Debut negativ la BVB. Panica legată de coronavirus nu se oprește

Debut negativ la BVB. Panica legată de coronavirus nu se oprește
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mar 2020

Cu anunț privind starea de urgență și cu piețele de acțiuni dezvoltate în cădere, care nu reacționează la stimulii autorităților, bursa românească are o deschidere „roșie”. Indicele BET scade cu aproape 4,5% și se apropie de reperul de 7.500 de puncte. Declin de 5-6% al acțiunilor bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa românească se apropie de minimul consemnat acum un an, în urma vânzărilor pe panică antrenată de ordonanța de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ. De data aceasta nu este un nivel local, ci un șoc internațional de proporții, comparabil doar cu momente extreme in istorie, precum Marea Criză din perioada interbelică, Lunea Neagră din 1987 sau criza financiară din anul 2008.

Banca centrală a SUA a tăiat ieri dobânda într-o mișcare de răspuns la criza antrenată de coronavirus, dar piețele au reacționat slab la stimul, iar contractele futures pe indicii bursieri au intrat în declin. Piețele au o deschidere negativă, iar bursele din Germania, Franța și Marea Britania au căderi de 4-5%.

BRD convoacă AGA, iar dividendul propus poartă un randament net de 13% după scăderile abrupte din ultimele săptămâni CITEȘTE ȘI BRD convoacă AGA, iar dividendul propus poartă un randament net de 13% după scăderile abrupte din ultimele săptămâni

Acesta este contextul în care și la BVB debutul este negativ. După primele minute de tranzacționare, indicele BET cobora cu aproximativ 4,5%, apropiindu-se de zona de 7.500 de puncte. Tendința este imprimată chiar de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) coboară cu 5,67%, la prețul de 1,8300 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,44 milioane lei.

Volumele sunt mici, spre deosebire de alte etape de deschidere, niciun alt emitent nedepășind reperul de 1 milion de lei al transferurilor cu aproape jumătate de oră după deschidere. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) scad cu 6,19%, până la prețul de 11,82 lei/acțiune. Ministrul Finanțelor Publice afirmase că poartă discuții pentru amânarea cu 2-3 luni a ratelor la creditele bancare.

Surse avizate au transmis pentru Profit.ro că veștile gândite la acest moment de Guvern pentru firme nu sunt totuși atât de bune: doar amânare, nu anulare a unor plăți.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
coronavirus