Corecțiile revin la bursă. Volume foarte bune, în special pe acțiunile bancare și cele ale fondurilor închise de investiții

Corecțiile revin la bursă. Volume foarte bune, în special pe acțiunile bancare și cele ale fondurilor închise de investiții

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 ian 2022

Indicele reprezentativ BET a pierdut un procent și jumătate, pe o piață negativă, în care acțiunile Aquila au făcut notă discordantă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sesiunea a început la Bursa de Valori București prin marcarea trecerii la cota pieței reglementate a acțiunilor Chimcomplex Borzești, care au primit un nou simbol tranzacționare în CRC. Interesul pentru emitent a fost, însă, mai degrabă limitat, transferurile nedepășind bariera de jumătate de milion de lei.

Piața locală a ales propriile ținte din segmentul financiar și astfel a reușit să surmonteze închiderea pentru o zi a bursei de la New York, prilejuită de o săîrbătoare națională, moment care, de regulă, era asociat cu o prezență redusă a investitorilor instituționali nerezidenți și implicit cu o licvhiditate slabă la BVB.

UiPath crește puternic la New York, pe fondul revenirii apetitului pentru acțiunile tech. Deținerea lui Daniel Dines - 4,6 miliarde de dolari. Parteneriat important semnat CITEȘTE ȘI UiPath crește puternic la New York, pe fondul revenirii apetitului pentru acțiunile tech. Deținerea lui Daniel Dines - 4,6 miliarde de dolari. Parteneriat important semnat

Lucrurile au stat exact pe dos, iar rulajul de 90,04 milioane lei (18,21 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul din cele mai ridicate ale perioadei. Acesta a fost concentrat în proporție de 76,78% pe primele cele mai tranzacționate 4 acțiuni. În mod particular, deprecierea consistentă a celor mai lichide a tras în jos întreaga piață.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,46%, până la prețul de 2,6950 lei/acțiune, în contextul unor schimburi de 26,59 milioane lei, deși la începutul ședinței au atins un maxim intraday de 2,7550 lei/acțiune, valoare-record pentru ultimele 4 luni. De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 3,35%, până la prețul de 2,0200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 21,19 milioane lei. Este o amendare a prețului după așteptările ridicate create de perspectiva vânzării participației la Nuclearelectrica pentru care statul a lăsat ușa deschisă.

Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE Russell CITEȘTE ȘI Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE Russell

Sunt mișcări care au antrenat declinul întregii piețe: -1,36% pentru indicele compozit BET-XT, -2,08% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.342,55 puncte și -1,46% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 13.481,57 puncte a revenit, din punct de vedere tehnic, pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Corecțiile revin la bursă. Volume foarte bune, în special pe acțiunile bancare și cele ale fondurilor închise de investiții

Tot pe segmentul financiar, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au consemnat o activitate neobișnuită, în echivalent 13,88 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a retras cu 0,40%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune. Cele 5,55 milioane acțiuni schimbate reprezintă 1,08% din capitalul social al emitentului. De asemenea, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au retras cu 0,10%, până la prețul de 19,98 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,46 milioane lei. Chiar și la acest nivel, randamentul diviidendului brut propus de 2,4164 lei/acțiune în contul profiturilor nete obținute în anii 2019 și 2020 poartă un randament net de 10,71%.

EXCLUSIV BCR Pensii vrea să devină administrator de pensii ocupaționale (Pilonul 4) CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR Pensii vrea să devină administrator de pensii ocupaționale (Pilonul 4)

Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un declin de 1,17%. Din structura sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 1,37%, până la prețul de 46,80 lei/acțiune, pe transferuri de 2,79 milioane lei și reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, deopotrivă cu închideri negative: -0,80%, până la prețul de 0,4950 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) și -2,50%, până la prețul de 37,05 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG).

Pe contrasens față de restul pieței, cu un avans de 0,37%, până la prețul de 5,46 lei/acțiune, s-au aflat titlurile grupului Aquila (AQ), ce au adunat un rulaj de 2,31 milioane lei. Pe volume echivalente cu 1,80 milioane lei, titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) au staționat la prețul de 25,50 lei/acțiune.

Reperul unor scxhimburi de 1 milion de lei a mai fost trecut de 3 acțiuni proomovate recent în structura indicilor internaționali ai FTSE Russell: -2.06%, până la prețul de 1,1400 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) -0,57%, până la prețul de 1,4000 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) și -1,95%, până la prețul de 22,65 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
aquila
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica
tts