Miliardarul american Paul Singer începe anul cu vânzări la BVB. Primele înstrăinări de acțiuni Fondul Proprietatea se ridică la 13 milioane dolari

Miliardarul american Paul Singer începe anul cu vânzări la BVB. Primele înstrăinări de acțiuni Fondul Proprietatea se ridică la 13 milioane dolari
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 ian 2018

După ce a înstrăinat în 2017 peste un sfert din deținerea sa la Fondul Proprietatea, magnatul american Paul Singer, șef al fondurilor „vulturești” Elliott, a realizat noi vânzări la FP, acestea ridicându-se la echivalentul a peste 13 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cel mai mare investitor nerezident din piața românească de acțiuni își continuă vânzările la societatea pe care are expunere, Fondul Proprietatea (FP). Grupul Elliott Management, al miliardarului american Paul Singer, cu active în administrare de aproximativ 32 miliarde dolari, a realizat de la începutul anului 2 vânzări majore atât la BVB, cât și pe piața specializată a fondurilor de pe bursa londoneză, unde Fondul este listat secundar, într-un proces de reducere a expunerii care a fost constant în anul 2017.

Prima dintre vânzări a fost realizată la Londra, unde Manchester Securities Corp., vechiculul financiar prin care Singer investește în România, a vândut 835.000 de certificate de depozit (GDR) având ca activ suport 41,75 milioane acțiuni FP, suma încasată la prețul mediu de 11,62 dolari/certificat fiind de 9,70 milioane dolari (37,28 milioane lei).

Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.ro CITEȘTE ȘI Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.ro

Piața londoneză, unde Fondul este listat din primăvara anului 2015, reprezintă un debușeu bun pentru Elliott de a marca profituri chiar și de peste 100% pe o deținere matură, care depășește 6 ani. Pe vârful de la finalul anului 2016, participația lor la FP depășea 21% din acțiunile Fondului, iar în urma vânzărilor de anul trecut, investitorul nerezident cu cea mai mare expunere pe piața românească de acțiuni a coborât sub un prag de 15% al acestei dețineri.

În prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori București, Manchester Securities a vândut într-o tranzacție deal intermediată de Swiss Capital un pachet de 15,00 milioane de acțiuni, la prețul de 0,8900 lei/acțiune. Suma încasată s-a ridicat la 13,35 milioane lei (3,46 milioane dolari).

Nemulțumit de bancherii centrali, de China și de tinerii americani frumoși și liberi

Vânzările din 2017 au fost alimentate și de un sentiment negativ față de activele de risc la nivel mondial exprimate public de căre Singer. În mai vorbea despre dezlănțuirea „iadului de pe burse”, iar în  vară, într-o scrisoare caracterizată drept „epică” de către portalul financiar Zero Hedge, magnatul american, care și-a câștigat reputația de „vultur” în piețele financiare internaționale pentru cum obține câștiguri din achiziția și fructificarea creditului deteriorat, se arăta nemulțumit de o mulțime de probleme: de la bancheri centrali, la investițiile pasive, de la piața muncii și datoria Chinei, până la conceptul de „spații sigure” („safe spaces”) promovat de stânga liberală americană, care ar lovi în libertatea de exprimare și în spatele căruia se ascunde un tineret fragil, căruia îi mai lipsește doar cărțulia roșie a lui Mao.

Vinde la București, dar investește în Elveția

Totuși, fondurile administrate de Elliott Management nu vizează numai dezinvestirea. La jumătatea lunii decembrie, operatorul de magazine de tip duty-free din Elveția Dufry AG anunța că entitățile conduse de Singer au ajuns la o deținere de 5,6% din acțiunile companiei, valoarea acestei participații ridicându-se la actualul preț de piață la 445,25 milioane franci elvețieni (436,80 dolari).

Cele 2 vânzări de început de an se ridică la 56,75 milioane de acțiuni FP și pentru acestea Elliott a încasat 50,63 miloane lei (13,16 milioane dolari). Singer mai are alt potențial de „descărcare” în oferta publică de răscumpărare accelerată anunțată de Fond la finele anului trecut și care ar urma să se deruleze pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni. La ultimul preț de pe bursă, capitalizarea FP se ridică la 8,32 miliarde lei (2,13 miliarde dolari), iar participația lui Singer se apropie de 1,25 miliarde lei (320 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
paul singer
bvb
bursa
fondul proprietatea
elliott management