Companiile chineze au atras în acest an 11,7 miliarde de dolari prin intermediul a 30 de oferte publice inițiale efectuate în SUA, cel mai mult după 2014

Companiile chineze au atras în acest an 11,7 miliarde de dolari prin intermediul a 30 de oferte publice inițiale efectuate în SUA, cel mai mult după 2014
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2020

Companiile chineze au atras în acest an 11,7 miliarde de dolari prin intermediul a 30 de oferte publice inițiale efectuate în SUA, cel mai mult după 2014, în pofida tensiunilor dintre cele două țări, potrivit datelor publicate de Renaissance Capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2014, 16 companii din China au atras de pe piața americană de capital 25,7 miliarde de dolari. Alibaba a atras atunci majoritatea fondurilor respective, în cea mai mare ofertă publică inițială realizată vreodată de o companie, la momentul respectiv, transmite CNBC, citat de News.ro.

Între cele mai mari oferte publce chineze efectuate în SUA în acest an se află cele ale companiei de tehnologie Lufax, specializată în servicii financiare, și platforma online de servicii imobiliare Ke, ambele clasate printre cele mai mari zece oferte publice din America în acest an, potrivit Renaissance Capital.

Compania de livrare de produse alimentare Dada, între ai cărei investitori se numără Walmart, start-up-urile de vehicule electrice Xpeng și Li Auto, și BlueCity, proprietarul celei mai mari aplicații de întâlniri LGBTQ din China, s-au numărat printre alte înscrieri importante la bursa din New York din anul acesta.

Entuziasmul companiilor chineze pentru piețele SUA a venit în pofida unui an tumultuos pentru relațiile dintre cele două mari economii ale lumii. Pe lângă tensiunile comerciale în curs, administrația președintelui american Donald Trump a încercat să împiedice investițiile americane în active chineze.

De asemenea, pandemia de coronavirus a încetinit activitatea comercială transfrontalieră și a condus la o dispută internațională cu privire la faptul dacă Covid-19 este originar din China, precum și la cât de mult este de vină China pentru pandemie.

La începutul acestui an, unele companii chineze și-au amânat planurile de listare în SUA pe fondul pandemiei, precum și al dezvăluirii unui scandal contabil la compania Luckin Coffee, în aprilie.

Bursa Nasdaq a exclus compania în această vară, la doar aproximativ un an după ce start-up-ul chinez a devenit prima companie, din anul 2000, care a realizat o evaluare de 3 miliarde de dolari în mai puțin de 24 de luni.

Acțiunile altor companii chineze au scăzut dramatic. De la listarea la New York Stock Exchange în ianuarie, acțiunile Phoenix Tree au scăzut cu aproximativ 76% din cauza îngrijorărilor cu privire la starea financiară a filialei Danke, o companie de închiriere rezidențială. Phoenix Tree este cea mai slabă ofertă publică inițială a anului, potrivit Renaissance.

În ansamblu, analiza Renaissance a constatat că companiile chineze care au strâns cel puțin 100 de milioane de dolari anul acesta au obținut, în medie, un randmanet de 81%.

Datele Renaissance Capital includ și companii din Hong Kong.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
china
bursa
ipo
oferta publica initiala