Debut indecis de săptămână la BVB. Indicii principali s-au oprit după avansul susținut din săptămânile precedente

Debut indecis de săptămână la BVB. Indicii principali s-au oprit după avansul susținut din săptămânile precedente

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 ian 2018

Pe fondul unor tranzacții depășind numai cu puțin 6 milioane euro, piața de acțiuni de la București a traversat o ședință de stagnare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima ședință din acest an de la Bursa de Valori București a adus aprecieri medii de 2%, cel mai bun debut din ultimii ani, iar după o etapă de tatonare, în a 2-a parte a săptămânii trecute, indicii principali au avut un rally consistent. Piața a luat din nou pauză astăzi, acțiunile listate pe piața locală de capital având o sesiune de indecizie.

Reprezentativ pentru ziua neconcludentă au fost închiderile divergente: 19 acțiuni au avut o zi pozitivă, 24 de simboluri au terminat ședința „pe roșu”, iar 7 titluri au închis pe nivelul de referință vineri. De asemenea, primele cele mai tranzacționate acțiuni au avut deviații mai mici de un procent față de reperele de închidere de săptămâna trecută.

Ce-ar putea aduce nou numirea Christinei Verchere la conducerea OMV Petrom? Achiziții regionale, explorarea de resurse neconvenționale și investiții în infrastructură CITEȘTE ȘI Ce-ar putea aduce nou numirea Christinei Verchere la conducerea OMV Petrom? Achiziții regionale, explorarea de resurse neconvenționale și investiții în infrastructură

Lipsa de direcție pare a fi fost contagioasă cu bursele europene, care au avut o sesiune asemănătoare: -0,02% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,12% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,34% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,75% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,03% pentru indicele PX de la Praga.

Neclintirea bursei se vede și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a suferut un recul de 0,14%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,17%, până la nivelul de 8.254,85 de puncte. Cotația se meține, însă, într-o zonă a maximelor ultimelor 4 luni și jumătate. Din punct de vedere tehnic, parcursul de la acest început de an are conotații pozitive, indicele acțiunilor blue-chip de la BVB trecând peste repere care au fost rezistențe importante în trendul descendent pe termen scurt de la sfârșitul lui 2017, cum ar fi pragul de referință de 7.860 de puncte și mediile mobile exponențiale de 200 zile (EMA200), de 55 de zile (EMA55) și 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Debut indecis de săptămână la BVB. Indicii principali s-au oprit după avansul susținut din săptămânile precedente

Peste 2 treimi din rulajul pieței de acțiuni de 28,20 milioane lei (6,10 milioane euro) a fost asigurat de transferurile de 7,69 milioane lei cu titluri BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au staționat la prețul de 13,70 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a adunat schimburi de 3,30 milioane lei, în condițiile în care cotația a avansat cu 0,22%, până la prețul de 2,2950 lei/acțiune. Cele 2 titluri au ponderea în structura indicelui alcătuit de MSCI pentru România și, în consecțină, acțiunile sunt ținta achizițiilor nerezidenților care vor să ia expunere pe țara noastră.

Indicele fondurilor închise supraperformează pieței

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, al 2-lea rulaj al zilei, de 4,51 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,11%, până la nivelul de 0,9160 lei/acțiune, care este cu numai 2,03% sub sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul a anunțat o va derula în perioada 18 ianuarie – 23 februarie pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune de piață care se ridică la 1,12 miliarde lei (241,20 milioane euro).

EXCLUSIV Analiză Banca Transilvania: Prețul petrolului brut poate depăși 70 dolari barilul, cu 10% peste nivelurile actuale. Probabilă influență și pentru aprecierea acțiunilor OMV Petrom CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Analiză Banca Transilvania: Prețul petrolului brut poate depăși 70 dolari barilul, cu 10% peste nivelurile actuale. Probabilă influență și pentru aprecierea acțiunilor OMV Petrom

Într-o zi bună pentru SIF-uri, indicele financiar BET-FI a supraperformat atât titlurilor FP, cât și celorlalți indici, închiderea fiind la nivelul de 41.938,49, în zona maximului post-criză.

Nuclearelectrica, revine în zona maximelor locale

Într-o zi în care prețul petrolului Brent a atins la Londra un nou maxim al ultimilor 3 ani, indicele energetic BET-NG de la București a avut cea mai slabă dinamică dintre toți indicii, cu un recul de 0,46%. Acesta a fost tras în jos de acțiunea cu cea mai importantă pondere în structura sa, cea a OMV Petrom (SNP), care s-a depreciat cu 0,97%, până la prețul de 0,3070 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,08 milioane lei.

Un declin apropiatm de 0,99%, l-au avut și titlurile Transelectrica (TEL), care au închis la prețul de 25,00 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 569.000 de lei. Un recul de 0,15% l-au avut și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), până la prețul de 33,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,96 milioane lei.

Prin contrast față de celelalte acțiuni pe acest sector, titlurile Nuclearelectrica (EL) au urcat cu 0,52%, până la prețul de 7,72 lei/acțiune, în zona maximelor de anul trecut, pe fondul unor schimburi de 4,06 milioane lei. Cotația a ieșit dintr-un coridor de variație în care s-a încadrat în a 2-a parte a anului trecut și care a fost delimitat de o analiză a BRK Financial Group, remisă Profit.ro de directorul de operațiuni Răzvan Raț. Graficul cu formațiunea tehnică amintită adus în prezent este inserat mai jos.

Debut indecis de săptămână la BVB. Indicii principali s-au oprit după avansul susținut din săptămânile precedente

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
nuclearelectrica
brk financial