Cresc presiunile asupra conducerii SIF Oltenia să respecte drepturile acționarilor. ASF cere boardului să dea curs solicitărilor SIF Banat Crișana, care pot duce la revocarea președintelui Tudor Ciurezu

Cresc presiunile asupra conducerii SIF Oltenia să respecte drepturile acționarilor. ASF cere boardului să dea curs solicitărilor SIF Banat Crișana, care pot duce la revocarea președintelui Tudor Ciurezu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 sep 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) notifică SIF Oltenia ca în termen de 5 zile să îndeplinească de urgență solicitările de suplimentare a ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor din 12 octombrie venite din partea SIF Banat Crișana și Certinvest. Antrerior, Consiliul de Administrație refuzase să dea curs introducerii pe ordinii de zi a AGA a unor propuneri de atragere a răspunderii unor administratori, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu. Asociația Investitorilor pe Piața de Capital reclamă același lucru la supraveghetorul pieței, susținând că drepturile acționarilor sunt încălcate.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Un episod de vara trecută, când boardul SIF Oltenia (SIF5) nu a introdus pe ordinea de zi puncte solicitate de acționari din zona contestatarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1) care ar fi condus la schimbarea conducerii societății cu sediul la Craiova se repetă și în anul 2020, cu aceiași protagoniști și cu aceleași mize. Contestatarii au solicitat atragerea răspunderi unor administratori și alegerea a 5 membri ai conducerii prin vot cumulativ, într-un board deja descompletat prin plecarea președintelui BVB Radu Hanga.

Ca și anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dispune Consiliului de Administrație să dea curs solicitării pe care nu au autoritatea de a o cenzura, însă are contra sa precedentul din urmă cu un an când notificările repetate au fost ignorate de conducerea în frunte cu președintele Tudor Ciurezu, iar supraveghetorul piețelor financiare nebancare s-a dovedit neputincios în a forța aplicarea acestora. Decizia de ieri prevede ca în termen de zile emitentul să se conformeze.

DECIZIE Guvernul, obligat de opoziție să majoreze pensiile cu 40%, în ciuda avertismentului că deficitul va urca la 11%. Cresc și fondurile pentru primării și pentru Catedrala Neamului. Executivul e lăsat să se împrumute în acest scop CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul, obligat de opoziție să majoreze pensiile cu 40%, în ciuda avertismentului că deficitul va urca la 11%. Cresc și fondurile pentru primării și pentru Catedrala Neamului. Executivul e lăsat să se împrumute în acest scop

Cu o zi înainte în piață ajunsese știrea potrivit căreia ASF a remis boardului SIF Oltenia un document în care îi cere să accepte pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 12 octombrie două solicitări realizate la jumătatea lunii de către SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4) și, respectiv, fondurile administrate Certinvest. Fiecare dintre acestea au în spate pachete de acțiuni reprezentând 5% din totalul titlurilor, conform prevederilor legale în vigoare care dau dreptul introducerii de puncte pe ordinea de zi a AGA.

Pe 21 septembrie, Consilul de Administrație al SIF-ului de la Craiova a realizat o comunicare către piață în care a menționat că nu dă curs solicitărilor privind atragerea răspunderii unor administratori, motivând că argumentul care stă la baza acestora, contractarea de credite pentru plata de dividende, nu se susține din punct de vedere investițional.

Comunicarea ASF menționează că asupra chestiunii de fond, boardul nu are căderea să se pronunțe, acestuia revenindu-i doar atribuția de a verifica validitatea cererii și dacă acționarul are într-adevăr cele 5% din acțiuni. „Administratorii societății au obligația de a da curs întocmai solicitării acționarilor cu deținerea prevăzută de lege, astfel cum aceasta a fost formulată”, spune documentul Autorității care menționează că reprezentanți CA nu au dreptul de a interveni asupra solicitărilor în sensul cenzurării acestora.

Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie CITEȘTE ȘI Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie

Supraveghetorul pieței a primit și o comunicare de la Asociația  Investitorilor  pe  Piața  de  Capital  (AIPC) ce nu menționează nominal SIF Oltenia dar vorbește despre “situațiile  întâlnite  la  societățile  de  investiții  financiare  în  care  drepturile acționarilor  sunt  încălcate  sau  suprimate  în  mod  flagrant,  iar  egalitatea  de  tratament  a  acționarilor  este complet ignorată de administratorii în funcție cu diferite pretexte”.

Asociația afliată organizațiilor  europene  reprezentative Euroshareholders și Eurofinuse reunite sub sigla BetterFinance reclamă că, în pofida obținerii de către Bursa de Valori București a statutului de piață emergentă, “recent s-a înregistrat un regres în ce privește guvernarea corporativă și respectarea drepturilor acționarilor în cadrul  emitenților ale  căror acțiuni sunt tranzacționate pe piața reglementată”. Președintele AIPC Laviniu Beze spune că scrisoarea către ASF, remisă și către presă, este și un rezultat al ezitărilor constante ale Autorității de a pune capăt unor practici care, în opinia sa, “reprezintă principala cauză a erodării încrederii investitorilor”.

“Pentru a permite o dezvoltare mai accentuată a pieței noastre de capital, AIPC consideră că este momentul ca autoritatea  să  aplice  cu  fermitate  reglementările  în  vigoare  pentru  sancționarea  practicilor neloiale  sau frauduloase, chiar dacă un astfel de exercițiu solicită o restructurare semnificativă la nivelul personalului său cu atribuții de supraveghere și control”, mai spune documentul citat.

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Conflictul dintre SIF-uri s-a precipitat începând cu primăvara anului trecut, într-un context în care lichidizarea portofoliului SIF Oltenia prin înstrăinarea pachetului de 6,29% din acțiunile BCR către Erste a adus pe bilanțul societății 140 de milioane de euro asupra cărora au fost dispute cum să fie administrați din punctul de vedere al procedurilor și deciziei instituționale.

Războiul s-a acutizat până într-acolo încât în aprilie au fost ținute două AGA concurente, iar echivocul adus de aceasta a atras și suspendarea temporară a acțiunilor societății de la tranzacționarea pe bursă. Neprimirea fizică a acționarilor din zona SIF Banat Crișana, SIF Muntenia și Certinvest în incinta sediului SIF-ului de la Craiova, invocându-se un regulament de desfășurare excepțional luat în numele epidemiei de coronavirus, a scandalizat acționari care, conform președintelui Ciurezu, dar și a unor date care reies din structura votului, concentrează peste 20% din titlurile societății. "Nu a fost o experiență plăcută", a spus despre momentul respectiv Horia Gustă, CEO la Certinvest, care ocupă și poziția de președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri.

Nemulțumirile au fost reclamate încă din primăvară și de președintele SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi. „Am stat în fața societății și nu ni s-a permis accesul. Este ceva nemaiîntâlnit”, declara acesta, adăugând că se simte abuzat în drepturile de acționar și investitor pe bursă. „Managementul trebuie să înțeleagă că el răspunde în fața acționarilor și nu poate să preia în mod ostil o companie de la acționari. Suveran e acționarul.”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi