Explozie a afacerilor și profitului pentru Argus Constanța în anul scumpirii uleiului

Explozie a afacerilor și profitului pentru Argus Constanța în anul scumpirii uleiului

Sursa foto: Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 aug 2022

Cifra de afaceri netă a producătorului de ulei de floarea soarelui Argus s-a ridicat în prima jumătate a acestui an. „Valoarea cifrei de afaceri a crescut cu 197% comparativ cu S1/21, în special ca urmare a creșterii producției cu 160% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, susținută de volumele mari aferente vânzărilor de ulei imbuteliat în detrimentul vânzărilor de ulei brut”, spune compania în raportarea semestrială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Consumatorii români au fost exasperați de creșterea explozivă a uleiului de floarea soarelui, însă, pentru Argus Constanța (UARG), aceasta, coroborat cu majorarea producției, s-a tradus prin obținerea în 6 luni a unui câștig triplu față de cel obținut în precedenții 3 ani la un loc.

În primul semestru, Argus, societate unde SIF Oltenia (SIF5) deține pachetul majoritar de 86,2% din acțiuni, a realizat venituri din exploatare de 182,74 milioane lei, de la cele 47,19 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Performanța este obținută din combinația între o producție mai mare, vânzarea stocurilor existente și prețurile mai ridicate.

Digi Communications își majorează afacerile cu 20% prin aportul unei explozii a veniturilor din Spania. Vânzarea operațiunilor din Ungaria duce profitul net la 415 milioane euro CITEȘTE ȘI Digi Communications își majorează afacerile cu 20% prin aportul unei explozii a veniturilor din Spania. Vânzarea operațiunilor din Ungaria duce profitul net la 415 milioane euro

În același interval de raportare, cheltuielile de exploatare s-au majorat la 150,77 milioane lei, de la 45,95 milioane lei la S1 2021. Astfel, compania a obținut un profit net semestrial de 28,34 milioane lei, de peste 11 ori mai mare decât cel din intervalul corespondent al anului trecut. De altfel, pentru a pune în context actualul rezultat financiar, suma agregată a câștigurilor nete din anii 2019-2021 a fost de numai 9,25 milioane lei.

Anterior, firma, care în 2016 a avut demersuri de cumpărare din partea holdingului canadian Delamore & Owl Group, a avut un ciclu de pierderi, cu rezultate negative de 2,44 milioane lei în 2016, 9,22 milioane lei în 2017 și 10,82 milioane lei în 2018.

Călin Fusu, noul CEO al Vivre Deco - instalat în postul de administrator al TradeVille, care a listat bondurile retailerului, cu pierderi mari anul trecut UPDATE Tradeville susține că îl preferă pe Radu Sitaru, pentru a evita un conflict de interese CITEȘTE ȘI Călin Fusu, noul CEO al Vivre Deco - instalat în postul de administrator al TradeVille, care a listat bondurile retailerului, cu pierderi mari anul trecut UPDATE Tradeville susține că îl preferă pe Radu Sitaru, pentru a evita un conflict de interese

La data de 30 iunie, activele totale ale Argus se ridicau la 182,05 milioane lei, în declin cu 25,04% față de cele de 242,89 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. „Scăderea activelor circulante a fost generată de reducerea stocurilor de materii prime (în principal stocurile de semințe de floarea soarelui), a stocurilor de semifabricate (ulei brut și rafinat), respectiv produse finite ca urmare a vânzării acestora”, spune compania în raportarea semestrială.

În aceeași perioadă, datoriile au fost tăiate cu 72,50%, la 34,17 milioane lei, de la 124,27 milioane lei, în primul rând prin achitarea împrumuturilor aferente achiziției materiilor prime.

Compania este listată la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București și are un alt acționar semnificativ în SIF Banat-Crișana (SIF5), cu o participație la limita a 5% din capitalul social, conform raportării semestriale. La ultimul preț de închidere, de 2,1400 lei/acțiune, Argus are o capitalizare bursieră de 76,47 milioane lei (15,63 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
argus
sif oltenia
bvb
bursa
sif banat crisana
ulei
floarea soarelui