Investitorii fie sunt puțin atenți, fie manifestă prudență față de mișcările neconcludente ale burselor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa răsuflă ușurată. Presiunea la vânzare conturată încă de la finele săptămânii trecute s-a ridicat astăzi parțial. Acesta este contextul în care a fost posibil un ricoșeu favorabil al pieței. Prețul plătit a fost însă la nivelul tranzacțiilor. Doar 4 acțiuni au depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 12,70 milioane lei (2,73 milioane lei).

Investitorii par apatici. Florin are peste 20 de ani de experiență pe piața de capital românească și nu a urmărit piața deși are un portofoliu consistent. „Nu prea m-am mai uitat la BVB. Doar am văzut în ultimul timp că nu sunt volume”, a declarat acesta pentru Profit.ro. „Pare că s-a permanentizat.” Recunoaște că este destul de puțin atent la cotații. „Am și avut treabă zilele astea”, explică.

Meciul dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă se termină nedecis într-o AGA în care cei doi și-au aruncat acuzații grave. Cuvântul „infractor”, pronunțat de peste 100 de ori. Nici soțiile combatanților nu au scăpat CITEȘTE ȘI Meciul dintre Mihai Fercală și Constantin Frățilă se termină nedecis într-o AGA în care cei doi și-au aruncat acuzații grave. Cuvântul „infractor”, pronunțat de peste 100 de ori. Nici soțiile combatanților nu au scăpat

Sentimentul de vigilență lipsește, deși piața a fost „scuturată” destul de violent mai ales vinerea trecută. Atingerea maximelor post-criză s-a consumat luna trecută în anonimat. Nici contetul extern, care rămâne indecis, nu favorizează o concentrare a eforturilor într-o direcție. „Stau deoparte. Nici nu știi cum se mișcă. M-am uitat la DAX. Întâi a fost jos... Apoi a luat-o iar în sus...”, zice Dumitru, investitor cu portofoliu relevant pe piața de capital românească.

Astăzi, închiderile au fost pozitive pe bursele principale europene, însă culoarea a fost preponderent „roșie” pe plan regional, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,61% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,86% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,56% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,68% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,45% pentru indicele PX de la Praga.

Din punct de vedere tehnic, etapa este, într-adevăr, una de indecizie

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,89%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,96%, până la nivelul de 8.788,32 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele este blocat între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa schițează o mișcare de revenire în ultima sesiune a săptămânii. Volumele sunt la cota de avarie

Aproape jumătate din tranzacții au fost asigurate de schimburile cu acțiunile bancare, care dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, fiind astfel ținta predilectă a investitorilor instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au crescut cu 3,16%, până la prețul de 15,68 lei/acțiune, pe transferuri de 2,64 milioane lei. Instituția de credit a raportat astăzi obținerea unui profit net trimestrial de 414 milioane lei, cu un sfert mai mare decât în primele 3 luni din 2017.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,51 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 3,39%, până la prețul de 2,5950 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea instituției de credit se ridică la 11,26 miliarde lei (2,42 miliarde euro). Investitorii au aflat astăzi că 24,57 milioane lei ies de pe bilanțurile băncii pentru achiziția a încă 5,42% din acțiunile Victoriabank, a 3-a entitate din sistemul bancar al Republicii Moldova, unde Banca Transilvania a cumpărat 39% de acțiuni încă din luna ianuarie. Titlurile au fost achiziționate în cadrul unei oferte publice obligatorii în urma căreia Banca Transilvania a dobândit o participație de 44,62% din acțiunile Victoriabank.

Acțiunile Transelectrica, la minimul ultimilor aproape 4 ani

Într-o zi în care la Londra prețul petrolului de tip Brent s-a întors către maximul ultimilor aproape 4 ani, în zona de 75,50 dolari/baril, indicele energetic de la BVB, BET-NG, a subperformat, totuși, pieței, cu un avans de numai 0,08%. Cel mai lichid emitent din componența sa, cu schimburi însumând 1,45 milioane lei, a fost Transgaz Mediaș (TGN), ale cărui titluri au urcat cu 1,29%, până la prețul de 392,00 lei/acțiune. Este un ricoșeu după o tendință de vânzare catalizată în această săptămână de faptul că încă există incertitudini majore asupra dividendului pe care societatea ar urma să-l acorde în acest an.

Titlurile Romgaz (SNG) au pierdut 0,27%, până la prețul de 37,10 lei/acțiune, pe transferuri de 1,44 milioane lei. Slăbiciunea pe acest segment de piață se vede din evoluția divergentă între diversele acțiuni din structura indicelui sectorial. Titlurile Electrica (EL) se tranzacționează în zona minimelor de la listarea acestui emitenbte în vara lui 2014 și până în prezent, iar titlurile Transelectrica (TEL), compania care a comunicat astăzi înlocuirea diectorului general executiv, se află, de asemenea, sub reperuld e 22,00 lei/acțiune, zonă în care au intrat în ringul bursier în septembrie 2006 și care reprezintă un minim al ultimilor aproape 4 ani, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa schițează o mișcare de revenire în ultima sesiune a săptămânii. Volumele sunt la cota de avarie

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
transgaz
brd
romgaz
transelectrica
victoriabank