Debut pozitiv de săptămână la BVB. Banca Transilvania la o nouă capitalizare-record de peste 3 miliarde euro

Debut pozitiv de săptămână la BVB. Banca Transilvania la o nouă capitalizare-record de peste 3 miliarde euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mai 2021

Indicele BET al bursei românești s-a apropiat din nou de maximul istoric după o apreciere moderată, tractat de acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua  de tranzacționare a început într-o notă favorabilă pe piața de capital românească, tranșa de 1,50 milioane acțiuni cu alocare garantată pentru investitorii de retail din oferta publică primară derulată de compania Transport Trade Service (TTS) fiind subscrisă integral, cu o valoare agregată a plasamentelor de 31,50 milioane lei. Acestora li se adaugă peste 1.000 de ordine, pentru 2,15 milioane lei, pentru tranșa cu alocare pro-rata, unde deja nivelul de suprasubscriere este de 2,86 ori.

Plasamentele de 76,77 milioane lei sunt mai mult duble față de rulajul de 34,23 milioane lei (6,95 milioane euro) al pieței de acțiuni secundare de la BVB. Aproape jumătate din această activitate a fost asigurată de titlurile Băncii Transilvania (TLV) care pe segmentul regular unde au adunat schimburi de 13,63 miliaone lei, au crescut cu 2,25%, până la prețul de 2,7300 lei/acțiune. Este o închidere pe maximul zilei care situează valoarea de piață a instituției de credit pe un nou record de 15,66 miliarde lei (3,18 miliarde euro). Pe același emitent s-a realizat și cel mai mare transfer special din piața deal, de 2,05 milioane lei.

Dines: Listarea UiPath a fost o binecuvântare. Suntem mai disciplinați, am devenit mai cunoscuți. Suntem îngrijorați pentru ... sănătatea mintală a angajaților, care probabil dau refresh să vadă prețul acțiunilor în fiecare secundă! CITEȘTE ȘI Dines: Listarea UiPath a fost o binecuvântare. Suntem mai disciplinați, am devenit mai cunoscuți. Suntem îngrijorați pentru ... sănătatea mintală a angajaților, care probabil dau refresh să vadă prețul acțiunilor în fiecare secundă!

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,26%, până la prețul de 16,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,26 milioane lei. Sunt mișcări care au influențat întreaga piață. Indicii BET Plus și BET au urcat fiecare cu câte 0,42%, ultimul pentru o închidere la nivelul de 11.730,52 puncte.

Debut pozitiv de săptămână la BVB. Banca Transilvania la o nouă capitalizare-record de peste 3 miliarde euro

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a suferit un declin de 0,90%, până la nivelul de 48.987,89 puncte, într-o sesiune în care și cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) s-a corectat cu 0,11%, până la prețul de 1,8480 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,52 milioane lei. Societatea a anunțat că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de 4,87 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit suma de 8,90 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Profitul net al Rompetrol Well Services s-a prăbușit de 3 ori la T1 CITEȘTE ȘI Profitul net al Rompetrol Well Services s-a prăbușit de 3 ori la T1

În piața AeRO vedetele zilei a fost titlurile Agroserv Măriuța (MILK), firma care deține brandul Lăptăria cu Caimac, care au adunat schimburi de 1,35 milioane lei. Cotația a avut un salt de 4,49%, până la prețul de 59,50 lei/acțiune.

Reperul unor transferuri de un milion de lei a mai fost depășit de titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au câștigat 0,61%, până la prețul de 0,8230 lei/acțiune, de titlurile Electrica (EL) – cele mai lichide de pe sectorul energetic al cărui indice BET-NG a coborât cu 0,37% – și care au scăzut cu 2,04%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, dar și de cele ale Impact Developer & Contractor (IMP), valoare realizată în piața deal.

Pe segmentul obligațiuni, cel mai lichid instrument, cu un rulaj de 2,49 milioane lei, a fost reprezentat de titlurile de stat scadente în martie 2024 (R2403A).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
tts
fondul proprietatea
teraplast
electrica