EXCLUSIV Operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova este aproape compromisă

EXCLUSIV Operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova este aproape compromisă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mar 2016

Tribunalul Bacău a amânat astăzi pe considerente procedurale pronunțarea unei decizii care să dea cale liberă majorării valorii nominale a titlurilor SIF Moldova. Avocatul societății, Gabriel Lupașcu, a afirmat în instanță că orice depășire a termenului de astăzi face inaplicabile hotărârile AGEA privind derularea operațiunii. Președintele de ședință nu întrevede o decizie mai devreme de 30 martie: "Acest complet se reunește pe 9 [martie n. red.] deși, dacă nu avem procedură, se va amâna iarăși."

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Operațiunea de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova (SIF2), care ar urma să scoată din acționariat persoanele care au primit pachete de până la 24 de titluri prin programul de privatizare în masă, se împotmolește în justiție.

Prima dintre cele trei contestații ale Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) încă nu are o soluție, iar acest fapt întârzie înregistrarea deciziilor Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie privind consolidarea titlurilor SIF Moldova la Oficiul Registrului Comerțului și publicarea lor în Monitorul Oficial.

Rezultatul este bulversarea procesului aferent operațiunii așa cum era el votat de acționari. Tribunalul Bacău a amânat astăzi o soluție pe o chestiune procedurală, deși președintele completului a fost atenționat de apărarea SIF Moldova că aceasta ar face inaplicabilă ducerea la îndeplinire a hotărârilor AGEA.

"Dacă astăzi nu reușim să demarăm procedura și nu reușim să înregistrăm toate hotărârile la Oficiul Comerțului, procedura este practic blocată", a declarat Gabriel Lupașcu, avocatul SIF Moldova, adăugând că acesta a fost de la început și obiectivul Asociației Investitorilor. "Este, de fapt, un simplu blocaj formal, fără niciun fel de suport și fără niciun fel de beneficiu pentru niciuna din părți", a mai spus acesta.

Pentru ce s-a amânat termenul de astăzi

Amânată în urmă cu o săptămână pe o chestiune de procedură, acum dezbaterea pe fond a fost din nou mutată pentru miercurea viitoare din aceleași considerente. O solicitare de ajutor judiciar pentru intervenientul Maria Beze și adăugarea altor două intervenții ale unor investitori pe lângă acțiunea AIPC a determinat completul să amâne termenul.

Președintele a solicitat avocatului primului intervenient să vină cu dovezi suplimentare, în afara talonului de pensie deja depus la dosar, că aceasta se califică pentru primirea unui ajutor de judecată de 500 de lei, echivalentul onorariului simbolic cerut de avocat.

Asociația Investitorilor: SIF Moldova se pregătește și de exproprierea fără nicio despăgubire CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor: SIF Moldova se pregătește și de exproprierea fără nicio despăgubire

Este vorba despre prezentarea unei dovezi privind venitul mediu familial din ultimele două luni, dacă Maria Beze mai are alte venituri din chirii, rente sau indemnizații și date despre sumele datorate periodic (chirie, rate la bănci, facturi de apă, curent), precum și dacă a mai aplicat la un alt ajutor social și sub ce formă și în ce cauză.

Acestea ar urma să fie aduse în atenția instanței până marțea viitoare, pe 8 martie, iar apărarea intervenientei a afirmat că va realiza acest lucru în măsura în care va obține în timp util documentele solicitate de la administrația fiscală.

Susținere în instanță: Investitorii cu acțiuni puține cred că prețul titlurilor SIF2 va crește de 25 de ori

În argumentația intervenției, avocatul Daniel Mihai Dragnea a trecut oarecum la abordarea problematicii de fond, care face obiectul unei alte acțiuni a Asociației Investitorilor. "Poate părea patetic, dar nu este. Originea acestor acțiuni oferite la SIF se află undeva acum 20 de ani; sunt acțiunile oferite de către stat pentru mai mult de 5 milioane de acționari din fostele Fonduri ale Proprietății Private" - spune Dragnea "Sunt foarte mulți oameni de vârsta părinților mei și de vârsta doamnei Beze care și-au pus la momentul respectiv speranțe în aceste acțiuni. Ce au înțeles domniile lor, din știrile care sunt în momentul acesta pe piață, este că ar urma ca prețul acestor acțiuni să crească de 25 de ori, motiv pentru care oameni de această factură și această pregătire au dorit să susțină un principiu și au făcut astfel de demersuri pe care noi le susținem prin perceperea unor onorarii modice." 

