EXCLUSIV Un val de listări tehnice se prefigurează la bursă. Antreprenorii vor utiliza taxarea cu 1% pentru a realiza exit-ul sau a vinde acțiuni

EXCLUSIV Un val de listări tehnice se prefigurează la bursă. Antreprenorii vor utiliza taxarea cu 1% pentru a realiza exit-ul sau a vinde acțiuni

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 sep 2023

Proprietari de companii explorează optimizarea fiscală prin vânzarea în regim bursier a propriilor acțiuni, iar consultanții recomandă această variantă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Listarea la BVB a Hidroelectrica (H2O) în această vară a creat apetit deopotrivă pentru investitorii de portofoliu, cât și pentru antreprenori în a participa la evenimente corporative precum a fost oferta publică primară derulată de Fondul Proprietatea (FP) la producătorul de energie hidro. Totuși, multe noi nume noi pot apărea pe bursă pe scurtătură, folosind varianta listărilor tehnice.

O serie de antreprenori se gândesc acum să-și aducă societățile fondate cu ani în urmă la cota Bursei de Valori București, urmând ca apoi, printr-o tranzacție de tip deal sau în piața reglementată, să vândă pachetele de acțiuni către partenerii de afaceri cu care au înțelegeri în acest sens, conform surselor Profit.ro din piața de capital.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Oportunitatea este deschisă de noul cadrul fiscal aplicabil câștigurilor din tranzacții bursiere, intrat în vigoare la începutul acestui an. Practic, taxarea de 1% pentru deținerile cu o vechime mai mare de un an constituie cadrul optim din punct de vedere fiscal pentru ieșirea din companii sau vânzarea unor pachete consistente de către antreprenorii români.

Conform surselor, consultanți fiscali de primă mărime deja oferă această soluție clienților lor care vor să valorifice creșterea de valoare a companiilor pe care le-au fondat. Varianta apare că se impune în condițiile în care costurile pentru o listare pe piața AeRO de la BVB ar fi depășite clar de diferența dintre taxa de 1% și aplicarea unui impozit normal pe venit ale persoanelor care vând valorile mobiliare.

Life is Hard își dublează profitul net semestrial CITEȘTE ȘI Life is Hard își dublează profitul net semestrial

Noul cadrul fiscal pentru piața de capital a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după ce a fost votat anul trecut în Parlament la o inițiativă a actualului ministru al Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta a înlocuit vechiul impozit de 16% aplicabil după deducerea pierderilor cu o taxă unică reținută la sursă de brokeri și calculată automat de platformele lor de tranzacționare.

Taxa este de 3% pentru câștigurile din tranzacții, dar coboară la 1% pentru deținerile mai mari de un an. Cum fondatorii firmelor au acțiunile de ani buni, în cazul unei listări tehnice urmată de vânzarea pachetelor în regim bursier ar face ca aplicabilă antreprenorilor să fie taxarea de 1%, net favorabilă impunerii standard pentru veniturile obținute din vânzarea de proprietăți mobiliare.

Socep Constanța își dublează profitul net, pe fondul blocării portului Odesa CITEȘTE ȘI Socep Constanța își dublează profitul net, pe fondul blocării portului Odesa

Reprezentanți ai pieței de capital văd în această soluție deschisă de cadrul fiscal o oportunitate și pentru dezvoltarea bursei românești. Odată prezente la cota BVB, aceste firme ar urma să exploreze și alte oportunități cum ar fi finanțarea prin emisiuni de obligațiuni, noi vânzări pentru lărgirea numărului de investitori sau atragerea de resurse prin majorări de capital cu aport în numerar.

Bursa românească a avut un an de grație 2021 în care nu mai puțin de 21 de companii noi s-au listat, însă piața primară a intrat îmn îngheț în contextul etapei de majorări a dobânzilor. Antreprenorii ezită să aducă societățile în regim public, în codițiile în care investitorii tind să discounteze fluxurile de nuemrar viitoare cu inflația anticipată plătind prețuri la care multiplii de evaluiare sunt mai scăzuți.

Percepția generală în piață este că apetitul antreprenorilor există, calea a fost deschisă în anii precedenți, baza de investitori de portofoliu care să asigure cererea este formată, dar este nevoie de o normalizare a dobânzilor pentru ca un nou val de exerciții corporative de listare să vină la BVB. Oportunitatea fiscală, pe de altă parte, aduce și varianta listărilor tehnice ca sursă pentru mărirea numărului de simboluri tranzacționabile la BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa