Frații Pavăl de la Dedeman lansează oferta publică de preluare la Cemacon la un preț cu 9,24% sub cel de piață, acțiunile cad pe bursă

Frații Pavăl de la Dedeman lansează oferta publică de preluare la Cemacon la un preț cu 9,24% sub cel de piață, acțiunile cad pe bursă
scris 15 feb 2018

PIF Industrial, companie controlată de frații Dragoș și Adrian Pavăl, lansează oferta publică de preluare obligatorie la producătorul de materiale de construcții Cemacon Zalău, la un preț de 0,5500 lei/acțiune, semnificativ sub cel din piața secundară, infirmând așteptările ridicate ale investitorilor față de această operațiune de piață. La prețul ofertei, valoare de piață a Cemacon este de 62,69 milioane lei (13,45 milioane euro).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Acționarii Cemacon Zalău (CEON) vor putea realiza subscrieri în perioada 22 februarie – 14 martie, pentru a vinde acțiuni în cadrul ofertei publice de preluare obligatorie lansată de PIF Industrial, firmă a fraților Dragoș și Adrian Pavăl, pentru un număr de 63,27 milioane acțiuni Cemacon, reprezentând 55,51% din capitalul social al producătorului de materiale de construcții.

Este o ofertă anunțată din decembrie, în condițiile în care Dedeman și frații Pavăl ajunseseră la o deținere de 44,8% din acțiunile Cemacon, peste pragul de 33% de la care legislația spune că trebuie lansată o ofertă publică.

Banca Transilvania poate scoate din bilanț cash peste 100 milioane lei pentru oferta de preluare a pachetelor minoritare de la Victoriabank din Republica Moldova CITEȘTE ȘI Banca Transilvania poate scoate din bilanț cash peste 100 milioane lei pentru oferta de preluare a pachetelor minoritare de la Victoriabank din Republica Moldova

Operațiunea de piață care va fi intermediată de SSIF BT Capital Partners va fi derulată la prețul de 0,5500 lei/acțiune, sub așteptările pieței, care mizau pe o ofertă mai bună, având în vedere prețul de închidere de ieri, de 0,6060 lei/acțiune. Reacția a fost negativă pe bursă și, chiar din primele minute de tranzacționare, prețul a ajuns la 0,5600 lei/acțiune, cu 7,59% sub referință, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

În cazul unei subscrieri integrale, valoarea ofertei se ridică la 34,80 milioane lei (7,47 milioane euro), iar, la prețul acesteia, capitalizarea de piață a companiei se ridică la 62,69 milioane lei (13,45 milioane euro).

Prețul nu este sub nivelurile la care Dedeman și frații Pavăl au achiziționat celelalte pachete. Spre exemplu, PIF Industrial, compania care lansează oferta, a intrat în acționariat în mai 2017, cumpărând un pachet de 3,71% din titlurile Cemacon într-o perioadă în care prețul de piață era în zona de 0,4000 lei/acțiune.

Printre beneficiarii ofertei ar urma să fie fondul Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, asociat grupului bancar austriac Erste și unde este în acționariat și CEFS, companie a omului de afaceri Florin Pogonaru, care are o 33,00% din acțiuni. De asemenea, CIT Resources, companie care s-a implicat în restructurarea Cemacon în anii de criză, are o deținere de 10,93% din titlurile producătorului de cărămidă.

Afacerile Cemacon au crescut cu 8% anul trecut, de la aproape 87 milioane de lei la peste 94 milioane de lei, iar câștigul net a urcat cu 58%, până la 13,2 milioane de lei.

La finele lunii decembrie, activele totale însumau 181,35 milioane de lei, cu 7% peste valoarea consemnată în decembrie 2016. datoriile totale au scăzut în intervalul menționat cu 2%, până la 72,12 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos paval
dedeman
cemacon
erste
florin pogonaru
oferta de preluare
bvb
bursa
citr