O nouă contestare vine în avionul cursei de Londra

Nu este singura intervenție. Instanța a mai primit două solicitări în acest sens din partea lui Victor Florin Savu, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească, și a Eugeniei Grigore. Ei însă nu au plătit taxa de timbru, ceea ce era un alt motiv de amânare. Savu a depus la dosar un bilet de avion potrivit căruia ajunge abia astăzi la București, de la Londra, astfel încât nu a fost în măsură să înainteze acțiunea.

Prezent la ședința Tribunalului din Bacău, Laviniu Beze, președintele Asociației Investitorilor, a declarat că cele două intervenții demomnstrează falsitatea argumentului apărării SIF Moldova de la precendentul termen conform cărora ar fi un război personal al său și al Mariei Beze. Faptul că cineva i-a scris de la Londra pentru a veni să intervină în proces arată interesul pentru o operațiune pe care președintele AIPC a caracterizat-o și astăzi în termeni foarte duri: "Practic, fură de la acționarii minoritari 35.872.000 de lei prin simpla publicare a acestei chestiuni."

Spoliere

Pentru a nu ține în loc procesul, avocații SIF Moldova s-au oferit să plătească ei taxa de timbru, ceea ce a fost acceptat de principiu de Dragnea, dar care a spus că termenul oricum trebuie amânat întrucât el nu va accepta și plata onorariului, fapt pentru care oricum se așteaptă un verdict în privința cererii de ajutor judiciar.

Spre deosebire de Laviniu Beze, avocatul nu a folosit cuvântul "furt" despre care a subliniat să are conotații penale ce nu-și avea locul într-un proces civil, dar a spus că este de facto o spoliere. "Potrivit experienței și crezului meu profesional, refuz să-mi fie plătit un astfel de onorariu de către o societate" care procedează în acest fel, spune Dragnea.

Scăderile bursiere de la începutul anului se văd deja în activele societăților financiare de la BVB CITEȘTE ȘI Scăderile bursiere de la începutul anului se văd deja în activele societăților financiare de la BVB

Asociația Investitorilor a respins inclusiv ideea plății taxei de timbru de către SIF Moldova despre care nu știe că ar avea proceduri. În plus, este vorba despre investitori de portofoliu, nu de bătrâni, așa cum spuseseră avocații SIF2. "Imediat după ce a apărut în presă raportul curent de pe bvb.ro, oameni din întreaga piață de capital care nu sunt bătrâni, care nu sunt pensionari, sunt oripilați de această hoție de 35 milioane de lei și ei doresc să împiedice acest lucru. Mi se pare firesc și mi se pare absolut logic", a zis Laviniu Beze.

Rea-credință

Acest refuz a fost subliniat de apărarea SIF Moldova ca având "un scop ilicit". Avocata Simona Oprea a afirmat în instanță că celelalte două cereri de intervenție noi seamănă cu cea a Mariei Beze și vizează doar o încercare de boicotare a unui proces de piață votat de acționari.

"Ni se încalcă un drept al nostru prevăzut în codul de procedură civilă, respectiv acela de soluționare într-un termen previzibil și echitabil a procesului civil. Este o exercitare cu rea-credință a drepturilor procesuale de care dumnealor dispun", a mai spus Oprea.

Asociația Investitorilor spune că și la cel mai înalt nivel al ASF există îndoieli asupra operațiunii

A compromis acțiunea în instanță a AIPC operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova? Aparent da, dacă dăm crezare celor afirmate în fața completului de avocatul societății, Lupașcu: "Un termen care depășește data de astăzi face inaplicable toate hotărârile AGA.

"Asociația Investitorilor pare a fi reușit în justiție ceea ce nu a izbutit prin șase sesizări la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) realizate începând cu finele anului trecut pe această temă. Totuși, astăzi Laviniu Beze a adus în discuție afirmații ale vicepreședintelui ASF Mircea Ursache apărute în presă, potrivit cărora "această procedură nu este bună" și ar trebui reluată într-o formulă care să asigure faptul că investitorii vor fi despăgubiți just.

Mișu Negrițoiu: Dacă eliminăm pragurile, mai degrabă SIF-urile se vor cumpăra între ele CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu: Dacă eliminăm pragurile, mai degrabă SIF-urile se vor cumpăra între ele

Atât timp cât încă supraveghetorului pieței nu a dat un aviz favorabil prospectului, iar un înalt oficial declară că sunt vicii de legalitate, măsura chiar ar trebui să fie sistată, a spus Laviniu Beze în fața instanței. La AGEA din 13 ianuarie nu au fost decât maximum 30 de acționari, concentrând doar 29% din titlurile SIF Moldova și care au votat pentru scoaterea de facto a altor peste 5 milioane de acționari din acționariat.

