Cadou pentru un câștig bursier de 35% pe anul 2019. Ultima zi de tranzacționare găsește piața de acțiuni românească în zona maximelor post-criză. Atingerea unui preț-record antrenează volumele pe acțiunile Fondul Proprietatea

Cadou pentru un câștig bursier de 35% pe anul 2019. Ultima zi de tranzacționare găsește piața de acțiuni românească în zona maximelor post-criză. Atingerea unui preț-record antrenează volumele pe acțiunile Fondul Proprietatea

Sursa foto: Galiyahassan / dreamstime.com

scris 30 dec 2019

Indicele BET încheie anul 2019 cu puțin sub reperul de 10.000 de puncte, în zona maximelor ultimilor 12 ani. Motoare ale creșterilor de peste o treime din acest an de la Bursa de Valori București, acțiunile Fondul Proprietatea și Băncii Transilvania au fost cele mai tranzacționate titluri și în ultima sesiune din 2019.

Pe un trend ascendent conturat încă dn primăvară și un elan accelerat de la sfârșitul lunii septembrie, când agenția FTSE Russell a anunțat promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă, acțiunile românești au păstrat o notă pozitivă și în cea din urmă ședință de tranzacționare din 2019. Piața a avut chiar puterea de a ignora un puseu de vânzare care a prăbușit cu peste 150 de puncte indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York și indicele DAX 30 din Germania.

Cotațiile s-au menținut peste linia de plutire, iar ziua a fost „verde”, cum a fost la BVB întreg anul, în pofida sentimentului foarte negativ care anima piața la debut, după promovarea ansamblului de modificări de cod fiscal cunoscut ca „taxa pe lăcomie”. Indicele compozit BET Plus a a avansat cu 0,28%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,26%, până la nivelul de 9.974,51 de puncte. Este unul situat doar marginal sub maximul post-criză atins tot în această perioadă a trendului și cu 35,12% deasupra ultimului reper din 2018, de 7.383,68 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent rămâne robust și există perspective ca el să continue cel puțin și în prima parte a anului 2020.

Cadou pentru un câștig bursier de 35% pe anul 2019. Ultima zi de tranzacționare găsește piața de acțiuni românească în zona maximelor post-criză. Atingerea unui preț-record antrenează volumele pe acțiunile Fondul Proprietatea

Deși sesiunea de vineri trăda că investitorii ar fi plecat deja într-o mini-vacanță de iarnă, totuși activitatea de tranzacționare a fost decentă, echivalentul a 30,87 milioane lei (6,46 milioane euro) pentru piața de acțiuni. Pur și simplu, investitorii nu au putut ignora trecerea titlurilor Fondul Proprietatea (FP) pe no maxime în cei aproape 9 ani de prezență în piața secundară de la BVB. Volumele s-au adunat la atingerea acestor parametri de piață. Astfel, titlurile Fondului au crescut cu 0,41%, până la prețul de 1,2100 lei/acțiune, pe transferuri de 13,12 milioane lei. Este mișcarea care a tras în sus și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 47.546,89 de puncte, cu 0,43% peste referință.

Tot în tendință de apreciere, +0,19%, s-au aflat și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care, pe fondul unor schimburi de 4,18 milioane lei, au închis la prețul de 2,5950 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 13,53 miliarde lei (2,83 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,25%, până la prețul de 15,84 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de aproximativ 815.000 de lei.

Alro Slatina vizează obținerea unei facilități de credit de 40 milioane dolari, de la Black Sea Trade and Development Bank CITEȘTE ȘI Alro Slatina vizează obținerea unei facilități de credit de 40 milioane dolari, de la Black Sea Trade and Development Bank

Interes a existat și pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avut o performanță abia la jumătate față de media pieței, +0,12%. Cele mai lichide titluri de la acest capitol din piața reglementată cu volume echivalente cu 2,68 milioane lei, au fost cele ale Nuclearelectrica (SNN), care au avansat cu 0,42%, până la prețul de 14,26 lei/acțiune.

Titlurile Transelectrica (TEL) au avut o revenire de 0,51%, până la prețul de 19,75 lei/acțiune, pe transferuri de 1,62 milioane lei, în timp ce pe segmentul regular a mai fost depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei pe titlurile Romgaz (SNG) și Electrica (EL), ambele cu închidere în staționare, la prețurile de 37,10 lei/acțiune și, respectiv 10,65 lei/acțiune. Ultimul simbol a fost și singurul protagonist al pieței deal unde a însumat tranzacți speciale cu 200.000 de acțiuni și cu o valoare totală de 2,14 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica
electrica