Debut slab de săptămână la bursă. Corecții ușoare și volume modeste salvate parțial de tranzacțiile cu acțiuni Banca Transilvania și BRD

Debut slab de săptămână la bursă. Corecții ușoare și volume modeste salvate parțial de tranzacțiile cu acțiuni Banca Transilvania și BRD

Sursa foto: Terrance Emerson -dreamstime.com

scris 14 oct 2019

Indicii principali de la BVB au pierdut cu puțin peste o zecime de procent într-o zi în care acțiunile bancare au asigurat aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de pe bursă.

Piața de capital românească traversează o perioadă de incertitudine. Cu criză guvernamentală, necunoscute privind nivelul deficitului bugetar și fără direcție din piețele externe, bursa de la București este caracterizată în această etapă de o lichiditate foarte scăzută. Apatia investitorilor din ultimele luni s-a reflectat foarte bine din lipsa de apetit cu care încep săptămâna de tranzacționare. Nu a fost excepție nici în sesiunea de astăzi, cu oscilații mici la nivelul indicilor și un rulaj al pieței de acțiuni de numai 24,11 milioane lei (5,07 milioane euro).

Activitatea a căzut în primul rând în sarcina a 3 acțiuni cu profil financiar, în afara acestora niciun alt emitent nedepășind reperul unor transferuri de 600.000 de lei. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au alunecat cu 0,14% sub referință, la prețul de 14,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,90 milioane lei.

Fondul suveran al Norvegiei, cu titluri și în România, poate vinde acțiuni la companii petroliere de 6 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei, cu titluri și în România, poate vinde acțiuni la companii petroliere de 6 miliarde dolari

Acestea au fost urmate, cu tranzacții de 2,45 milioane lei, de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,46 miliarde lei (2,62 miliarde euro), trăgând în jos principalii indici.

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,12%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,11%, până la nivelul de 9.517,82 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent rămâne robust, cu secvența maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, intactă, cu o dispunere indicând tendință pozitivă a mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci și canale de variație destul de bine delimitate, evidențiate de Profit.ro pe graficul de mai jos.

Debut slab de săptămână la bursă. Corecții ușoare și volume modeste salvate parțial de tranzacțiile cu acțiuni Banca Transilvania și BRD

Dinspre piețele financiare internaționale impulsurile vin mixt, după cum astăzi evoluțiile din Europa au fost divergente între piețele mature și cele din regiune, așa cum este evidențiat în tabloul Bloomberg: -0,38% indicele Euro Stoxx 50, -0,46% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,20% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,99% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,59% a fost pe linie pozitivă.

La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un declin de 0,84%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,46 milioane lei, influențând negativ indicele financiar BET-FI care a subperfromat pieței, cu un recul de 0,34%, până la nivelul de 41.894,61 de puncte.

Pe contrasens, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,33%, tras în sus de saltul de 2,24% a titlurilor Electrica (EL) care au închis la prețul de 11,40 lei/acțiune, partea superioară a unui canal de variație în care se află încă din primăvară, pe transferuri de aproape 593.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
electrica