Când statul se ceartă cu statul, acționarii Transgaz se văd fără dividende. Ambele propuneri de repartizare, respinse și decizia se mută la o nouă AGA

Când statul se ceartă cu statul, acționarii Transgaz se văd fără dividende. Ambele propuneri de repartizare, respinse și decizia se mută la o nouă AGA

Sursa foto: Daniel Wiedemann / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 apr 2018

Atât propunerea pentru un dividend brut de 25,22 lei/acțiune din convocatorul inițial al conducerii administrative, cât și propunerea ulterioară a acționarului majoritar Ministerul Energiei pentru un dividend aproape dublu, au căzut în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

S-a certat statul cu statul și acționarii Transgaz Mediaș (TGN) se văd fără dividende, după ce ambele propuneri de repartizare a câștigului au fost „trântite” în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de astăzi a transportatorului de gaze naturale. Totuși, la același punct de pe ordinea de zi se menționează convocarea în regim de urgență a unei noi ședințe AGOA cu acest subiect și, totodată, se solicită menținerea datei de 16 iulie 2018 ca dată de începere a plății dividendelor, precum și menținerea datei de 26 iunie 2018 ca dată de inregistrare a acționarilor asupra cărora se vor răsfrânge efectele hotărârii adunării.

Propunerea inițială a Consiliului de Administrație a fost pentru un dividend brut de 25,22 lei/acțiune, respectiv distribuirea sumei de 296,93 milioane către acționari, în paralel cu păstrarea a 285,12 milioane lei pentru constituirea surselor proprii de finanțare. Conducerea societății a avut în vedere costurile implicării companiei în proiectul gazoductului BRUA, a achiziției companiei similare din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, și pentru cumpărarea a 66% din omologul grec DESFA, unde Transgaz a participat la cursa pentru privatizare într-un consorțiu internațional.

Statul a urmărit păstrarea politicii de distribuție a aproximativ 90% din profitul net sub formă de dividende și a solicitat un dividend brut de 45,38 lei/acțiune, echivalent pentru o distribuție de 534,30 milioane lei, însă și această propunere a căzut în AGA.

Acționarii SIF Transilvania aprobă operațiunea de consolidare a acțiunilor proprii, care ar urma să elimine deținătorii pachetelor reziduale. Fercală: \ CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Transilvania aprobă operațiunea de consolidare a acțiunilor proprii, care ar urma să elimine deținătorii pachetelor reziduale. Fercală: "Să nu mai fie milioane de oameni!”

Titlurile Transgaz au închis sesiunea de ieri la prețul de 410,00 lei/acțiune, care conferă societății o capitalizare bursieră de 4,83 miliarde lei (1,03 miliarde euro), iar la acest nivel randamentele nete ale celor 2 dividende ar fi fost de 5,84% și, respectiv 10,51%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
ministerul energiei
bvb
bursa
vestmoldgaz
desfa
dividende