Canada și-a lichidat aproape în întregime rezervele de aur

Canada și-a lichidat aproape în întregime rezervele de aur
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 feb 2016

Canada a rămas cu mai puțin de o tonă de aur, reprezentând abia 0,1% din rezerva internațională a țării, după ce în ultimele două luni Ministerul de Finanțe a lichidat dețineri de monede de aur echivalente cu 2,3 tone.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În anii '60, Canada avea peste 1.000 de tone de aur în rezerva internațională. Acum, țara mai are aur doar în minele sale.

Departamentului de Finanțe a lichidat aproape intergral deținerea sa de aur. Conform raportării de la nivelul lunii februarie a World Gold Council, Canada mai avea la banca centrală numai 1,7 tone de aur, însă date de ultimă oră solicitate de CBC News administratorului rezervei spun că de fapt deținerea a fost micșorată la numai 22.000 de uncii (reprezentând abia 0,1% din rezerva sa valutară, de 82,6 miliarde dolari americani).

La finele anului trecut încă, țara mai avea 3,4 tone, însă 2016 a început tot cu statul canadian la vânzare. Conform datelor departamentului de finanțe preluate de CBC News, în decembrie au fost înstrăinate monede de aur în cantitate de peste 41.000 de uncii (1,28 tone), iar în ianuarie au fost lichidate alte aproape 33.000 de uncii (1,02 tone), reprezentând tot monede.

Germania a repatriat anul trecut 210 tone de aur CITEȘTE ȘI Germania a repatriat anul trecut 210 tone de aur

Acum chiar banca centrală a Canadei caracterizează drept "neglijabilă" deținerea de aur a uneia dintre cele mai mari națiuni în ceea ce privește zăcămintele aurifere. Timp de peste 40 de ani monetăria oficială, Royal Canadian Mint, a produs monede cu diferite denominări, și care, fiind populare, s-au vândut foarte bine în lume. Din 1979 și până în prezent. s-au vândut aproximativ 25 milioane de uncii (781 tone) de monede cu frunza de arțar. Cele mai populare au fost monedele bătute în anii 1912-1914, în cantitate de 13.000 de uncii (406 kilograme).

Având în vederea cotația aurului, rezultă că vânzările s-au realizat în jurul valorii de 1.200 de dolari pe uncie. "Decizia de a vinde aurul nu este legată de un preț anume al aurului și vânzările au fost realizate într-o perioadă îndelungată și de o manieră controlată", explică David Barnabe, purtător de cuvânt al Departamentului de Finanțe.

Spre comparație, vecinul de la sud, SUA, deține 8.133,5 tone de aur (echivalentul a aproape 300 miliarde dolari americani), reprezentând 72,2% din rezerva sa internațională, conform acelorași date ale World Gold Council.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
aur
rezerva internationala
banci