Fără dividende de la subsidiare și cu o piață a maselor plastice ostilă, Romcarbon raportează o prăbușire cu 82% a rezultatului net la 9 luni

Fără dividende de la subsidiare și cu o piață a maselor plastice ostilă, Romcarbon raportează o prăbușire cu 82% a rezultatului net la 9 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 nov 2019

Romcarbon Buzău, lider în piața românească a reciclărilor de mase plastice, înregistrează o scădere de 33,07% a câștigului pretaxare EBITDA din primele 3 trimestre ale acestui an, la 8,56 milioane lei, de la 12,79 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Declin la aproape toate capitolele principale din bilanț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romcarbon Buzău (ROCE) a realizat în primele 9 luni ale acestui an vânzări nete de 142,37 milioane lei, cu 6,80% mai mici decât cele de 152,76 milioane lei din intervalul corespondent al anului precedent. „Scăderea vânzărilor s-a datorat în special sectorului Polimeri reciclați & compounduri, polimerii virgini înregistrând o scădere importantă a prețului, la nivel mondial, ceea ce a condus la scăderea vânzărilor pe piețele externe”, spune raportarea companiei. „Un alt motiv al scăderii vânzărilor îl reprezintă evoluția înregistrată de sectorul Mase plastice, de grupa de produse prelucrate din Polietilenă, unde s-a urmărit stabilizarea portofoliului de clienți și renunțarea la comenzile care, fie din punct de vedere al cantității, fie al prețului, nu erau eficiente.”

De asemenea, veniturile din investiții s-au înjumătățit, la 1,46 milioane lei, de la 2,92 milioane lei. Este consecința dividendelor zero încasate de companie, după ce în 2018 a încasat de la subsidiarele sale repartizări de câștiguri însumând 1,12 milioane lei.

CITEȘTE ȘI Vânzări cu 25% mai mari la KFC și Pizza Hut. Profitul companiei care le operează însă s-a erodat. Datorii duble

Cheltuielile cu materiile prime au fost reduse cu 9,95%, la 95,87 milioane lei, de la 106,46 milioane lei în primele 3 trimestre din 2018. Prin contrast, costurile cu beneficiile angajaților au crescut cu 3,62%, la 28,02 milioane lei, de la 27,04 milioane lei. În Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț de anul trecut, directorul general Radu Andrei reclama faptul că este tot mai dificilă recrutarea forței de muncă în domeniul maselor plastice. „Toți vor să plece afară”, sintetiza realitatea lipsei de pretendenți șeful executiv al companiei care l-a pierdut la începutul anului trecut de la conducere pe acționarul majoritar, taiwanezul Hung Ching Ling, decedat în Asia.

Romcarbon a obținut un profit net de aproximativ 895.000 de lei, față de câștigul net de 5,08 milioane lei obținut în primele 9 luni ale anului trecut. La finalul primului semestru societatea avea un câștig net de numai aproximativ 25.000 de lei, iar la T1 consemna o pierdere de aproximativ 626.000 de lei.

La data de 30 septembrie, activele totale ale Romcarbon se ridicau la 250,84 milioane lei, în declin cu 0,99% față de cele de 253,34 milioane lei de la 1 ianuarie 2019. În același interval de raportare, datoriile totale, în cea mai mare parte împrumuturi bancare de la UniCredit Bank și BRD Groupe Societe Generale, s-au contractat cu 1,77%, la 114,10 milioane lei, de la 116,15 milioane lei.

Fără dividende de la subsidiare și cu o piață a maselor plastice ostilă, Romcarbon raportează o prăbușire cu 82% a rezultatului net la 9 luni

Romcarbon, fimă specializată în prelucrarea de mase plastice și lider în piața de reciclare, este listată la cota Bursei de Valori București și la prețul de închidere de ieri de 0,1115 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 29,45 milioane lei (6,18 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
romcarbon
bvb
bursa
brd
unicredit