ULTIMA ORĂ Fed taie dobânda de referință, până aproape de zero, și lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari

ULTIMA ORĂ Fed taie dobânda de referință, până aproape de zero, și lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari
scris 15 mar 2020

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunțat, duminică, după o ședință de urgență, o tăiere puternică a dobânzii de referință, la 0-0,25%, de la 1-1,25% anterior, în încercarea de a reduce efectele coronavirusului asupra economiei și burselor.

De asemenea, lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari.

"Efectele coronavirus vor avea impact asupra activității economice pe teremen scurt și ridică riscuri la adresa economiei globale. În lumina acestor evoluții, Comitetul a decis reducerea intervalului țintă", a anunțat Fed.

Este pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni când Fed anunță o reducere a dobânzilor, ambele decizii fiind anunțate de urgență, în afara calendarului stabilit. O tăiere masivă a dobânzii de referință în SUA era anticipată de analiști, însă era așteptată miercuri, după ședința de politică monetară.

Pe 5 martie, Fed a redus, într-o mutare neobișnuită, dobânda de referință cu 50 puncte de bază, în încercarea de a stimula economia americană în contextul epidemiei de coronavirus. Aceasta a fost prima decizie de tăiere a dobânzii-cheie luată înainte de terminarea ședinței de politică monetară începând cu octombrie 2008, în timpul crizei financiare. Totodată, a fost pentru prima dată când dobânda a fost redusă cu mai mult de 25 de puncte de bază în ultimii 12 ani.

La scurt timp, Rezerva Federală a SUA a anunțat că va injecta până la 1,5 trilioane de dolari pentru a atenua impactul epidemiei de coronavirus asupra companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda
dobanda cheie
reducere dobanda