Este contextul în care președintele AIPC a propus amânarea cauzei și reluarea votului în AGA pentru o operațiune care să aibă în prealabil un punct de vedere al ASF în privința legalității. Actuala variantă ar fi fost întocmită "pe fugă", de Cristian Duțescu caracterizat drept "un consultant care n-are nicio treabă cu piața de capital și un avocat care nu se pricepe în această chestiune." "Eu cred că două săptămâni sau o săptămână în plus rezolvă problema o dată și definitiv decât să stăm să facem un circ și un balamuc total pe o chestiune profund ilegală", a declarat Laviniu Beze.

Problema SIF Moldova: De ce nu și-a ținut Mircea Ursache gura?

Cum dezbaterile între cele două părți au ajuns în impas după aproape jumătate de oră de contraziceri, completul a suspendat cauza pentru câteva minute. La pauză, pe holul Tribunalului, în spațiu public, unul dintre reprezentanții apărării SIF Moldova își exprima nemulțumirea (către celelalte două) pentru cursul luat de discuții și în mod particular despre faptul că șefei completului i-a fost prezentat un tablou potrivit căruia ASF ar avea obiecții asupra operațiunii. De ce a trebuit Mircea Ursache să vorbească despre necesitatea justei despăgubiri într-un eveniment în care nici măcar nu era vorba despre operațiune?, se întreba persoana care reprezintă SIF2.

Cât de reprezentativă este AIPC?

În fața completului, au reluat teza acțiunii de rea-credință a AIPC. "Ajungem în situația în care o asociație despre care n-a aflat nimeni până astăzi blochează o Adunare Generală", a afirmat Lupașcu. Problema reprezentativității n-ar trebui pusă în discuție de avocatul SIF Moldova, a venit replica lui Laviniu Beze care a amintit că a cooperat cu Lupașcu în anul 2009 în cazul emitentului Istru (ISTR), iar anul trecut chiar avocatul a fost cel care a scris pe adresa de e-mail a AIPC, solicitând sprijin într-un caz de la societatea Dumbrava Sibiu.

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

Până la final, problema ajutorului judiciar solicitat de Maria Beze a fost insurmontabilă. Avocații SIF Moldova au lăsat la latitudinea instanței o decizie în această problemă, dar au cerut să se consemneze că "este vorba de exercitare cu rea-credință a drepturilor procesuale" și își rezervă dreptul de a solicita daune pentru anularea operațiunii de piață. În replică, Daniel Mihai Dragnea a citat din jurisprudența clasică principiul potrivit căruia "utilizarea remediilor procedurale nu este nici abuz de drept, nici rea-credință."

Calendarul instanței este de rău-augur pentru calendarul operațiunii de la SIF Moldova

Președintele de ședință se apropie de verdict și informează cele două părți că, în luna martie, completul se va întruni doar de două ori: pe 9 martie și pe 30 martie. Avocații SIF Moldova solicită primul termen. Este acceptat, deși judecătoarea pune în vedere că "s-ar putea să nu avem proceduri pentru ceilalți intervenienți". Ar fi vorba despre termenele de citare și plătirea taxei de timbru în limita a 5 zile.

Termenul respectiv este cu o zi înaintea primei înfățișări la un alt proces în același caz, prin care Asociația Investitorilor solicită emiterea unei ordonanțe președințiale în vederea anulării hotărârilor AGEA din 13 ianuarie privind majorarea de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova. Emitentul a informat piața cu privire și la existența acestui litigiu pe portalul Bursei, însă nu a notificat investitorii și cu privire la termenul din 10 martie, deși acesta a fost stabilit de Tribunalul Bacău încă din data de 29 februarie.

Dacă termenul din 9 martie cade, tot pe considerente procedurale, legate de includerea în proces a noilor intervenienți, următoarea înfățișare ar urma să fie abia cu o zi înaintea celei de-a doua date de înregistrare pentru operațiune de la SIF Moldova, 31 martie. "Acest complet se reunește pe 9 [martie n. red.] deși, dacă nu avem procedură, se va amâna iarăși", a avertizat președintele de ședință.

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
sif moldova
bvb
bursa
laviniu beze
daniel mihai dragnea
gabriel lupascu