Bursa și economia fac eforturi să iasă împreună din groapă

Bursa și economia fac eforturi să iasă împreună din groapă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2015

Andrei Rădulescu, Senior Economist la Banca Transilvania, punctează corelația între capitalizarea bursieră a țării și evoluția PIB-ului potențial. În România acestea încearcă să se înscrie pe o traiectorie de creștere, mișcarea de recuperare post-criză fiind cu 2-3 ani înainte în cazul Germaniei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Spune-mi cum îi merge bursei, ca să-ți spun încotro o va lua economia! Această corelare clasică din științele economice este pusă în evidență și de traiectoria pe care o au împreună capitalizarea totală bursieră pe o de o parte, și produsul intern brut potențial, adică PIB-ul ce ar putea fi atins dacă economia ar funcționa la capacitatea deplină.

Corelația a fost menționată de Andrei Rădulescu, Senior Economist la Banca Transilvania, într-o prezentare recentă la Academia de Studii Economice a Moldovei din Chișinău. Astfel, dacă PIB-ul potențial are al doilea an de creștere, capitalizarea bursieră s-a stabilizat în jurul reperului de 10% din produsul intern brut al României.

Graficele realizate de Rădulescu arată faptul că "scăderea ponderii capitalizării bursiere în PIB în 2008 și menținerea acesteia, ulterior, la un nivel sub maximele istorice s-a reflectat  în  reducerea  dinamicii  an/an  a  PIB-ului  potențial", spune studiul academic ce a stat la baza prezentării de la Chișinău și trimis de autor la solicitarea Profit.ro.

Bursa și economia fac eforturi să iasă împreună din groapă

În oglindă este și revenirea post-criză: "Stabilizarea și ameliorarea ponderii capitalizării bursiere în PIB începând cu 2012 (pe fondul mai  multor decizii în sfera Guvernanței Economice Europene) a contribuit la schimbarea tendinței la nivelul PIB potențial (din descendentă în ascendentă) atât în România, dar și în zona euro."

Calculată la nivelul Germaniei, capitalizarea bursieră a societăților listate la Frankfurt reprezintă 50% din PIB-ul țării. În România nivelul maxim de aproape 24% a fost atins în anul 2007, înainte de trendul descendent de la BVB.

Valoarea de piață a companiilor listate a căzut chiar și sub 7% în anul 2008, iar revenirea s-a realizat doar în contextul în care la cota Bursei de la București au fost aduși noi emitenți precum Fondul Proprietatea (FP), Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) și Electrica (EL).

Bursa și economia fac eforturi să iasă împreună din groapă

Rădulescu observă că indicele de corelare între capitalizarea bursieră și PIB-ul potențial este chiar mai mare în cazul României decât în cel al zonei euro pentru perioada 2003-2015. Acest lucru poate fi explicat prin sensibilitatea mai ridicată a investitorilor în economia reală la evenimentele din economia financiară în țările din Europa emergentă (cazul României), chiar dacă piața de capital are un rol mai redus în finanțarea economiei, dar și prin gradul ridicat de finanțare a companiilor din zona euro prin intermediul sectorului bancar (cel puțin prin raportare la finanțarea prin bursă).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
pib
andrei radulescu
capitalizare bursiera
bursa