Corecțiile se adâncesc la bursă. Marcări de profituri pe acțiunile Băncii Transilvania. „Mai vând oamenii”, spune un broker

Corecțiile se adâncesc la bursă. Marcări de profituri pe acțiunile Băncii Transilvania. „Mai vând oamenii”, spune un broker

Unii investitori au ales să spargă purcelul înainte de Crăciun.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 dec 2019

Într-o sesiune cu volume în ușoară urcare și concentrate pe acțiunile blue-chip, indicii principali au suferit o retragere de 0,6%, a 2-a sesiune de corecții după atingerea săptămâna trecută a unor noi maxime post-criză. Un senior broker semnalează că are clienți care își vând parte din dețineri în contextul în care au profituri frumoase, dar și experiența anilor de prăbușiri bursiere 2007-2008. „Lumea mai marchează profitul.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o doborâre succesivă a unor noi valori record pentru ultimii 12 ani a bursei românești la acest început de decembrie, piața a luat o pauză. Investitorii aleg să marcheze câștigurile obținute în trendul ascendent robust din acest an. Ziua negativă din piețele externe a alimentat tendința de vânzare de la BVB.

Până la final, sesiunea europeană a fost neconcludentă. Indicele Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide titluri de pe continent a alunecat cu numai 0,01% sub referință, rezultat al mișcărilor divergente. Astfel, dacă indicele CAC40 de la Paris a urcat cu 0,18%, ajutat de saltul acțiunilor Sanofi, celelalte piețe dezvoltate au avut închideri „pe roșu”: -0,28% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,88% pentru indicele BUX de la Budapesta, -0,18% pentru indicele PX de la Praga și -0,27% pentru indicele DAX30 din Germania, care a închis la nivelul de 13.070,72 de puncte o sesiune în care acesta a căzut chiar și sub reperul de 12.900 de puncte.

Este mișcarea reținută de un senior broker din piața locală și care o contrapune declinului moderat de la București. "Noi ne ținem foarte bine față de cât au căzut nemții”, a declarat acesta într-o discuție cu Profit.ro. „Volatilitatea e imensă în Germania.”

VIDEO Acuzație gravă a ministrului Economiei: O companie listată nu a înregistrat în contabilitate 1.000 de facturi. Poate erau speculații la bursă! CITEȘTE ȘI VIDEO Acuzație gravă a ministrului Economiei: O companie listată nu a înregistrat în contabilitate 1.000 de facturi. Poate erau speculații la bursă!

Prin contrast, indicele BET Plus de la BVB a pierdut 0,58%, într-o sesiune în care primii 5 emitenți au concentrat 89,64% din rulajul de 37,94 milioane lei (7,94 milioane euro) al pieței de acțiuni. Pe primul loc în acest clasament s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat schimburi de 14,72 milioane lei, într-o zi în care s-au corectat cu 0,52%, până la prețul de 38,20 lei/acțiune.

Este o retragere care poate fi interpretată și ca o marcare de profituri la un moment de recapitulare al pieței, cu zonă de maxime și sfârșit de an. „Mai mult acum, oamenii mai și vând”, spune brokerul experimentat. El înțelegere că investitori care au profituri de 30-40% pe portofolii aleg să înstrăineze pachete de acțiuni și mai ales dintre cei din 2007 care au avut experiența similară că la câștiguri similare nu au marcat și au terminat prin a vinde în pierdere în 2009-2010. „Nimic nu crește fără să întoarcă... Există cicluri...”, spune brokerul.

Sub aspect tehnic, ziua de astăzi, în care indicele BET a coborât cu 0,59%, până la nivelul de 9.878,67 de puncte, arată ca una de corecție, în care cotația a intrat, așa cum se vede pe graficul de mai jos, într-o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci.

Corecțiile se adâncesc la bursă. Marcări de profituri pe acțiunile Băncii Transilvania. „Mai vând oamenii”, spune un broker

Impulsul de retragere a fost mai puternic, de 1,55%, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,5400 lei/acțiune o zi în care au adunat tranzacții de 9,27 milioane lei. Chiar pe acest emitent, brokerul a avut o clientă care a ales să vândă pentru a obține o sumă egală cu cea pe care a încasat-o și anul trecut tot în vremea aceasta a anului. „Lumea mai marchează profitul. Acuma mai vin și Sărbătorile; mai își fac și de bănuți...”, spune brokerul.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,51%, până la prețul de 15,52 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,11 milioane lei.

Decizie: Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia vrea să vândă întreaga rețea de farmacii, sau măcar o parte semnificativă din acestea, pentru cel puțin 5 milioane euro CITEȘTE ȘI Decizie: Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia vrea să vândă întreaga rețea de farmacii, sau măcar o parte semnificativă din acestea, pentru cel puțin 5 milioane euro

La vânzare ar putea fi și nerezidenții. Titluri tradiționat preferate de aceștia când vor să ia expunere pe România, au fost în top tranzacționare. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,34%, până la prețul de 0,4385 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 5,43 milioane lei, un recul apropiat de cel al indicelui sectorului energetic BET-NG care a coborât cu 0,42%.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu o depreciere de numai 0,23%, până la nivelul de 46.340,59 de puncte, în contextul în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a staționat la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la nivelul de 1,1900 lei/acțiune o ședință în care a cumulat transferuri de 1,46 milioane lei.

„Omul trebuie să mai simtă și el bucuria câștigului”

Și aici, marcările de profit sunt de înțeles, după ce Fondul a avut distribuții consistente de cash în anii precedenți, iar titlurile se află la maximele din piața secundară. „E foarte important ca omul să și simtă gustului succesului”, spune brokerul. „Trebuie să te premiezi, că dacă nu, stă cu acțiunile până vine o criză, nu le vinde nici atunci și pe urmă va fi foarte nemulțumit în criză că, uite, el nu a câștigat nimic la bursă.”

Are exemplul unui client care nvestind succesiv în Nuclearelectrica (SNN), Banca Transilvania și alte acțiuni lichide și-a dublat banii în ultimii 3-4 ani. A ales să marcheze jumătate și în rest să urmărească evoluția portofoliului și a pieței. Este o abordare cu care brokerul său este de acord: „Omul trebuie să mai simtă și el bucuria câștigului. Atunci înțelege și bursa și o vede cu alți ochi.”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz