Bursa se corectează abrupt în numai câteva minute. Declin de 3-4% pentru acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom, dar și subscrieri de 20 milioane euro pe oferta One

Bursa se corectează abrupt în numai câteva minute. Declin de 3-4% pentru acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom, dar și subscrieri de 20 milioane euro pe oferta One

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

scris 22 iun 2021

Deși până la jumătatea sesiunii principalii indici de la BVB s-au regăsit în zona de referință, un șoc de vânzare survenit către închidere pe câteva titluri a adus un recul de 1,7% pentru întreaga piață.

Prima zi după mini-vacanța de Rusalii a adus cumpărători importanți pe piața de capital românească. Este vorba, însă, în primul rând, de o participare pe piața primară. Oferta publică de listare derulată de compania imobiliară One United Properties (ONE) este subscrisă aproape integral încă de la debut. Nu numai că tranșa cu alocare garantată a fost epuizată în 40 de secunde, dar și pe segmentul cu alocare pro-rata au fost deja plasate peste 1.000 de ordine pentru 21,18 milioane titluri, din cele 26,00 milioane acțiuni disponibile. La prețul de subscriere de 2,12 lei/acțiune, valoarea agregată a plasamente se ridică la 100,12 milioane lei (20,30 milioane euro).

Nu este o efervescență care să fi contaminat și piața reglementată, după cum aceasta nu a reacționat la o reînscriere pe o traiectorie către maxime ale bursei americane. Tendința a fost mai degrabă laterală, pe volume modeste.

Electrica SA vrea să-și înființeze o filială de producție de electricitate și o fundație filantropică cu potențial de promovare a imaginii companiei CITEȘTE ȘI Electrica SA vrea să-și înființeze o filială de producție de electricitate și o fundație filantropică cu potențial de promovare a imaginii companiei

Ritmul a fost rupt către finalul sesiunii, când cotațiile au coborât abrupt în doar câteva minute. Șocul aparent nu a fost catalizat de o știre, iar Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, îl pune pe seama unui fond de investiții străin care a vrut să iasă. „E vorba doar de 3 emitenți”, este argumentul său în sensul unei mișcări punctuale.

Într-adevăr, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un șoc de 3,94%, până la prețul de 2,6800 lei/acțiune, pe tranzacții de 11,35 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 1,79%, până la prețul de 30,75 lei/acțiune, pe transferuri de 8,76 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 3,14%, până la prețul de 0,4185 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,90 milioane lei. Sunt 3 emitenți care au însumat 59,53% din rulajul de 45,38 milioane lei (9,21 milioane euro) al pieței de acțiuni) și din care 2 nume au avut știri. Astfel, Romgaz a reținut garanția de 25 milioane euro depusă de spaniolii de la Duro Helguera pentru construcția centralei de la Iernut, iar OMV Petrom a notificat piața că a obținut licența pentru comercializarea de gaze lichefiate.

ULTIMA ORĂ Romgaz are 4 luni de exclusivitate pentru negocierea preluării ExxonMobil România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz are 4 luni de exclusivitate pentru negocierea preluării ExxonMobil România

Mișcările la acest nivel au mai contaminat câteva simboluri. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au suferit un declin de 1,20%, până la prețul de 16,40 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 2,68 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 1,81%, până la prețul de 27,20 lei/acțiune, pe o activitate de 1,39 milioane lei, și titlurile Transport Trade Servies (TTS) au închis la prețul de 19,60 lei/acțiune, cu 1,75% sub referință, în contextul unor tranzacții de 1,01 milioane lei.

Piața, ca atare, s-a aflat în impas. Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,68%, indicele energetic BET-NG a coborât cu 1,90% și indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,71%, până la nivelul de 11.409,11 puncte, unde se află în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa se corectează abrupt în numai câteva minute. Declin de 3-4% pentru acțiunile Băncii Transilvania și OMV Petrom, dar și subscrieri de 20 milioane euro pe oferta One

Murgoci de la Estinvest spune că reducerea presiunii la cumpărare pe piața reglementată este și consecința exercițiilor de piață primare care absorb banii. Nu este numai oferta One. Oferta pentru 3 emisiuni de titluri de stat a Ministerului Finanțelor Publice, în cadrul programului Fildelis, a cumulat în prima zi a sa subscrieri în valoare de 3,59 milioane euro. De asemenea, sistemul operatorului de piață BVB a procesat plasamentul privat în valoare de 4,45 milioane lei al titlurilor evaluatorului Appraisal & Valuation (APP).

ULTIMA ORĂ Fed păstrează dobânzile aproape de zero, dar estimează două majorări în 2023, indicând că și-ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât estima inițial. Acțiunile scad CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed păstrează dobânzile aproape de zero, dar estimează două majorări în 2023, indicând că și-ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât estima inițial. Acțiunile scad

Pe segmentul regular, pe contrasens față de restul pieței au fost titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au crescut cu 0,68%, până la prețul de 1,7800 lei/acțiune, pe transferuri de 2,27 milioane lei. Este un impuls care a favorizat și închiderea pozitivă, +0,50%, a indicelui financiar BET-FI ce s-a stabilizat la nivelul de 51.609,32 puncte.

Titlurile MedLife (M) s-au retras cu 0,64%, până la prețul de 15,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,14 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,70%, până la prețul de 286,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,58 milioane lei, și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avansat cu 0,24%, până la prețul de 0,8310 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz