După închiderea ofertei Digi, investitorii își întorc atenția către celelalte acțiuni

După închiderea ofertei Digi, investitorii își întorc atenția către celelalte acțiuni

Sursa foto: Herrbullermann / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mai 2017

În piața reglementată de la BVB au fost realizate tranzacții de aproape 12 milioane euro, cea mai lichidă sesiune a perioadei, investitorii redirecționându-și atenția și pe celalalte acțiuni după ce piața de capital românească a fost acaparată la acest început de lună mai de oferta Digi Communications.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o ședință de tranzacționare bună, marcată de aprecieri la nivelul indicilor, o lichiditate sporită și câteva salturi ale cotațiilor pe anumiți emitenți. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,55%, până la nivelul de 8.365,02 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,56%.

Ziua „verde” de la BVB este în contrast cu o sesiune de închideri preponderent negative în Europa: -0,61% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,02% pentru indicele FSTE100 de la Londra, -0,32% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,36% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, evoluțiile au fost divergente: -0,64% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,57% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,28% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Oferta Digi s-a închis la prețul de 40 de lei pe acțiune CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oferta Digi s-a închis la prețul de 40 de lei pe acțiune

Au revenit ordinele mari de cumpărare după ce, la începutul acestei luni, parcă toți banii disponibili fuseseră înghițiți de oferta Digi Communications (DIGI). Compania va veni la cota bursei pe 16 mai, fiind prima din sectorul telecom, după ce tranzacția a fost operată la prețul de 40 lei/acțiune pe tranșa investitorilor instituționali, ceea ce ridică valoarea companiei la aproximativ 823 milioane euro.

Rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost de 53,60 milioane lei (11,78 milioane euro), cu transferuri pe piața deal și nu mai puțin de 9 emitenți adunând fiecare transferuri de cel puțin 2 milioane de lei.

Romgaz, tranzacții de aproape 16 milioane lei în ziua în care a raportat un profit net trimestrial în creștere cu 15%

În ziua publicării rezultatelor financiare trimestriale, Romgaz Mediaș (SNG) a fost de departe, cel mai lichid emitent de la bursă. Pe piața reglementată titlurile producătorului de gaze naturale au cumulat schimburi însumând 9,63 milioane lei. Cotația a închis la nivelul de 31,60 lei/acțiune, cu 0,32%, însă prețul mediu de tranzacționare a fost de 31,90 lei/acțiune, iar pe parcursul ședinței a marcat și un maxim de 32,35 lei/acțiune.

Tendința pozitivă a fost susținută de profitul net de 565,9 milioane lei obținut în primul trimestru, rezultat în creștere cu 15,65% față de cel de 489,3 milioane lei realizat în primele 3 luni ale anului trecut. Pe titlurile Romgaz a fost realizată și cea mai mare tranzacție de tip deal a zilei, cu aproape 200.000 de acțiuni, a cărei valoare s-a ridicat la 6,31 milioane lei.

Dublarea profitului net al OMV Petrom nu a surprins piața

Tot raportarea financiară a scos din dezmorțire și titlurile OMV Petrom. Acestea s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 0,3230 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,94 milioane lei în piața reglementată. Cea mai importantă companie petrolieră românească a anunțat astăzi înainte de deschiderea ședinței de tranzacționare că și-a dublat profitul net pe primul trimestru la 618 milioane lei, de la 288 milioane lei.

Reacția a fost slabă, deși intraday am consemnat un maxim de 0,3290 lei/acțiune. Mult din aceste rezultate, coroborate cu majorarea cotațiilor internaționale ale petrolului fuseseră incluse în preț de investitori. De la începutul anului, acțiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 23,75%, în timp ce investitorii instituționali care au achiziționat pachete de titluri în oferta publică de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea (FP) la prețul de 0,2100 lei/acțiune au un randament de 53,81%.

Un investitor în vârstă de 94 de ani aruncă în aer volumele pe Oil Terminal

Cei mai mulți bani s-au putut câștiga astăzi, prin prisma evoluției preț-volum, pe acțiunile Oil Terminal (OIL). Titlurile companiei au avut un salt de 7,42%, până la la prețul de 0,2100 lei/acțiune, aproape de maximul consemnat acum 2 luni, pe transferuri cu pachete însumând 35,28 milioane acțiuni, reprezentând cel mai înalt rulaj din istoria emitentului, de 7,41 milioane lei. Emitentul a raportat în aceste zile tranzacții ale lui Sebastian Valentin Dumitrescu, ce concetrează o deținere de 5% din titluri și care, potrivit presei ocale constănțene are 94 de ani.

Tranzacții peste media obișnuită a respectivului emitent, de 2,37 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile Conpet Ploiești (COTE), care s-au depreciat cu 0,78%, până la prețul de 127,00 lei/acțiune.

Tranzacții de 5,7 milioane lei cu acțiuni bancare

Deși piața a fost acaparată de tranzacțiile pe titlurile energetice, al căror indice BET-NG s-a apreciat cu 0,67%, care au reprezentat aproape 70% din rulajul pieței de acțiuni, și pe titlturile bancare a fost o zi destul de bună sub aspectul volumelor.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,91%, până la prețul de 2,7700 lei/acțiune, pe tranzacții în valoare de 3,27 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-au corectat cu 0,16%, până la prețul de 12,42 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,42 milioane lei.

Creștere de 8% pentru acțiunile operatorului de piață BVB

Tot din sectorul financiar, titlurile Fondului Proprietatea au staționat pe nivelul de preț de 0,8960 lei/acțiune, pe transferuri de 2,88 milioane lei. Acțiunile SIF au avut, în schimb, o zi „verde”, ceea ce a tras în sus indicele fondurilor închise pentru un avans de 0,75%, până la nivelul de 32.130,06 puncte. Cea mai lichidă dintre societățile de investiții financiare a fost SIF Moldova (SIF2), care au coborât cu 0,12% sub referință, până la prețul de 0,8610 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,77 milioane lei.

O creștere furibundă, de 8,05%, le-au avut acțiunile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), care au închis la prețul de 34,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei, în ziua în care emitentul a anunțat că și-a majorat în primul trimestru veniturile operaționale cu 35% și a obținut un profit net de 2,83 milioane lei, față de cel nesemnificativ din T1 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi communications
bvb
bursa
romgaz
oil terminal
omv petrom
banca transilvania
brd