Bursa, sesiune de indecizie. Tranzacții de peste 7 milioane de euro cu acțiunile Băncii Transilvania

Bursa, sesiune de indecizie. Tranzacții de peste 7 milioane de euro cu acțiunile Băncii Transilvania

Sursa foto: Claudio Stocco / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 ian 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au închis marginal peste referința sesiunii precedente, într-o zi în care jumătate din rulajul pieței de acțiuni a fost asigurat de tranzacții de tip deal cu acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După elanul care a împins cotațiile la niveluri cu peste 18% deasupra închiderilor de la sfârșitul anului 2017, investitorii de pe piața de capital românească au o etapă de ezitare. Aceasta s-a regăsit astăzi la nivelul evoluțiilor divergente atât ale indicilor, cât și ale celor mai tranzacționate acțiuni. Dacă 6 titluri din Top 10 transferuri au avut o ședință „roșie”, 3 acțiuni au avut aprecieri, iar un simbol a staționat pe nivelul de preț al zilei precedente.

Este o inerție care se vede și la nivelul principalilor indici. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,12%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,08%, până la nivelul de 8.370,46 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele ezită la confluența mediilor mobile care indică tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, sesiune de indecizie. Tranzacții de peste 7 milioane de euro cu acțiunile Băncii Transilvania

Nici dinspre piețele europene nu a venit suflu. Oscilațiile au fost, de asemenea, anemice, și la nivelul principalilor indici ai piețelor dezvoltate de pe continent și a celor din regiune: +0,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,72% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,48% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,66% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,31% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de 37,5 milioane lei pe principalele acțiuni bancare

Piața a fost din nou debalansată către acțiunile bancare. Nu mai puțin de 63,06% din rulajul de 53,60 milioane lei al pieței de acțiuni a fost asigurat de activitatea de tranzacționare cu acțiuni Banca Transilvania (TLV). În piața reglementată, acestea au urcat cu 1,05%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,80 milioane lei, iar pe segmental deal s-a realizat un transfer special cu 10 milioane acțiuni, în valoare de 24,00 milioane lei. Pe acest emitent, de asemenea, s-a mai realizat, joia trecută, o tranzacție-mamut, cu un pachet de 28,48 milioane titluri, echivalentul a 1,55% din capitalul social, schimbate la prețul de 2,3600 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea transferului la 67,23 milioane lei (14,40 milioane euro). Până în present, pe piață nu există o notificare asupra identității cumpărătorului sau a vânzătorului.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a fost protagonist celeilalte tranzacții deal de azi, în valoare de 2,70 milioane lei, în timp ce pe segmental regular, titlurile băncii au staționat la prețul de 13,50 lei/acțiune al sesiunii precedente, pe transferuri depășind doar marginal reperul de 1 milion de lei.

„Roșu” pe acțiunile din energie, „verde” pentru titlurile fondurilor închise de investiții

Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,58 milioane lei, s-a realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au pierdut 0,65%, până la prețul de 0,3065 lei/acțiune. La acest sfârșit de lună la Londra prețul petrolului Brent s-a corectat puternic și a coborât sub reperul de 69,00 de dolari/baril, după ce la acest început de 2018, cotația atinsese un nou maim am ultimilor 2 ani și jumătate.

Reacția a fost negativă și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au suferit un recul de 1,58%, până la prețul de 34,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,26 milioane lei. Un declin mai atenuat, de 0,17%, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 11,96 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 2,15 milioane lei. În ansamblu a fost o zi „roșie” pentru sectorul energetic de la BVB al cărui indice a coborât cu 0,56%.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,28%, până la un nou maxim post-criză de 43.056,33 puncte. Acesta a fost tractat de creșterea cu 1,10% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 0,9200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,75 milioane lei. Cotația este cu numai 1,60% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul o derulează până pe data de 23 februarie pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
omv petrom
electrica
fondul proprietatea