Fondul Proprietatea solicită distribuirea unui dividend aproape dublu la Oil Terminal

Fondul Proprietatea solicită distribuirea unui dividend aproape dublu la Oil Terminal
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 apr 2016

FP a solicitat operatorului terminalului petrolier din portul Constanța distribuirea a aproape 80% din profitul Oil Terminal sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut ar urma să fie de 0,0088 lei/acțiune, iar randamentul net al acestuia la prețul de piață de astăzi ar fi de 8,64%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul Proprietatea (FP), acționar semnificativ al Oil Terminal (OIL), solicită dtsirtibuirea unui dividend semnificativ mai mare. Potrivit unui amendamentul la convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 27/28 aprilie, ar urma ca 5,13 milioane lei din profitul net de 6,48 milioane lei realizat anul trecut de companie (respectiv 79,12%) să meargă sub formă de dividende către acționari.

Propunerea conducerii companiei vizează distribuirea a numai 40% din câștig ca dividende, în sumă de 2,85 milioane lei. Dacă dividendul brut de 0,0049 lei/acțiune situa la data publicării anunțului pe 21 martie randamentul net al dividendului la 4,87%, acum acesta ar urma să fie mult mai ridicat.

Astfel, raportat la prețul de piață al închiderii de astăzi al titlurilor cu simbolul OIL de 0,0970 lei/acțiune și la dividendul brut propus de 0,00881974242 lei/acțiune, randamentul net ar fi de 8,64%.

EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal

Miza FP este pentru un profit net care a fost raportat diferit de companie. Astfel, la rezultatele preliminare publicate pe 15 martie, societatea menționa un câștig net de 1,05 milioane lei, de 15 ori mai mic decât raportarea la 9 luni, pentru ca ulterior, la anunțarea repartizării câștigurilor către acționari, valoarea indicată să fie de 6,48 milioane lei.

Discrepanța din raportările succesive a condus la o scădere cu peste 15% a prețului pe bursă, urmată de o revenire rapidă. este motivul pentru care la sfârșitul săptămânii trecute Dan Bărbulescu, avertizor de integritate, sesiza Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Energiei asupra unui potențial caz de abuz de piață. La două zile de la sesizare și la o zi de la publicarea în Profit.ro în exclusivitate a știrii, supraveghetorul pieței a demarat o investigație la compania controlată în proporție de 59,62% de stat și care la prețul de astăzi are o capitalizare bursieră de 56,49 milioane lei (12,65 milioane euro).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
fondul proprietatea
dividende
bvb
bursa
asf