Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participații

Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participații
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 oct 2019

NN Group, cel mai mare jucător din piața românească a pensiilor private, a depășit cu puțin reperul de 5% pe titlurile BRD Groupe Société Générale. În ultimele 12 luni, pragul respectiv a fost trecut de fondurile NN și pe alți emitenți relevanți de la BVB, precum Transgaz, Transelectrica, Sphera Franchise Group și Electrica.

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Majorarea free-float-ului real de la BRD Groupe Société Générale (BRD), după ce Fondul Proprietatea (FP) și-a înstrăinat participația la instituția de credit în acest an, a lăsat loc unei intrări decisive a fondurilor de pensii NN, cel mai mare jucător din această piață. NN Group a raportat, după închiderea ședinței de tranzacționare de ieri, atingerea unui nivel de deținere echivalent cu 5,01% din capitalul social al BRD prin mai multe vehicule finanicare.

La ultimul preț de pe bursă, de 14,28 lei/acțiune a titlurilor cu simbolul BRD, care conferă băncii o capitalizare de piață de 9,95 miliarde lei (2,09 miliarde euro), valoarea participației dobândite de NN se ridică la 498,49 milioane lei (105,01 milioane lei). Titlurile instituției de credit au fost crunt lovite la cumpăna dintre ani de ordonanța de urgență care includea și o taxă pe activele bancare, însă chiar din primăvară cotația s-a înscris pe o mișcare de recuperare. În mod particular, constante au fost cumpărările din lunile iunie și iulie, unde urcușul constant trădează o prezență mai ridicată a instituționalilor.

Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participații

Cele mai importante plasamente, echivalent cu 4,02% din totalul titlurilor, îi aparțin fondului de pensii de la Pilonul II, al fondurilor de pensii private cu contribuții obligatorii, cel mai important jucător din industria de profil cu dețineri în valoare de 4,09 miliarde lei (861,57 milioane euro) numai în piețele de acțiuni, în covârșitoare proporție la Bursa de Valori București, la nivelul sfârșitului lunii decembrie conform ultimei raportări către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Este echivalentul a 20,09% din structura portofoliului de investiții al fondului de pensii, într-o dinamică accelerată pe parcursul verii, când achizițiile nete pe acest segmentul au fost de aproximativ 615,13 milioane lei (129,58 milioane euro).

Recent, o altă entitate de la Pilonul II,Allianz-Țiriac Pensii Private, a anunțat că a depășit reperul de 5% din acțiunile Electrica (EL).

Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul Proprietatea

La începutul verii, 5 entități ale grupului de administrare a fondurilor de pensii NN, –  respectiv  FonduI de Pensii Facultative NN ACTIV, FonduI de Pensii Facultative NN OPTIM, FonduI de Pensii Administrat Privat NN și NN Investment Partners B.V. – au ajuns la o deținere de 21,06 milioane de acțiuni Electrica, reprezentând 6,21% din capitalul social al companiei de distribuție de electricitate, atunci cu o valoare de piață de 234,86 milioane lei (49,60 milioane euro).

În această primăvară, fondurile de pensii administrate NN au raportat depășirea unor dețineri de 5% atât la transporatorul național de energie electrică Transelectrica (TEL), cât și la Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, ambele în urma unor acumulări într-o zonă de minime locale în primul caz, respectiv al celor mai coborâte valori de la listare în al 2-lea caz.

În luna decembrie a anului trecut, fondurile NN au raportat, de asemenea, că au cumulat peste 5% din titlurile celuilalt transportator național, din piața gazelor naturale, Transgaz Mediaș (TGN). Cele 5,62% din acțiunile companiei aveau atrunci o valoare de piață de 234,42 milioane lei (50,39 milioane euro).

Nicolas Firzli, General Manager al unei organizații privind sistemele de pensii la nivel mondial, prezent la București în luna februarie, declara că prin intermediul acestor fonduri de la Pilonul II clasa de mijloc românească deține indirect participații importante la companii relevante din economia națională. Este un control prin investiții pe termen lung al capitalului autohton asupra avuției țării care nu este lăsată astfel la mâna lui George Soros sau Goldman Sachs, spunea atunci Firzli.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
nn pensii
bvb
bursa
transelectrica
trangaz
sphera franchise
electrica