Debut timid de săptămână la BVB. Tranzacții mai mici de 3 milioane de euro, în cea mai mare parte pe acțiuni financiare

Debut timid de săptămână la BVB. Tranzacții mai mici de 3 milioane de euro, în cea mai mare parte pe acțiuni financiare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 oct 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut aproape 0,4%, într-o sesiune cu activitate de tranzacționare modestă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După ce în precedentele 2 sesiuni acțiunile românești au dat semnal că raliul bursier început în luna iulie va continua, săptămâna a început cu ezitare. Ordinele de cumpărare au fost reduse, iar rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai mici ale perioadei, de 13,03 milioane lei (2,79 milioane euro).

În acest context a lipsit și suflul pentru continuarea impulsului de la finele săptămânii trecute. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,37%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,39%, până la prețul de 8.521,11 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip gravitează în zona liniei inferioare a canalului descendent care a marcat mișcarea de revenire din iulie-august și din care a „evadat” la jumătatea lunii trecute. Evoluția indicelui deasupra mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci dispuse în „evantai” are conotații pozitive pentru evoluția cotației.

Debut timid de săptămână la BVB. Tranzacții mai mici de 3 milioane de euro, în cea mai mare parte pe acțiuni financiare

După o etapă de corelări slabe, astăzi, piața de la București s-a mișcat în tandem cu principalele burse europene, ale căror indici au arătat „roșu” pe linie: -1,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,10% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,77% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,72% pentru indicele PX de la Praga.

Ziua de tranzacționare a fost foarte slabă, numai 3 emitenți depășind un reper al transferurilor de 1 milion de lei. „Nu se mișcă mai nimic astăzi”, remarca într-o discuție cu Profit.ro un investitor experimentat de la cota pieței românești.

Acționarii SIF Oltenia au aprobat aproape în unanimitate vânzarea participației la BCR către Erste, tranzacție de 140 milioane euro. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Oltenia au aprobat aproape în unanimitate vânzarea participației la BCR către Erste, tranzacție de 140 milioane euro. Ce spune președintele Tudor Ciurezu, care sunt interpretările în piață, când vin banii și cum vor fi folosiți

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,84%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,40 miliarde lei (2,44 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a alunecat cu 0,15% sub referință, până la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,45 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un declin de 0,64%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,57 milioane lei. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat la BVB un număr de 3,85 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,58 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Indicele BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, a coborât cu 0,40%, până la nivelul de 36,720,59 de puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un recul de numai 0,13%, într-o zi în care, însă, activitatea de tranzacționare a fost foarte slabă pe acțiunile de la acest capitol.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea